Sudi-sudikan laa klik di sini ekk...

Sudi-sudikan laa ekk klik disini..

Sunday, May 27, 2012

Bihun goreng kari ketam



Assalamualaikum dan salam sejahtera...entry terakhir sebelum berangkat balik kampung.kalau muncul lagi entry maknanya belum berlepas lagi laa tu..hihihih


Teringin beno nak makan bihun goreng + kari ketam kering gini gara-gara kawan fb yg menayang bihun goreng + ketam yg dia makan kat RESTORAN SINGGAHSELALU kat JB nun..Makkk ooiii!!!! jauhnya beratus-ratus kilometer dari Paka..kan!Nak nunggu ke Jb entah bila laa pulak.Berdoa dalam hati ni ..moga2 percutian kali ni dapat merempit ke JB sekejap..Akak dah lama tak balik kampung tapi ada hati nak melencong ke tempat lain.

Menurut Zai harga yang dia makan tu RM80..sesuai untuk 4 orang makan...gulp!telan air liur kejap so akak buat sendiri laa maka tak sampai rega tu kan cuma rasa memang tak sama..ada sipi-sipi pun jadi laa dari kempunan..ekk!.

Kalau nak tau kat Dungun pun ada warung mee + ketam..Meggi Ketam Bistro nama kedai tu tapi akak tak pernah pun diajak ke sana oleh encik hubby walaupun kadang-kadang akak merayu-rayu minta dibawa ke sana tapi permintaan akak sering direject oleh encik hubby .Dia kata.."beli ketam masak ler maggi..kan dah jadi juga maggi ketam"..ceh!kurang keprihatinan betul hubby akak itu mujur laa akak tak termengandung buat masa ni.

Cuba uols klik SINI...mempesonakan sungguh meggi ketam itu sampai akak termimpi-mimpi memakannya..bukan la jauh beratus-ratus kilometer pun dari Paka..tak sampai setengah jam dah tiba tapi nak buat camno encik hubby tak approve permintaan den ni ha!

Kredit to blog :- Tuan Punya Blog ..yang mencatatkan tentang kelazatan meggi ketam ini...huwaa bilaa turn akak nak ke sana ni???.

Thursday, May 24, 2012

Ayam panggang rosemary bercajun





Disirami dengan mushroom gravy instant cap mekcormick


Assalamualaikum..salam datang bulan Rejab,,dah masuk hari ke 3 pun.Selamat berpuasa buat rakan-rakan semua.

Alkisah ayam panggang ni akak buat untuk berbuka sempena menyambut kedatangan 1 Rejab.Kalau ikut resepi Kak Nor suruh perap 2-3 jam aje tapi akak terlebih rajin...ayam diperap semalaman kononnya bior rempah meresap hingga ke tulang sum-sum ayam..hahaha.

Ampun maaf juga ya Kak Nor cayang..ambe dah derhaka sikit kat resepi ni..tu pasal ayam panggang ambe rentung rupa parasnya.Moral of story jangan derhaka hokkay!...wakakaka.

Akak derhaka sebab ada bahan-bahan dlm resepi ni tak derdapat dlm stok barang dapur akak...cajun spice tu oleh akak beli yg dalam peket (brand mek cormick) maka akak siram laa sepeket rempah tu ..oilve oil pula akak ganti dengan minyak Sawit SAJI pemerikatan 2 kali ..ngeh..ngeh..ngeh.


Kisahnya part yg last kena masuk butter tu..akak buat tapi selepas itu akak terlupa kewujudan ayam dlm oven maka tergeseng laa ayam akak tu.Nak coverina yg rentung tu akak siram laa pulak dgn mushroom gravy instant cap mccormick.Pastu tambah mekap dgn salad pear dan tomato.



