Thursday, February 24, 2011
Pau Sambal & lauk pauk
Pau sambal ni tempahan untuk usrah..akak jual 3 singgit..tak buat banyak pun sbb jemaah tak ramai mana..sekadar utk jamuan ringan2 aje..Banyak ke sikit tu semua rezeki ..Alhamdulillah..aminnn
Ini lauk pauk akak..tolong jangan jemu ya! sebab akak asyik ulang tayang resepi suhun..ni tengah avoid nasi jadi makan lauk aje..yang fenting blh jadi alas periuk oppss alas perut daaa!!!...kalau tak tercapai sasaran mau kene buat liposuction gamaknya..hahahah
meh tengok resepi pau sambal..akak copy dari kotak yis aje tp ada penambahan sikit..memandai2 aje ekk ;),..
Pau-sumber pengeluar Yis Mauripan tapi akak kurangkan jadi setengah adunan sahaja.
Tepung gandum-4 cwn
yis-1/2 peket
1/2 sudu teh baking powder(memandai tambah)
gula-100gm
Minyak Masak -50gm
air-bergantung pada jumlah tepung yg digunakan (Agak2 laa)
garam sikit aje.
cara buat
Gaul semua bahan dlm mangkuk adunan dan uli hingga adunan tak melekat,.Timbang adunan 60 gm setiap adunan..bulat2kan dan biar 10 minit.selepas 10 min,canaikan adunan isi inti (klu buat pau berinti ya)..kalau tak lps canai,bulat2kan dan goreng dlm minyak panas hingga masak.Dahs ejuk boleh letak sambal tumis dan timun.Resepi sambal tak yah ler sbb masing2 lagi terror dari akak kan!..heheheh
Subscribe to:
Posts (Atom)