Sudi-sudikan laa klik di sini ekk...

Sudi-sudikan laa ekk klik disini..

Tuesday, July 24, 2012

MARBLE CHEESE BROWNIES


Assalamualaikum & salam sejahtera..ini bukan laa juadah berbuka puasa akak ya kengkawan.Akak baru sampai rumah pagi tadi..belum terfikir nak berbuka dgn juadah apa hari ni sebab cuti baru-baru ni akak berpuasa di kampung halaman encik hubby.Semalam berbuka puasa di padang Majlis perbandaran Kuantan..yang dekat dengan masjid Sultan Ahmad Shah tu..Saban tahun memang tak pernah lepas peluang berbuka puasa di sini.

Marble cheese brownies ni sebenarnya tempahan dari seorang teman untuk dibawa ke Shah Alam.Memandangkan dah lama tak menepek resepi akak amik ler gambo ni dan resepi untuk rujukan kemudian hari kelak .Resepi dari fotopages kak Rinnchan tak pernah mengecewakan akak sejak berkawan baik dengan Ms IT.Zaman Fotopages tengah vavavooom..time bulan puasa hari-hari membelek fotopages orang terutamanya Fotopages Hanieliza,Kak Rinnchan (tertanya-tanya dimanakah kak rinn sekarang..rindu entry dari dia),Kak Madiha , SyerahOmar & ramai lagi..jangan tak tau akak pun ada create akaun fotopages jugak..hahahah


MARBLE CHEESE BROWNIES
Sumber :-Rinnchan Fotopages
Bahan-bahan Brownies :
250g butter
1 cwn serbuk koko
3 biji telur gred B
1 1/2 cwn gula castor
1/2 cwn susu cair
1 1/2 cwn tepung gandum *Ayak dgn BP & SB
1 tsp baking powder
1 tsp soda bikarbonate
1 tsp esen vanilla
**filling blueberry secukupnya**
Cara-cara:
1. Cairkan butter. Masukkan serbuk koko dan kacau rata.
2. Handwhisk gula dan telur. Masukkan ke dalam adunan butter+koko. Kacau sebati.
3. Masukkan susu cair dan kacau sebati.
4. Masukkan tepung+BP+SB sedikit demi sedikit sambil dikacau hingga sebati. Akhir sekali, masukkan esen vanilla dan kacau rata.
5. Panaskan oven pada suhu 175 darj cel. Alas loyang 10" x 10" dgn grease proof paper. Biar kertas berjuntai pada dua belah yang bertentangan supaya mudah mengeluarkan brownies.
6. Tuang adunan brownies ke dalam loyang dan ratakan. Tinggalkan sedikit untuk membuat marble di atas lapisan cheese nanti.
7. Bakar selama 20min menggunakan api atas dan bawah.


Bahan-bahan lapisan cheese:
250g cream cheese
1 cwn gula castor
1 biji telur gred B

Cara-cara:
1. Pukul cream cheese hingga gebu.
2. Masukkan gula dan pukul lagi hingga sebati.
3. Masukkan telur dan pukul lagi hingga sebati.

*Selepas 20min keluarkan brownies dari oven. Tuangkan adunan cheese dan ratakan. Paipkan baki adunan brownies ke atas lapisan cheese (akak tukar dgn filling blueberry) dan lorekkan corak ikut citarasa. Masukkan semula ke dlm oven dan bakar lagi selama 15min atau sehingga cheese masak. Biarkan sejuk sebelum dipotong.





Ini pulak gadget baru akak..hari itu saja-saja request kat encik hubby sempena anniversary kami..tak sangka dia kata boleh.Akak apalagi..suka bebeno laa khen!.Masa balik kampung aritu sempat singgah Giant Muo..ada kedai Lionmas..terpandang laa ms OEV688E ni..tanya harga dlm Rm1599..offer dia bagi Rm 1300.Encik Hubby kata boleh kalau nak beli tapi akak pulak tak nak.Bukan laa jual mahal tapi kesian pulak anak2 nak menempuh perjalanan 5 jam dengan berhimpit-himpit..karang sorang2 komplen tak sudah-sudah.

So semalam bila dah tiba Kuantan..akak ajak laa encik hubby masuk kedai Jatson depan Court Mammoth tu.Mula nak survey sahaja laa kononnya tapi encik hubby kata..beli lah..nanti dia susun semula barang-barang dlm mpv .Rupanya dikedai Jatson lagi murah harga Ms OEV688E ni ..dapat laa harga RM1150.Alhamdulillah..tercapai juga impian nak oven gini..terima kasih encik hubby.. semoga encik hubby makin dimurahkan rezekinya sebab akak ada lagi wishlist ni tapi tunggu 2 tahun lagi kot baru boleh jadi realiti..Insyallah ;) dan semoga semangat nak membaking makin membara selepas ini.