Sudi-sudikan laa klik di sini ekk...

Sudi-sudikan laa ekk klik disini..

Thursday, May 3, 2012

Chocolate Moist Buttermilk cake & terjemahan pecah perut

Photobucket

Assalamualaikum..tak jadi nak tayang apam polkadot sebab si along dah delete gambo tu..huhuhu..ada ke dia kata tu gambo kain langsir..eeeeeiiii!!!!!! nak marah pun tak guna sebab bukan boleh dapat balik pun gambar tu kecuali akak buat semula apam polakdot tu..khen!.Sebenarnya nak share resepi apam polakdot yang tak perlu guna ovalette sebab aritu masa nak buat ovallette kat rumah ni dah abis.Nampaknya kena laa buat semula pastu baru tepek resepinya.

Gambo kek choc moist kat atas tu tempahan last minute dari customer.Memandangkan sejak kebelakangan ni akak buat chocolate moist cake asyik membuak-buak kejadiannya maka akak pun google laa resepi lain..biasanya klu guna buttermilk pasti ada butter jugak..kan! tapi resepi dari SINI hanya guna minyak sayur/minyak jagung aje..veryyyy the senang tau!

jom kita tengok resepinya

CHOCOLATE BUTTERMILK LAYER CAKE
sumber asalCooks.Com

2 1/2 c. all-purpose flour, sifted
2 tsp. baking soda
1 tsp. salt-tak letak pun
1 c. vegetable oil
1 c. buttermilk (akak guna susu sejat + cuka)
1/2 c. unsweetened cocoa
2 1/4 c. sugar (letak 2 cwn saje)
3 eggs
1 tsp. vanilla
1 c. boiling water

Line 2 (9 x 1 1/2-inch) round layer pans with grease and waxed paper. Sift flour, baking soda and salt together. Combine oil, buttermilk, cocoa, sugar, eggs and vanilla in a large bowl; mix well. Add flour mixture and boiling water alternately to the cocoa mixture. Mix only to combine ingredients - don't overmix. Batter will be very thin. Divide equally between prepared pans.
Bake in preheated 350 degree oven for 35 minutes or until cake top springs back when lightly touched with fingertip. Cool 10 minute


Edisi terjemahan pecah perut oleh google translate

COKLAT mentega Ras CAKE
2 1/2 c. semua-tujuan tepung, diayak
2 sudu kecil. baking soda
1 sudu kecil. garam
1 c. minyak sayuran
1 c. mentega
1/2 c. koko tanpa gula
2 1/4 c. gula
3 biji telur
1 sudu kecil. vanila
1 c. air mendidih

Baris 2 (9 x 1 1/2-inch) lapisan pusingan kuali dengan kertas gris dan digilap. Ayakkan tepung, baking soda dan garam bersama-sama. Menggabungkan minyak, mentega, koko, gula, telur dan vanila di dalam mangkuk besar, kacau. Tambah campuran tepung dan air yang menggelegak seli dengan campuran koko. Campurkan hanya untuk menggabungkan bahan - tidak terlebih kacau. Adunan akan menjadi sangat nipis. Membahagikan sama rata antara kuali bersedia.
Bakar dalam ketuhar yang bersuhu 350 darjah selama 35 minit atau sehingga spring kek atas kembali apabila menyentuh ringan dengan hujung jari. Sejuk 10 minit


Chocolate Ganache
300gm coklat masakan
80ml-100 ml susu
1 sudu mentega

1.double boil coklat masakan .kacau sehingga coklat cair kemudian masukkan susu cair.kacau lagi hingga dapat kepekatan yang diingini..last sekali masukkan 1 sudu makan mentega.Tujuannua supaya ganache tersebut kelihatan kilat.