Sudi-sudikan laa klik di sini ekk...

Sudi-sudikan laa ekk klik disini..

Tuesday, October 11, 2011

Balik kampung cari Kuntas

Assalamualaikum uols...last posting ada sebut2 GL kan..hehehhe..Sebenarnya nak balik kampung khamis lepas.kalau dah balik kampung tu macam-macam makanan feberet masuk dalam list..tapi bukan semua dapat sebab masa tak mengizinkan.

Photobucket
Yang fenting balik kali ni dapat makan kuntas..uols tau ke kuntas tu ape?Kuntas tu bukan adik beradik kunta - kinte ekk! dia adik beradik char kuey dan kayu keramat .Nak beli kuih ni pula kene pergi pepagi sikit..klu pergi pukul 7 pagi dapat makannya pukul 8.45 pg..jenuh menunggu sebab ramai yang menempah.Kata pak mertua klu nak makan sarapan ..malam lepas isyak boleh g kedai ni dan buat tempahan.Next time balik muor boleh buat cenggitu.

Photobucket
Kuntas ni sedap makan dengan kuah kacang atau kari tapi aritu takde roti canai so kari pun ilekkk ..ada sambal kacang aje.

Kalau rajin boleh buat sendiri ya!..resepi ada SINI

Akak copy paste untuk rujukan diri sendiri..kot2 teringin boleh buat..ahaks


KunDas a.k.a Kuntas sebutan penduduk2 Gersik dan sewaktu dgnnya.
resepi asal dr AlmaMyresepi
Bahan-bahan ( 4-5 orang )

225g tepung gandum
120-150g gula halus (dlm kurang dr 2/3 cwn gitu) - resipi ni tak sensitif sukatan, so jgn riso guna sukatan tepat sgt...
1 sdk soda bikarbonat
110ml air
Minyak untuk menggoreng
Cara-cara

1.Gaul rata ke semua tepung, bikar dan gula. Kemudian, tuangkan air dan dgn menggunakan tangan aje, kacau semua bahan td dengan air tu. Tak payah uli lama2, smpai semua dah jd cam gambar ni, kire ok dah. Biar skjap, dalam > 30min (leh tutup dgn cling film, xyah pun xper janji jgn lalat dtg dah lerr…). Adunan ni tahan hingga semalaman (kalau nk mkn srpn esok paginye tu, mlm leh bancuh & simpan).
2. Alas tangan dgn tepung sket (agar tak melekat), ambil sket adunan, dlm sebesar bola ping-pong (saiz ikut suka tp jgn tebal sgt), then leperkan guna rolling pin (board utk meleper tu pun kene diletak tepung sket je). Buat ler smpai abih (spt dlm gambar).
3. Panaskn minyak. Dgn api sederhana kecil, masuk satu persatu. Bila satu side dah menggelembung, baru balikkan (flip to the other side). Dia garing sekejap je, tu yg api kene kecil kalau tak dalam x masak. Rupa kuih kundas dah siap digoreng (sblm goreng saya potong dua sbb beso benor hehe…). Siap dihidangkan