AYAM PANGGANG ROSEMARY BERCAJUN
sumber :-Kak Nor -Secubit garam

Bahan:
1 ekor ayam ~ dipotong 2 atau 4
1 sudu besar daun rosemary kering
5 ulas bawang putih
1inci halia
1 sudu besar lada hitam
1 sudu kecil lada serbuk
1 sudu kecil cajun
1 sudu besar kicap
3 sudu besar minyak zaitun
2 sudu kecil jus lemon
2 sudu besar gula perang
1 sudu kecil garam
3 sudu besar butter
1 biji bawang besar ~ dipotong 4
ubi kentang, carrot dan tomato secukupnya

Cara
Ayam yg dah dipotong, dibersihkan dan toskan airnya.
Potong ubi kentang dan carrot, kemudian rebus setengah masak. Ketepikan.
Tumbuk daun rosemary, bawang putih, halia dan lada hitam dan masukkan ke dalam sebuah bekas.
Masukkan bahan2 lain seperti daun rosemary, lada serbuk, cajun, kicap, minyak zaitun, jus lemon, gula perang dan garam. Gaul hingga sebati.
Lumurkan kepada ayam hingga rata.
Gaulkan lebihan rempah kepada bawang besar, ubi kentang dan carrot tadi.
Masukkan dalam sebuah bekas dan tutup dgn plastik cling. Perap dalam peti ais selama 1 - 2 jam.
Panaskan oven 180 - 200C.
Susun atur ayam atas dulang/tray yg dialas dgn aluminium foil bersama bahan2 lain.
Taburkan sedikit daun rosemary kering keatas ayam.
Letakkan juga butter diserata bahagian atas ayam.
Bakar ayam selama 1/2 jam.
Keluarkan tray dan asingkan air/jus yg keluar dari ayam tadi ke dalam periuk kecil.
Letakkan pula tomato bersama ayam dan bahan2 lain.
Bakar lagi 1/2 jam atau sehingga ayam masak. Keluarkan.
Sementara itu, lebihan rempah yg digaul pada ayam dimasukkan sekali dalam periuk berisi air bakaran ayam tadi.
Panaskan sehingga sedikit pekat.
Susun atur ayam ke dalam pinggan bersama ubi kentang, carrot dan tomato .
Tuang air lebihan ayam yg dimasak tadi keatas ayam.
Sedia utk dihidangkan.

Tuesday, May 22, 2012

Donut Beldandy & CPAB


Assalamualaikum..menayang donut pulak memalam buta gini..kan.Alkisahnya akak ni bukan laa spesis yang rajin mendonut hatta meroti sekalipun tapi godaan seorang teman dari sebuah forum yang letak resepi donut gebus ni buat akak teruja nak mencubanya.


Akak pun memaksa diri supaya 'extra' rajin memandangkan bahan-bahan semua ada...so sebelum ter'expired' segala bread softener tu adalah lebih baik akak menguli segera donut ni ..hehehe.

Elehhhh!!! bukan akak pun yg uli..bibik BM7 yang menjalankan tugas-tugas pengulian..akak tinggal terap,canai dan goreng saje.

Menurut beldandy..resepi ni dia belajar kat MIB dgn Don Yong...nanti akak tanya Beldandy..kat mana MIB tu ek.Resepi ni guna kaedah sponge..mana2 roti atau donut yg guna kaedah sponge atau biga ni memang soft aje ..kalau nak tau donut kat Starbuck and krispie krim guna resepi ni tau!

DONUT BY BELDANDY
sumber:FORUM CARI
SPONGE
420 g tepung roti
250 g air (suhu bilik)
5 g instant dry yeast (SAF is the best)

DOUGH
180 g tepung gandum
12 g baking powder
6 g instant dry yeast
36 g susu tepung
9 g bread improver
9 g bread softener (optional)
9 g garam
70 g gula
30 g susu segar
48 g air sejuk
72 g butter



Cara-cara
Untuk Sponge : Campurkan semua bahan dan pukul pada kelajuan perlahan selama 3 minit. Kalau pakai tangan cukup dgn gaul2 sebati dan uli sesikit aje. Kemudian biarkan dalam bekas bertutup selama 4 jam.


Dough :
1. Masukkan semua bahan2 kering ke dalam mixing bowl kecuali butter.

2. Campur kan air sejuk, susu segar di ikuti oleh sponge. Pukul pada kelajuan perlahan selama 1 minit. Kalau pakai tangan uli macam biasa la..

