Sudi-sudikan laa klik di sini ekk...

Sudi-sudikan laa ekk klik disini..

Saturday, September 28, 2013

Gulai kunyit kuas dan kek pisang kismis

Assalamualaikum & salam sejahtera..sila nikmati gambar lauk gulai kunyit kuas ikan aye dgn timung..Ini lauk femes kat Terengganu tau..pepagi selain dari nasi dagang,nasi lemak,nasi kunyit (pulut kuning),nasi berlauk dgn gulai kunyit kuas ni adalah sarapan utama orang2 disini.Akak tak buat sarapan pagi tapi lauk makan malam..heheheh..tengahri kami makan kopok lekor,,goreng pisang,kuih muih-> beli aje kat kedai kak ayu dpn rumah ni haaa...Malam kena masak sikit untuk pak incik . Sekarang ni musim plant shutdown so my lovely pak incik selalu balik lewat dlm pkl 9 lebih..kadang2 balik dah pkl 11 mlm,walaupun dia dpt makanan free tapi mana sama air tangan isteri..kan!


Ini pula kek pisang kismis yg akak buat hari rabu aritu..nampak garing ..kan!.. Garing itu sebab akak bakar sekali lagi ..rupanya yg tengah tak masak lagi masa akak off kan oven..tengok molek aje tinggi membukit..akak off oven..sekali tengok dah suam..yg tengah tu tenggelam.Terpaksa laa bakar semula sampai hampir rentung.Sebenarnya ini lebihan adunan apam pisang yg akak buat untuk sarapan tapi ada baki lagi tu yg akak masukkan ke dalam oven.Resepi uols boleh rujuk SINI.Terima Kasih kepada empunya blog.

Monday, September 23, 2013

Kebisuan yang terlampau

Assalam dan salam sejahtera.Ini bukan wordless lagi tapi sudah jadi kebisuan yang terlampau amat nampaknya..kan..mood mmenulis bukan hanyut malah sudah tenggelam macam titanic cuma karam dilautan mana tak tau ler.


Kek coklat di atas ni akak buat sempena sambutan hari lahir di tadika little caliphs paka khas buat anakanda Aiman Haiqal.Punya laa kelam kabut ..eja nama anak pun salah..sepatutnya Aiman Haiqal bukan Aiman haiqman..dah 2 ke 3 hari belek2 gambar baru perasan salah eja..nasib baik kek dah habis dimakan..klu tak harus dikomplen anak2 yg umi salah eja nama adik..hahahah.

Resepi kek coklat ni akak guna resepi dari blog kak Ummi (terima kasih kak Ummi cayang)..rasanya dah lama tak buat kek coklat yg belajar dgn Sweetlilly's dulu sebab entah kenapa dimana silapnya tiap kali buat kek coklat tu bila dibakar adunannya melimpah keluar dari acuan..tension mak tau!

Takat ni dulu catatan akak hari ini..mudah-mudahan diberi kerajinan tahap tertinggi untuk hapdet blog lagi..hehehe