Gumbiraaaanyaaa!!!! sebab kali ni buat kuih kaswi menjadi..kuikuikui..orang lain dah lama terror buat..akak baru hari ni pass tau!..before ni kalau buat manjang kejung aje kuih kaswi tu.Penyudahnya masuk tong sampah.
Pagi tadi masa rebus dulce leche..akak pun menggooggle resepi kuih kaswi yg ringkas resepinya..cari-cari jumpa kat fp kak rinnchan..Dari bior air tu mendidih gitu aje baik buat kuih tang atas periuk tu.Dapat jugak seloyang kaswi idaman hati..hikhikhik
KUIH KASWI/ KUIH LOMPANG
C& P dr fp kak rinnchan
Sumber asal :-Sis Blackmore
Bahan-bahan :
1 cawan gula (Rinn guna 3/4 cawan)
1 ketul besar gula melaka ( Rinn guna 1 cawan gula merah)
5 cawan air
1 1/2 cawan tepung gandum (2 cawan sbb tak guna tpg beras)
1/2 cawan tepung ubi
1/2 cawan tepung beras (yg ni akak omit sbb tak suka rasa tpg beras dlm kuih kaswi)
3 sudu makan air kapur
1 sudu makan coklat paste (Rinn guna 1 camca) *akak boh kicap*
* Menurut Sis Blackmore ianya utk memberi brown effect yg lebih.
Daun pandan
Loyang atau acuan kuih lompang yang disapukan dengan sedikit minyak makan
Kelapa parut + garam
Cara-cara :
1. Gunakan 2 cawan air untuk memasak gula pasir, gula merah dan daun pandan. Masak hingga gula larut. Ketepikan.
2. Ayak semua tepung.
3. Tambahkan selebih 3 cawan air ke dalam bancuhan air gula.
4. Masukkan air kapur.
5. Masukkan coklat paste.
* Mulanya agak gusar, dikhuatiri akan merosakkan bau original kuih kaswi/lompang ini. Tapi sebab ingin tahu juga hasilnya Rinn bubuh juga 1 camca teh choc paste.
6. Tapis air gula ke dalam tepung.
7. Gaul rata.
8. Tapis bancuhan tepung untuk mengelakkan dari berketul-ketul.
9. Kacau seketika di atas api yg kecil supaya kelihatan agak pekat tapi jangan sampai bertukar menjadi kanji.**step ni tak buat..terus tuang dlm loyang & kukus**
10. Sapu loyang/acuan dengan minyak masak supaya kuih mudah dikeluarkan.
11. Kukus loyang/acuan dahulu tanpa isi.
12. Tuang bancuhan tepung dalam acuan dan kukus selama 45 minit atau sehingga masak.
13. Bagi yang mengukus di dalam loyang, kuih akan kelihatan lembik dan berair. Ambil sehelai kitchen tissue dan letakkan di permukaan kuih agar air itu dapat diserap.
14. Sejukkan kuih baru dikeluarkan dari acuan. Boleh dihidang dengan kelapa parut bercampur sedikit garam yg telah dikukus juga seketika supaya tahan lama.
Kuih kaswi ni dah selamat dibahagi2kan dengan jiran2..ada belen sikit untuk dak dina & zati..klu anak2 bertuah tu tak nak makan petang ni..akak simpan buat dlm peti ais dulu ler jawabnya.Ni tengah dok fikir nak meroti laa pulak sebab ada dulce leche..BM dah keluarkan tapi tak confident nak guna...huhuhu