Sudi-sudikan laa klik di sini ekk...

Sudi-sudikan laa ekk klik disini..

Saturday, May 12, 2012

Apam Polkadot Tanpa Ovalette






Assalamualaikum..ingat lagi tak aritu akak kata gambar apam ni dah terdelete...rupanya ada lagi dlm memory card kamera akak..yg along delete tu entah gambar apa laa agaknya ...mungkin betul laa gambar langsir sebab kamera kecik dak haiqal suka buat main.Citer pasal apam ni sebenarnya along dah lama minta tapi umi dia buat donno aje pastu dia nak g kem motivasi kat Kuala Abang,teringat pula permintaan dia..Ish..ish..kalau tak buat karang..terjadi apa-apa nanti ralat pulak.

Bila nak buat baru teringat ovalette takde....macam mana ni ekk?menggooogle resepi semua guna ovallete..ermmmm..lantas akak buat juga tanpa ovallete..kira derhaka laa ni sebab memandai-mandai tukar resepi dari apam mekar jadi apam polkadot.

Mari kita layan resepinya..akak jumpa kat blogdrive..sape punya ler agaknya sebab rasanya blogdrive ni wujud sebelum popularnya fotopages dan blogspot.


Apam Polkadot tanpa ovalette(resepi asal apam mekar )

250gm gula
3 biji telur
1 sudu teh esen vanila
200ml susu segar
3 cawan tepung naik sendiri
inti blueberry
pewarna
papercup

Panaskan pengukus. pukul telur n gula hingga kembang. masukkan esen, pukul lagi kemudian masukkan tepung berselang seli ngan susu sambil terus pukul. bahagi kepada beberapa bahagian n letak pewarna. masukkan ke dalam papercup ,boh inti blueberry n kukus hingga masak dgn api perlahan supaya apam ni tak pecah tau!








Tak abis pun bawa banyak ni..ada belen lagi masa along balik dari kem..anak bertuah ni juga dah tinggalkan baju PJ dan 2 helai seluar padahal sebelum pergi dah diingatkan berkali2 ..baju kotor masuk plastik..Kes lupa laa tu.Ovalette yang disangka dah abis masih berbaki lagi rupanya..akak aje yg cari tak jumpa..hihihi

16 comments:

Norzie hany said...

Salam kenal.
Tanpa ovalette pun jadi jugak apam polka dot ni ye...sis suka color dia.

~*ca*~ said...

salam siti...lembut juga la yer...ada yg mengatakan guna ovelleete x bagus..lebih baik x yah guna katanya..nk try la nanti..

Ctnaemah said...

salam kenal sis norzie hany..tima kasih sudi singgah sini...kita ni memang suka derhaka pada resepi...hihihi

Ctnaemah said...

itu ler anna..guna tepung kek sebagai alternatif...nasib baik otak ni kreatif..kan.

hana said...

salam mek ct! meh campok ke molot aku sebijik demi sebijik sehingga ke spoloh bijik! gemok tembam molat2 mcm muker aku.. hahahahaha

re: dah ramai isi borang calon nantu.. tarikh masih dbuka blom ditutup! muekekekekeke

Ctnaemah said...

mek hana..ko nganga beso2 mulut aku baling dari paka 40biji..kuikuikui

nanti aku isi form ekk ..kihkihkih

Anonymous said...

kalau 3 cawan tepung naik sendiri, sama dengan berapa gram?

khasyh annissa said...

Mohon copy resepi ye...hopefully mjadi

khasyh annissa said...

Mohon copy resepi ye...hopefully mjadi

Marsyithah Khidzir said...

Rasa nak buat apam susu, tapi mmg xpernah belu ovelette. Macam ni pun boleh ajelaaa....harap menjadi

Hieyra Eyra said...

Mohon utk mencuba resepi nye..terima kasih..☺

Eynna Wahid said...

Ina sedut resepi yer sis ct ... siyes xder ovelatte skrg.ari ujn .. mls nk kua.hihi
mekasih.

Syafina84 _Majeed said...

Assalam akk nk ty sy br terbaca so sy nk susu segar dgnti susu cair boleh kan???

Syafina84 _Majeed said...

1more sy sy puas mcri ovelte area p.indah, ampang xde.. bngkek jg rs hti... skg xperlu isau sy nk blik try tnp ovlete.. tq akk

Syafina84 _Majeed said...

1more sy sy puas mcri ovelte area p.indah, ampang xde.. bngkek jg rs hti... skg xperlu isau sy nk blik try tnp ovlete.. tq akk

Unknown said...

macam sedap je nak try lah.