3. Tukar kepada medium speed dan uli selama 5 minit.

4. Masukkan butter sedikit demi sedikit dan uli selama 10 minit pada kelajuan sederhana sehingga doh develop. Doh dah cukup develop bila doh terasa lembut dan boleh di regang pada tahap sgt nipis. Kalau uli guna tangan pun buat test regangan doh macam ni.

5. Rehatkan selama 10 minit.

6. Canaikan dan terap. Susun atas dulang dan biarkan 30 minit sebelum di goreng. Kalau nak buat donut inti, terap guna acuan bulat dan goreng. masukkan inti dlm piping bag, buat sedikit lubang pd donut yang telag di goreng dan picit inti sehingga donut terasa agak penuh.

selamat mencuba!



Belen adunan donut ni kononnya nak buat cinnamon roll tapi sikit sangat yang tinggal..muat - muat taje dalam loyang tapak kasut tu..Bila dah siap bakar jadi rupa CPAB laa..hihihih


Selain nak tunjuk betapa gebunya CPAB ni..sebenonya ni rupanya lepas keluar dari oven..tak sempat nak diposing cantik-cantik..dak haiqal dah cekut sedikit demi sedikit.

Sunday, May 20, 2012

Al Safina, Kijal


no.1212,Kampung Che Wan,Kijal beach,Kemaman
Tel:-098588239 /0122783015




Assalamualaikum..meh citer sikit..rupanya kat Kijal ada restoran Arabian tau!Akak dapat tau dari rakan fb jugak..setelah bersoal jawab dengan Dila..akhirnya malam semalam dapat laa akak ke AlSafina ni.Sebenarnya dah berapa hari akak dok hint2 kat encik hubby tapi macam biasa laa..dia buat tak tau je..huhuhu

Restoran ni owner dia akak tak tau siapa tapi ada beberapa orang lelaki keturunan Arab yg bertugas di bahagian dapur dan di kaunter..rasanya yg kat kaunter ni laa bossnya .Pelayan-pelayan pula melayu ya!...hikhikhik.

Lokasi restoran ini agak tersembunyi ke dalam tapi jangan bimbang kerana ada signboard menuju ke arah restoran ini..Senang aje..masuk aje kat tempat piring terbang eh!..piring satelit Celcom tu sampai ke hujung..Di depan restoran ini ada mcm chalet yang dalam pembinaan.

Waktu operasinya akak tak pasti pula tapi tengahari dalam pukul 12 tu dah dibuka untuk lunch.Menurut pelayan kat situ..tengahari agak penuh..kalau nak makan siang kena laa seawal pukul 11.30pagi dah tercacak kat sana..kalau tak nanti takde tempat unless uols nak bersila bawah pokok sambil bentang tikar..hahahah




Ini betul-betul Arabian tau bukan nasi arab melayu punya..Semalam kami order Lamb Madghout yang 1/2 kg aje..bunyi macam Lamb meragut pulak ek!..heheheh.Anak-anak pula minta sup cendawan dan kentang goreng aje.

Lepas makan tu anak-anak ajak makan lagi kat sini..sedap katanya.Aceli akak memang tak pernah menikmat nasi arab so tak tau laa nak kata apa selain dari SEDAPPPPPP...Rasanya lepas ni akak nak cuba hummus,kebab,baklava (buat masa ni belum ada lagi ya!)..Satu lagi nak beritahu.. apabila hidangan kita dah sampai ,pelayan akan beri kad bernombor >kad ni kena tunjuk time nak bayar nanti supaya kita tak terbayar yang orang lain punya order.Almaklum laa Pak Arab yg dok kaunter ni walaupun fasih berbahasa melayu tapi kalau dah ramai customer mau dia pun confuse sebab itu dia wujudkan sistem kad ni..Uols jangan hilangkan kad tau!.


Sekian iklan hari ni..tak banyak gambar yang dirakam sebab tak bawa kamera..inipun cuma guna kamera handphone aje.Next time nak pergi awal sikit laa ..dapat amik gambar pantai .Kalau nak solat..masjid tak jauh dari restoran ni.

