Sudi-sudikan laa klik di sini ekk...

Sudi-sudikan laa ekk klik disini..

Saturday, May 12, 2012

Apam Polkadot Tanpa Ovalette






Assalamualaikum..ingat lagi tak aritu akak kata gambar apam ni dah terdelete...rupanya ada lagi dlm memory card kamera akak..yg along delete tu entah gambar apa laa agaknya ...mungkin betul laa gambar langsir sebab kamera kecik dak haiqal suka buat main.Citer pasal apam ni sebenarnya along dah lama minta tapi umi dia buat donno aje pastu dia nak g kem motivasi kat Kuala Abang,teringat pula permintaan dia..Ish..ish..kalau tak buat karang..terjadi apa-apa nanti ralat pulak.

Bila nak buat baru teringat ovalette takde....macam mana ni ekk?menggooogle resepi semua guna ovallete..ermmmm..lantas akak buat juga tanpa ovallete..kira derhaka laa ni sebab memandai-mandai tukar resepi dari apam mekar jadi apam polkadot.

Mari kita layan resepinya..akak jumpa kat blogdrive..sape punya ler agaknya sebab rasanya blogdrive ni wujud sebelum popularnya fotopages dan blogspot.


Apam Polkadot tanpa ovalette(resepi asal apam mekar )

250gm gula
3 biji telur
1 sudu teh esen vanila
200ml susu segar
3 cawan tepung naik sendiri
inti blueberry
pewarna
papercup

Panaskan pengukus. pukul telur n gula hingga kembang. masukkan esen, pukul lagi kemudian masukkan tepung berselang seli ngan susu sambil terus pukul. bahagi kepada beberapa bahagian n letak pewarna. masukkan ke dalam papercup ,boh inti blueberry n kukus hingga masak dgn api perlahan supaya apam ni tak pecah tau!








Tak abis pun bawa banyak ni..ada belen lagi masa along balik dari kem..anak bertuah ni juga dah tinggalkan baju PJ dan 2 helai seluar padahal sebelum pergi dah diingatkan berkali2 ..baju kotor masuk plastik..Kes lupa laa tu.Ovalette yang disangka dah abis masih berbaki lagi rupanya..akak aje yg cari tak jumpa..hihihi