Sudi-sudikan laa klik di sini ekk...

Sudi-sudikan laa ekk klik disini..

Thursday, September 20, 2012

Mood berblogging terus menjunam

Assalamualaikum..salam rindu buat semua..tuan tanah dalam mood beraya lagi ke ekk?Raya dah abiss ler..nak raya sangat tunggu bulan depan pulak..khenn Sebenarnya mood akak nak berbloggging ni dah menjunam sampai lautan pasifik bukan laut china selatan lagi dah nampaknya.Malas betul nak selongkar folder gambo2..teruknya. Meh nak share kek coklat kukus zaiima yg akak buat sempena besday dina semalam..kalau ikut resepinya kena kukus sampai 1jam atau sampai masak laa kan tapi akak amik jalan ringkas aje..buat cara baine marie aje..lagi cepat masaknya.
RESEPI KEK COKLAT KUKUS ZAIIMA source : fnr Cari Bahan-bahan 1 cawan gula pasir 1 cawan serbuk koko 1 cawan susu cair@ susu segar 1 cawan minyak masak (jika ganti dgn butter cair lagi sedap) 1/2 cawan susu pekat manis 1 1/4 cawan tepung gandum*tepung tambah jadi 11/2 cwn* 1 tsp baking powder 1 tsp soda bicarbonate 3 biji telur*akak tambah lagi 2biji telur **1sudu makan ovellete-ni akak tambah ya.** Cara-cara Campur koko,gula,susu cair,susu manis dan minyak ke dlm periuk dan masak sebentar atas api kecil sehingga semua larut. Tutup api biarkan adunan suam. Tepung, soda biakrbonat dan baking powder di ayak. Telur dipukul kembang bersama dgn ovalette dan dicampur dgn campuran koko tadi.Gaul rata dan campur tepung. Gaul sebati dan tuang dalam acuan dan jangan sampai penuh sebab nanti adunan naik. (tuang dlm 1/2 acuan je). Tutup loyang dengan aluminium foil agar tidak masuk wap.Kukus selama 1 1/2 jam baru angkat dan sejuk kan . **akak guna loyang 9inci** NAK CEPAT MASAK GUNA CARA BAINE MARIE oleh kerana dah lama tak update blog maka segala setting baru dalam ni akak tak reti..abis karangan akak tak ada perenggan...nampak sangat akak kena menjauhi bermesra semula dgn blog ni.