Monday, May 14, 2012

Kerabu ikan mangga Muda




Assalamualaikum...tayangan perdana pagi ini..kerabu ikan lampam mangga muda yang tak berapa muda.Sebenarnya aritu en.hubby beli buah mangga sampai 3kg..bercampur pulak yg kuning dengan yang hijau..yang kuning tu dah tentu manis..yang hijau pula masam-masam manis rasanya.

Ikan lampam pula dah lama beli dengan kawan anak.Ayah dia da ternak ikan lampam kat kolam terbiar depan rumah derang.Masa beli memang la masih hidup lagi ikan ni .Oleh kerana kawan anak akak hantar pun dah masuk waktu maghrib..akak bior laa dulu dlm sinki.Ikan tu melompat2 nak keluar dari plastik sampai mengganggu konsentrasi akak nak solat so akak simpan laa ikan tu dlm peti ais..lepas solat terlupa nak keluarkan semula..pastu sambil tengok tv dengar ada benda mengetuk2..isk..isk...isk..dah cuak ni..en.hubby pun balik lewat malam tu.Nak pergi dapur pun rasa serrreeem aje..Masa solat isyak pun masih kedengaran bunyi tu, baru teringat ikan lampam tadi masih hidup dan melompat2 dlm freezer..hahahah..Akak letak bekas ais krim buat tindih ikan-ikan tu supaya tak melompat2 dan baut bising..kalau tak gitu gitu karang hubby akak pulak yang terperanjat!...kekekeke






Sebenarnya ikan tu dah sebulan lebih dalam freezer..kadang-kadang teringat tapi malas nak keluarkan..adakala terlupa kewujudan ikan tu dlm freezer..kalau tidak kerana membelek buku koleksi jelita3 semalam ..tak masak lagi ikan lampam tu.Belek punya belek ada resepi kerabu ikan mangga muda..maka mari laa kita layan resepinya ya!.

kerabu Ikan Mangga muda
sumber:Buku Koleksi Resepi Jelita 3

500gm isi ikan (saya guna 2 ekor ikan lampam)
sedikit garam dan kunyit
minyak untuk menggoreng
1 biji mangga muda diracik halus
1 ulas bawang merah (saya tambah)
1 batang bunga kantan (saya tambah)
2 sudu besar kerisik
2camca besar kacang tanah goreng.ditumbuk
2 camca besar udang kering.(sy guna udang geragau kering disangai dgn kelapa untuk buat kerisik)
1 camca teh perahan limau nipis
garam dan gula
**saya tambah sedikit santan kelapa (pekat) kemudian panaskan sekejap atas api hingga berbuih kecil..tutup api..jgn over pulak ekk..kang jadi tahi minyak.**

Cara Buat
1.Perap ikan berasma garam dan kunyit,goreng garing,angkat dan ke tepikan.
2.Campur semua bahan lain dalam mangkuk.Gaul sehingga rata.Hidang bersama ikan tadi.
cara buat.

Saturday, May 12, 2012

Apam Polkadot Tanpa Ovalette






Assalamualaikum..ingat lagi tak aritu akak kata gambar apam ni dah terdelete...rupanya ada lagi dlm memory card kamera akak..yg along delete tu entah gambar apa laa agaknya ...mungkin betul laa gambar langsir sebab kamera kecik dak haiqal suka buat main.Citer pasal apam ni sebenarnya along dah lama minta tapi umi dia buat donno aje pastu dia nak g kem motivasi kat Kuala Abang,teringat pula permintaan dia..Ish..ish..kalau tak buat karang..terjadi apa-apa nanti ralat pulak.

Bila nak buat baru teringat ovalette takde....macam mana ni ekk?menggooogle resepi semua guna ovallete..ermmmm..lantas akak buat juga tanpa ovallete..kira derhaka laa ni sebab memandai-mandai tukar resepi dari apam mekar jadi apam polkadot.

Mari kita layan resepinya..akak jumpa kat blogdrive..sape punya ler agaknya sebab rasanya blogdrive ni wujud sebelum popularnya fotopages dan blogspot.


