Sudi-sudikan laa klik di sini ekk...

Sudi-sudikan laa ekk klik disini..

Sunday, July 29, 2012

Apabila sup Singapore bertemu sup Siam..apakah?


Assalamualaikum & salam sejahtera ..selamat berbuka puasa.Ini juadah berbuka puasa akak semalam..Rajin tak akak ni?..Datang laa angin rajinnya sebab teruja nak mencuba rempah bonesteak yang encik hubby beli kat Singapore aritu.Orang JB biasa dah dengan bonesteak sebab derang dekat dengan Singapore..orang Johor belah Kluang & Muor ni jim alif kaf wau nun sikit ..tak pernah terdengar apatah lagi merasa keenakkan bonesteak hinggalah dia berkawan baik dengan Miss Internet dan Encik Google.Baru laa dia tau apakah itu Bonesteak @sup tulang merah walaupun sebelum ni dia dok bertahun-tahun jugak kat Pasir Gudang nun.



Oleh kerana dia kali pertama masak bonesteak ni maka dia tiru bulat-bulat resepi yg tercatat pada label rempah bonesteak tu tapi dia derhaka sebab tak jumpa tulang rusuk jadi gantinya dengan ekor.Kalau nak tau macam mana rupa rempahnya..uols boleh rujuk kat blog My Little Kitchen..Uols tengok..nama blog pun sama..cuma sorang ini omputih celup maka dimelayukan Kitchen jadi Dapur..heheh


Apa kisah pulak sup siam tu ek?..bersambung (akak dah terikut Sari yusa pulak...ada siri-siri dalam entry)

Tuesday, July 24, 2012

MARBLE CHEESE BROWNIES


Assalamualaikum & salam sejahtera..ini bukan laa juadah berbuka puasa akak ya kengkawan.Akak baru sampai rumah pagi tadi..belum terfikir nak berbuka dgn juadah apa hari ni sebab cuti baru-baru ni akak berpuasa di kampung halaman encik hubby.Semalam berbuka puasa di padang Majlis perbandaran Kuantan..yang dekat dengan masjid Sultan Ahmad Shah tu..Saban tahun memang tak pernah lepas peluang berbuka puasa di sini.

Marble cheese brownies ni sebenarnya tempahan dari seorang teman untuk dibawa ke Shah Alam.Memandangkan dah lama tak menepek resepi akak amik ler gambo ni dan resepi untuk rujukan kemudian hari kelak .Resepi dari fotopages kak Rinnchan tak pernah mengecewakan akak sejak berkawan baik dengan Ms IT.Zaman Fotopages tengah vavavooom..time bulan puasa hari-hari membelek fotopages orang terutamanya Fotopages Hanieliza,Kak Rinnchan (tertanya-tanya dimanakah kak rinn sekarang..rindu entry dari dia),Kak Madiha , SyerahOmar & ramai lagi..jangan tak tau akak pun ada create akaun fotopages jugak..hahahah


MARBLE CHEESE BROWNIES
Sumber :-Rinnchan Fotopages
Bahan-bahan Brownies :
250g butter
1 cwn serbuk koko
3 biji telur gred B
1 1/2 cwn gula castor
1/2 cwn susu cair
1 1/2 cwn tepung gandum *Ayak dgn BP & SB
1 tsp baking powder
1 tsp soda bikarbonate
1 tsp esen vanilla
**filling blueberry secukupnya**
Cara-cara:
1. Cairkan butter. Masukkan serbuk koko dan kacau rata.
2. Handwhisk gula dan telur. Masukkan ke dalam adunan butter+koko. Kacau sebati.
3. Masukkan susu cair dan kacau sebati.
4. Masukkan tepung+BP+SB sedikit demi sedikit sambil dikacau hingga sebati. Akhir sekali, masukkan esen vanilla dan kacau rata.
5. Panaskan oven pada suhu 175 darj cel. Alas loyang 10" x 10" dgn grease proof paper. Biar kertas berjuntai pada dua belah yang bertentangan supaya mudah mengeluarkan brownies.
6. Tuang adunan brownies ke dalam loyang dan ratakan. Tinggalkan sedikit untuk membuat marble di atas lapisan cheese nanti.
7. Bakar selama 20min menggunakan api atas dan bawah.


Bahan-bahan lapisan cheese:
250g cream cheese
1 cwn gula castor
1 biji telur gred B

Cara-cara:
1. Pukul cream cheese hingga gebu.
2. Masukkan gula dan pukul lagi hingga sebati.
3. Masukkan telur dan pukul lagi hingga sebati.

*Selepas 20min keluarkan brownies dari oven. Tuangkan adunan cheese dan ratakan. Paipkan baki adunan brownies ke atas lapisan cheese (akak tukar dgn filling blueberry) dan lorekkan corak ikut citarasa. Masukkan semula ke dlm oven dan bakar lagi selama 15min atau sehingga cheese masak. Biarkan sejuk sebelum dipotong.





