Sudi-sudikan laa klik di sini ekk...

Sudi-sudikan laa ekk klik disini..

Tuesday, May 22, 2012

Donut Beldandy & CPAB


Assalamualaikum..menayang donut pulak memalam buta gini..kan.Alkisahnya akak ni bukan laa spesis yang rajin mendonut hatta meroti sekalipun tapi godaan seorang teman dari sebuah forum yang letak resepi donut gebus ni buat akak teruja nak mencubanya.


Akak pun memaksa diri supaya 'extra' rajin memandangkan bahan-bahan semua ada...so sebelum ter'expired' segala bread softener tu adalah lebih baik akak menguli segera donut ni ..hehehe.

Elehhhh!!! bukan akak pun yg uli..bibik BM7 yang menjalankan tugas-tugas pengulian..akak tinggal terap,canai dan goreng saje.

Menurut beldandy..resepi ni dia belajar kat MIB dgn Don Yong...nanti akak tanya Beldandy..kat mana MIB tu ek.Resepi ni guna kaedah sponge..mana2 roti atau donut yg guna kaedah sponge atau biga ni memang soft aje ..kalau nak tau donut kat Starbuck and krispie krim guna resepi ni tau!

DONUT BY BELDANDY
sumber:FORUM CARI
SPONGE
420 g tepung roti
250 g air (suhu bilik)
5 g instant dry yeast (SAF is the best)

DOUGH
180 g tepung gandum
12 g baking powder
6 g instant dry yeast
36 g susu tepung
9 g bread improver
9 g bread softener (optional)
9 g garam
70 g gula
30 g susu segar
48 g air sejuk
72 g butter



Cara-cara
Untuk Sponge : Campurkan semua bahan dan pukul pada kelajuan perlahan selama 3 minit. Kalau pakai tangan cukup dgn gaul2 sebati dan uli sesikit aje. Kemudian biarkan dalam bekas bertutup selama 4 jam.


Dough :
1. Masukkan semua bahan2 kering ke dalam mixing bowl kecuali butter.

2. Campur kan air sejuk, susu segar di ikuti oleh sponge. Pukul pada kelajuan perlahan selama 1 minit. Kalau pakai tangan uli macam biasa la..

3. Tukar kepada medium speed dan uli selama 5 minit.

4. Masukkan butter sedikit demi sedikit dan uli selama 10 minit pada kelajuan sederhana sehingga doh develop. Doh dah cukup develop bila doh terasa lembut dan boleh di regang pada tahap sgt nipis. Kalau uli guna tangan pun buat test regangan doh macam ni.

5. Rehatkan selama 10 minit.

6. Canaikan dan terap. Susun atas dulang dan biarkan 30 minit sebelum di goreng. Kalau nak buat donut inti, terap guna acuan bulat dan goreng. masukkan inti dlm piping bag, buat sedikit lubang pd donut yang telag di goreng dan picit inti sehingga donut terasa agak penuh.

selamat mencuba!



Belen adunan donut ni kononnya nak buat cinnamon roll tapi sikit sangat yang tinggal..muat - muat taje dalam loyang tapak kasut tu..Bila dah siap bakar jadi rupa CPAB laa..hihihih


Selain nak tunjuk betapa gebunya CPAB ni..sebenonya ni rupanya lepas keluar dari oven..tak sempat nak diposing cantik-cantik..dak haiqal dah cekut sedikit demi sedikit.