Apam Polkadot tanpa ovalette(resepi asal apam mekar )

250gm gula
3 biji telur
1 sudu teh esen vanila
200ml susu segar
3 cawan tepung naik sendiri
inti blueberry
pewarna
papercup

Panaskan pengukus. pukul telur n gula hingga kembang. masukkan esen, pukul lagi kemudian masukkan tepung berselang seli ngan susu sambil terus pukul. bahagi kepada beberapa bahagian n letak pewarna. masukkan ke dalam papercup ,boh inti blueberry n kukus hingga masak dgn api perlahan supaya apam ni tak pecah tau!








Tak abis pun bawa banyak ni..ada belen lagi masa along balik dari kem..anak bertuah ni juga dah tinggalkan baju PJ dan 2 helai seluar padahal sebelum pergi dah diingatkan berkali2 ..baju kotor masuk plastik..Kes lupa laa tu.Ovalette yang disangka dah abis masih berbaki lagi rupanya..akak aje yg cari tak jumpa..hihihi

Friday, May 11, 2012

Hazelnut marble Cake (HMC)

Photobucket

Photobucket

Photobucket


Assalamualaikum...dah lamanya teringin nak makan kek marble coklat..puas ler membelek pelbagai resepi tapi akhirnya tak buat jugak..dasar mim alif lam sim!.Kebetulan pula semalam ada tempahan cupcakes..tak banyak pun cuma 7 biji..so belen aduanan tu akak tambah hazelnut kisar pastu marblekan ...terjadi ler kek hazelnut marble.Buat sikit cepat pula abisnya..selalu anak2 ni tak ingin pun nak tolong abiskan kek yg umi dia buat.

Resepi kek ni akak ikut method kek butter bebop yang fofular kat board resepi forum Cari tapi ada penambahan sikit laa..hihihi..Ssape yang dah pernah kek butter bebop ni mesti macam mana moistnya kek .


Hazelnut marble cake


Bahan A

300 gram butter
225 gram gula (gula castor)
300 gram tepung hi protein
1 sudu teh baking powder
1/2 baking soda
*120gm hazelnut kisar*

*4 sudu besar koko + sedikit air panas untuk dijadikan paste.*

Bahan B

6 biji telur ( kita buat tak kesah grednya)

Cara-caranya

Tuang kesemua bahan A ke dalam mixer dan adun sebati kecuali yg bertanda*. Selepas itu, masukkan bahan B perlahan-lahan. Putar selama 4 hingga ke 5 minit. Putar seehingga adunan lembut dan tidak berbintil-bintil. Tuang adunan dalam acuan 9" , bakar 160'C selama 50 hingga 60 minit atau uji dengan lidi dengan mencucuk di bahagian tengah kek.

Ada nasihat dari Bebop ..untuk mendapatkan kek butter yang cantik dan elok, jangan memutar adunan kek terlalu lama.


**bahagi 2 adunan..yg plain boh serbuk hazelnut manakala yg sebahagian lagi pula letak campur dgn paste koko.Pastu marblekan ikut kreativiti ya.**

Thursday, May 3, 2012

Chocolate Moist Buttermilk cake & terjemahan pecah perut

Photobucket

Assalamualaikum..tak jadi nak tayang apam polkadot sebab si along dah delete gambo tu..huhuhu..ada ke dia kata tu gambo kain langsir..eeeeeiiii!!!!!! nak marah pun tak guna sebab bukan boleh dapat balik pun gambar tu kecuali akak buat semula apam polakdot tu..khen!.Sebenarnya nak share resepi apam polakdot yang tak perlu guna ovalette sebab aritu masa nak buat ovallette kat rumah ni dah abis.Nampaknya kena laa buat semula pastu baru tepek resepinya.

Gambo kek choc moist kat atas tu tempahan last minute dari customer.Memandangkan sejak kebelakangan ni akak buat chocolate moist cake asyik membuak-buak kejadiannya maka akak pun google laa resepi lain..biasanya klu guna buttermilk pasti ada butter jugak..kan! tapi resepi dari SINI hanya guna minyak sayur/minyak jagung aje..veryyyy the senang tau!

jom kita tengok resepinya

CHOCOLATE BUTTERMILK LAYER CAKE
sumber asalCooks.Com

2 1/2 c. all-purpose flour, sifted
2 tsp. baking soda
1 tsp. salt-tak letak pun
1 c. vegetable oil
1 c. buttermilk (akak guna susu sejat + cuka)
1/2 c. unsweetened cocoa
2 1/4 c. sugar (letak 2 cwn saje)
3 eggs
1 tsp. vanilla
1 c. boiling water