Ini pulak gadget baru akak..hari itu saja-saja request kat encik hubby sempena anniversary kami..tak sangka dia kata boleh.Akak apalagi..suka bebeno laa khen!.Masa balik kampung aritu sempat singgah Giant Muo..ada kedai Lionmas..terpandang laa ms OEV688E ni..tanya harga dlm Rm1599..offer dia bagi Rm 1300.Encik Hubby kata boleh kalau nak beli tapi akak pulak tak nak.Bukan laa jual mahal tapi kesian pulak anak2 nak menempuh perjalanan 5 jam dengan berhimpit-himpit..karang sorang2 komplen tak sudah-sudah.

So semalam bila dah tiba Kuantan..akak ajak laa encik hubby masuk kedai Jatson depan Court Mammoth tu.Mula nak survey sahaja laa kononnya tapi encik hubby kata..beli lah..nanti dia susun semula barang-barang dlm mpv .Rupanya dikedai Jatson lagi murah harga Ms OEV688E ni ..dapat laa harga RM1150.Alhamdulillah..tercapai juga impian nak oven gini..terima kasih encik hubby.. semoga encik hubby makin dimurahkan rezekinya sebab akak ada lagi wishlist ni tapi tunggu 2 tahun lagi kot baru boleh jadi realiti..Insyallah ;) dan semoga semangat nak membaking makin membara selepas ini.

Monday, July 16, 2012

Ahlan Wa Sahlan ya Ramadhan 1433



Assalamualaikum & salam sejahtera sahabat sekalian..hanya tinggal beberapa hari lagi umat Islam akan berpuasa.Rindunya suasana hening di bulan yang mulia ni.

Di kesempatan ini akak memohon ampun dan maaf sekiranya sepanjang akak berblogging ni ada mencetuskan rasa tidak puas hati sahabat sekalian.Akak nak ucapkan selamat menjalani ibadah puasa & semoga kita semua beroleh keberkatan sempena bulan ramadan ini

Sayang semua..muah..muah..muah..insyallah kalau entry akan akak publishkan di sini tapi rasanya bulan puasa ni akan cuti memasak.Kalau memasak pun yang ala-ala aje...heheheh

Wednesday, July 11, 2012

Julai yang indah-Happy Anniversary & Happy Birthday



Assalamualaikum & salam sejahtera semua...lama menyepikan diri tanpa intro masakan sebab tuan tanah kedaung diserang demam dan migrain hampir 2 minggu.Alhamdulillah kini beransur pulih.

Alhamdulillah bulan Julai bertandang lagi bermakna bulan ini lebih tepat lagi hari ini 11 Julai..genap 13 tahun usia perkahwinan akak dan suami.Aceli 15th kenal tapi tolak 2 tahun tu ya!..setahun berkawan-kawan dan setahun bertunangan.Kisah akak dan suami pernah tersiar dalam majalah keluarga keluaran Julai 2001..cover Kuza..sape pelanggan setia boleh laa belek balik koleksi majalah tu..tak kuasa tau!

Bulan Julai juga kami berkongsi kegembiraaan dengan kelahiran anak sulung pada 17 Julai 2000.Lapan tahun kemudian pada 21 Julai 2008 lahir pula anak bongsu kami..(bongsu ke?).

Oleh kerana semuanya berselang seminggu maka seringkali kami raikan kegembiraan ini pada hujung bulan Julai..Ooopss..rupanya 10 Julai adalah hari lahir adik ipar akak...ermmm kalau dekat memang kami ajak pak andak celebrate dengan kami sekali tau!.My ex boss & kawan sekerja dulu..Encik Md Nar 23hb & Nik kartini 10Julai .Wah!bestnya sebab dapat berkongsi Julai yg gembira ni dengan mereka semua.

Buat suami tercinta dan tersayang..terima kasih atas kasih dan sayangmu selama ini..Mudah-mudahan mahligai yang kita bina ini berkekalan hingga ke akhir hayat kita.Semoga kita bertemu lagi di Jannah.



Jika kau minta intan permata tak mungkin Ku mampu
(off coz laa ai tak mampu sebab ai tak kerja..kan..u laa kena bagi ai..
sayang ai tak minta intan permata pun..ai nak oben europa aje )

Tapi sayangkan ku capai Bintang dilangit untukmu
(kena guna galah ni)

Jika kau minta satu dunia akan aku coba
(cobaannnn)

Kuhanya mampu jadi milikmu pastikan kau bahagia
(oooo itu sudah tentu...dah 4 orang pun anak kita tau!)

hati ini bukan milikmu lagi..seribu tahun akan ku nanti kan kamu
(hati ni dah jadi milik u sejak 11hb Julai 1999..kan..heheheh)

Sayangku jangan persoalkan siapa di hatiku,terukir dibintang cintaku
padamu
(Demi Allah ai takde yg lain sejak jadi isteri u tau..tak payah laa suruh
megukir dibintang sebab ai bukan pengukir pun..ai hanya pandai masak &
mendeko kek aje..nanti ai ukir bintang kat kek ya!)