Sudi-sudikan laa klik di sini ekk...

Sudi-sudikan laa ekk klik disini..

Thursday, May 24, 2012

Ayam panggang rosemary bercajun





Disirami dengan mushroom gravy instant cap mekcormick


Assalamualaikum..salam datang bulan Rejab,,dah masuk hari ke 3 pun.Selamat berpuasa buat rakan-rakan semua.

Alkisah ayam panggang ni akak buat untuk berbuka sempena menyambut kedatangan 1 Rejab.Kalau ikut resepi Kak Nor suruh perap 2-3 jam aje tapi akak terlebih rajin...ayam diperap semalaman kononnya bior rempah meresap hingga ke tulang sum-sum ayam..hahaha.

Ampun maaf juga ya Kak Nor cayang..ambe dah derhaka sikit kat resepi ni..tu pasal ayam panggang ambe rentung rupa parasnya.Moral of story jangan derhaka hokkay!...wakakaka.

Akak derhaka sebab ada bahan-bahan dlm resepi ni tak derdapat dlm stok barang dapur akak...cajun spice tu oleh akak beli yg dalam peket (brand mek cormick) maka akak siram laa sepeket rempah tu ..oilve oil pula akak ganti dengan minyak Sawit SAJI pemerikatan 2 kali ..ngeh..ngeh..ngeh.


Kisahnya part yg last kena masuk butter tu..akak buat tapi selepas itu akak terlupa kewujudan ayam dlm oven maka tergeseng laa ayam akak tu.Nak coverina yg rentung tu akak siram laa pulak dgn mushroom gravy instant cap mccormick.Pastu tambah mekap dgn salad pear dan tomato.



AYAM PANGGANG ROSEMARY BERCAJUN
sumber :-Kak Nor -Secubit garam

Bahan:
1 ekor ayam ~ dipotong 2 atau 4
1 sudu besar daun rosemary kering
5 ulas bawang putih
1inci halia
1 sudu besar lada hitam
1 sudu kecil lada serbuk
1 sudu kecil cajun
1 sudu besar kicap
3 sudu besar minyak zaitun
2 sudu kecil jus lemon
2 sudu besar gula perang
1 sudu kecil garam
3 sudu besar butter
1 biji bawang besar ~ dipotong 4
ubi kentang, carrot dan tomato secukupnya

Cara
Ayam yg dah dipotong, dibersihkan dan toskan airnya.
Potong ubi kentang dan carrot, kemudian rebus setengah masak. Ketepikan.
Tumbuk daun rosemary, bawang putih, halia dan lada hitam dan masukkan ke dalam sebuah bekas.
Masukkan bahan2 lain seperti daun rosemary, lada serbuk, cajun, kicap, minyak zaitun, jus lemon, gula perang dan garam. Gaul hingga sebati.
Lumurkan kepada ayam hingga rata.
Gaulkan lebihan rempah kepada bawang besar, ubi kentang dan carrot tadi.
Masukkan dalam sebuah bekas dan tutup dgn plastik cling. Perap dalam peti ais selama 1 - 2 jam.
Panaskan oven 180 - 200C.
Susun atur ayam atas dulang/tray yg dialas dgn aluminium foil bersama bahan2 lain.
Taburkan sedikit daun rosemary kering keatas ayam.
Letakkan juga butter diserata bahagian atas ayam.
Bakar ayam selama 1/2 jam.
Keluarkan tray dan asingkan air/jus yg keluar dari ayam tadi ke dalam periuk kecil.
Letakkan pula tomato bersama ayam dan bahan2 lain.
Bakar lagi 1/2 jam atau sehingga ayam masak. Keluarkan.
Sementara itu, lebihan rempah yg digaul pada ayam dimasukkan sekali dalam periuk berisi air bakaran ayam tadi.
Panaskan sehingga sedikit pekat.
Susun atur ayam ke dalam pinggan bersama ubi kentang, carrot dan tomato .
Tuang air lebihan ayam yg dimasak tadi keatas ayam.
Sedia utk dihidangkan.

5 comments:

♥LOVE2COOK MALAYSIA♥ said...

Hello dear....rasa nak ngap ayam tu from the screen. My fav chicken!!!

Sari Yusa Ibrahim said...

kira pandai jugalah kau modified, hehehe... size kaki 6 1/2 ya??? Besar sikit takpekan?? hiks

Ctnaemah said...

hai dear...i kena tukar nama jadi chicken grill rentung....heheh

Ctnaemah said...

yus..size 6 1/2 memang susah nak cari di pasaran biasa aku pakai size 7-8...jari hantu terlebih sudah.

K.Nor said...

hehe.. banyak tu guna rempah cajun sampai satu paket! k.nor biasanya beli yg dlm paket gak, pastu refill balik dlm botol .. mekasih sudi try ya.. nampak cam tak rentung mana pun tu .. ok jer. . :)