Line 2 (9 x 1 1/2-inch) round layer pans with grease and waxed paper. Sift flour, baking soda and salt together. Combine oil, buttermilk, cocoa, sugar, eggs and vanilla in a large bowl; mix well. Add flour mixture and boiling water alternately to the cocoa mixture. Mix only to combine ingredients - don't overmix. Batter will be very thin. Divide equally between prepared pans.
Bake in preheated 350 degree oven for 35 minutes or until cake top springs back when lightly touched with fingertip. Cool 10 minute


Edisi terjemahan pecah perut oleh google translate

COKLAT mentega Ras CAKE
2 1/2 c. semua-tujuan tepung, diayak
2 sudu kecil. baking soda
1 sudu kecil. garam
1 c. minyak sayuran
1 c. mentega
1/2 c. koko tanpa gula
2 1/4 c. gula
3 biji telur
1 sudu kecil. vanila
1 c. air mendidih

Baris 2 (9 x 1 1/2-inch) lapisan pusingan kuali dengan kertas gris dan digilap. Ayakkan tepung, baking soda dan garam bersama-sama. Menggabungkan minyak, mentega, koko, gula, telur dan vanila di dalam mangkuk besar, kacau. Tambah campuran tepung dan air yang menggelegak seli dengan campuran koko. Campurkan hanya untuk menggabungkan bahan - tidak terlebih kacau. Adunan akan menjadi sangat nipis. Membahagikan sama rata antara kuali bersedia.
Bakar dalam ketuhar yang bersuhu 350 darjah selama 35 minit atau sehingga spring kek atas kembali apabila menyentuh ringan dengan hujung jari. Sejuk 10 minit


Chocolate Ganache
300gm coklat masakan
80ml-100 ml susu
1 sudu mentega

1.double boil coklat masakan .kacau sehingga coklat cair kemudian masukkan susu cair.kacau lagi hingga dapat kepekatan yang diingini..last sekali masukkan 1 sudu makan mentega.Tujuannua supaya ganache tersebut kelihatan kilat.

Wednesday, May 2, 2012

Yeahhhhaaa..i'm back!

Assalamualaikum...kembali bersiaran dan berceloteh serta merapu di blog setelah sekian lama memeramkan diri dek kerana pc yang dah kiok.Kononnya nak update guna tablet tapi akak tak tak berapa celik IT maka semalam pergi ke Kuantan semata-mata nak cari card reader almaklum ler pc baru ni second hand saje pastu encik hubby tak nak buka plastik pembalut atas faktor-faktor keselamatan (tak nak berhabuk laa tu..hihihi).Then akak rasa picasa pun dah berubah sebab akak tak boleh upload gambor thru picasa 3..icon blog dah takde dalam tu..tulun-tulun nak buek camno ni?Sekarang guna photobucket aje..sungguh tak bestnya.

Untuk permulaan marilah kita lihat tayangan perdana beriani ayam VS beriani hyderabab dulu ekk.

Photobucket
Berani Ayam ni masak kat umah mertua masa balik kampung bulan 2 aritu .Pastu sampai hari ni akak tak berkesempatan nak balik kampung lagi tau...huwaaaa...rindunya kampung halaman..ni baru 2 bulan tak balik kampung..kalau tercampak ke luarnegara yang cuma balik kampung setahun ke 2 tahun sekali harus rindu setengah mati dibuatnya.


Photobucket
Ini pulak beriani guna rempah from Hyderabad yang encik hubby beli masa dia pegi sana bulan lepas.Kata dia sebijik rasa macam beriani kat sana..entah ya ke tak ...tak tau ler sebab dia yang makan kat sana bukan akak.Pastu dia sendiri rasa ralat sebab tak beli banyak-banyak rempah-rempah ni ..plan asal nak beli beras basmathi tapi beg dah penuh dengan kain sari terpaksa laa niat tu dibatalkan.

Adios dulu..next tayangan is apam polkadot pulak...hehehe