Sudi-sudikan laa klik di sini ekk...

Sudi-sudikan laa ekk klik disini..

Sunday, November 25, 2012

Apam pisang..yang ini pejam mata pun boleh buat ;)

Apam pisang ..yang ini pejam mata pun boleh buat tau mak!amboi budak bertuah ni ..eksyen betul..kena piat telinga kang baru tau!..Sebenarnya nak perabis stok pisang tinggal 2 biji & tepung kek yg tinggal sikit juga so buat laa apam pisang yg mudah ini.Tiada sukatan tertentu pun main lecek2 pisang pastu masukkan gula perang 1 sudu besar,tepung kek yg tinggal secawan aje,1/2 sudu teh bikarbonat dan sedikit minyak masak kemudian kukus 15-20 minit.Ringkas aje kan!

Kuih koci ..siapakah gerangannya yg tak pandai bungkus kuih koci itu?

Assalamualaikum & salam sejahtera..ini koci yg 1st time akak buat sendiri berpnadukan resepi dari internet tapi akak ni jenis derhaka so main curah aje laa tepung pulut hitam sepeket kononnya nak perabiskan stok tepung pulut tu.
Ini laa akibatnya mencurahkan tepung pulut hitam sesuka hati..rentung aje rupa koci tu..kan!..Sebenarnya ada kisah lucu disebalik pembikinan kuih koci ini..selain terlebih tepung pulut hitam,akak sebenarnya tak pandai bungkus kuih koci...lihat laa betapa hodohnya bungkusan kuih koci akak tu..tak membulat sebaliknya kurus & leper sikit..puas laa akak nak beganya supaya jadi bulat tapi adunannya tetap lari sana sini sebab daun licin.Bila akak mengadu kat mak..dia tembak akak balik..cedera parah telinga akak dibuatnya.Mak akak kata "UMUR DAH 40TAHUN BUNGKUS KUIH KOCI PUN TAK PANDAI,ITULAH TIME MAK BUAT TAK NAK PERHATIKAN BETUL-BETUL"...si anak yg nakal ni pun jawab laa dalam hati memback-up diri sendiri "macam mana nak pandai..time mak buat kuih koci bukan along bukan ada depan mak pun ..kan mak dah pernah nampak dulu along bungkus jadi macam dinosour ..kihkihkih" padan muka kena leter..memang silap akak pun sebab tak suka buat kuih tradisional tapi sesekali tu teringin pulak nak buat sendiri tapi jauh dari tajuk kejadiannya.Harus balik kampung nanti mak buatkan koci untuk anak kesayangannya ini..hahahah.

Tuesday, November 20, 2012

Salam Maal Hijrah dan cerita tentang Along

Assalamualaikum..salam Maal Hijrah buat semua...lama akak menyepikan diri...kan!Sebenarnya akak ada tapi vitamin m banyak sangat dlm diri ..tu yang blog bersawang-sawang.Sudah masuk tahun baru ni kena laa buang segala tabiat malas tu ..kan!..Agak-agak rajin ke akak ni nak masukkan entry selepas ini?.
Rasanya akak jarang berceloteh pasal anak2 akak..kan..Sbelum itu akak nak ucapkan tahniah kepada kawan-kawan yg anaknya cemerlang dalam UPSR 2012.Hari ni nak citer pasal anak sulung akak (yang pakai topi tu).Along ni nampak aje seperti kanak-kanak lain yg normal namun sebenarnya dia ni ada ciri-ciri Austime.Masa kecilnya dia tak sepetah kanak-kanak lain..dia bercakap ketika berusia 4 tahun...akak ingat dia ni ikut fe'el ayahnya yang pendiam tapi diam mulut aje anak sorang ni..bab lain dia SUPER DUPER HYPER..nak-nak kalau bab komputer..memang cemerlang sangat walaupun tak sekolah lagi masa tu..abis di godeknya laptop ayah dan mak ngah dia..hehehehe.Bila hantar tadika..hari pertama memula ok ,bila sorang dah start menangis ..dia pun sama melalak..Dalam kelas pulak dia tak tau dok diam..budak lain menulis..dia tawaf sekeliling kelas.Akak rasa masa tu mesti cikgu give up nak kawal anak akak .Dia pun moody aje time nak ke tadika.
Kemudian ada satu tadika baru buka..akak pun tukarkan kat tadika ni..dia masih mcm tu jugak..tak dok diam sampai kalau nak suruh menulis..cikgu kena tumpukan pada dia sorang dulu.Mujur laa murid tak ramai sebab tadika baru..kan.Di sini ada ler peningkatan ..dia boleh membaca,menulis dan mengira dengan baik.Alhamdulillah..syukur sangat pada ALLAH.Apabila masuk tahun 1..dia ada masalah dengan pelajaran bahasa Melayu..tak pernah lulus pun subjek BM..klu nombor tu memang corot sahaja gara-gara tak pass Bahasa melayu.Rupa-rupanya budak yg ada ciri austime ni memang tak suka bab karang mengarang ni..mereka lebih suka bab praktikal macam Sains dan Maths.Ciri-ciri tu ada pada Along .Sains dan maths memang subjek feberet dia.Bila masuk tahun 5 baru laa dia lulus subjek bm tapi tak laa dapat A..C manjang..Bila keputusan UPSR diumumkan semalam..dia dapat laa 4B 1C..C tu tetap BM.Walaupun keputusan dia tak secemerlang gemilang seperti anak-anak orang lain tapi akak tetap bangga dengan Along sebab dia boleh !.Kalau ada yang bertanya kenapa akak tak masukkan dia ke sekolah pendidikan khas..jawapan akak ialah akak nak Along ni membesar seperti kanak-kanak normal juga .Apabila satu nanti Along terbaca entri ini..Umi nak Along tau..yang Umi akan buat apa sahaja demi Along.Doa,tawakal sentiasa umi titipkan buat Along ..semoga Allah permudakan perjalanan hidup Along dan menjadi anak yg soleh serta cemerlang dunia dan akhirat.