Sudi-sudikan laa klik di sini ekk...

Sudi-sudikan laa ekk klik disini..

Wednesday, August 24, 2011

Hazelnut cookies wanginya pandan

Photobucket

Ini pula untuk mak mertua..aritu buat sample biskut ni kononnya nak jual tapi rasa malas pula nak buat jualan tahun ni..so akak buatkan satu adunan untuk mak mertua yg sememangnya sangat menggemari kekacang..akak ni kalau kacang2 kureng sikit minatnya bukan sebab takut berjerawat ya!..Dari bebudak lagi memang tak berapa suka kacang..klu mak buat rempeyek siap request nak tepung aje..ada ke gitu pulak pesennya ekk!..hahahha


Resepi asal biskut ni guna kacang hijau tapi akak dah tukar kpd hazelnut ya!

hazelnut wanginya pandan

Bahan-bahan:

120gm serbuk hazelnut
Tepung biskut @tepung rose..agak2 ya sampai boleh kepal/terap
100g gula icing
pandan emulco
1 tin kecil minyak sapi
minyak jagung secukupnya sehingga menjd doh yg lembut
secubit garam
Sapuan: 2 biji kuning telur + 1/2 sudu kecil air + sket pewarna kuning

Cara membuat:

Gaulkan semua bahan kecuali minyak jagung. Kemudian masukkan minyak sedikit demi sedikit sehingga mendpt doh yg lembut sehingga boleh digentel bulat.
Susun dlm loyang bergris kemudian hiaskan dgn kuaci & sapu dgn campuran kuning telur.
Bakar pd suhu 160C selama 20 min atau sehingga masak.
Sejukkan dan boleh lah disimpan kedlm bekas kedap udara.

Tart nenas merahnya mak ngah pula :)

Photobucket

Assalamualaikum uols..senyap sunyi sepi blog sebab tuan tanah kedaung dah gantung periuk belanganya..tak sabo2 nak balik kampung ni..kihkihkih


Atas permintaan mak dan adik tersayang yang nak tat pesen lama,tak manis kulitnya pastu masuk mulut cair aje maka akak buatkan laa mereka tat tradisional ni..Mujur jem nenas masih berbaki lagi.Akak panaskan semula pastu tambah kaler merah..Oleh kerana akak ni jenis yg teramat rajin maka method memasak semula nenas ini..akak guna rice cooker aje..ngeh..ngeh..ngeh...


Kali ini akak pakai resepi Maizana..jom layan resepinya

TART NANAS MAIZANA

Bahan-bahan (menghasilkan 200pcs) :

1kg tepung gandum

2-1/2 butter (1 ketul = 250g, biarkan pada suhu bilik)

4 kuning telur + 1 putih telur

1 sudu teh garam, essen vanilla dan pewarna kuning telur.

Jem nenas (masa nak buat jem tu.. nenas ni seeloknya diparut.. ini supaya hasilnya akan jadi bertali-tali, iaitu berserat maka.. kuih tart tu nanti bila makan. taklah pecah berderai)

Oleh kerana akak masak guna rice cooker maka jemnya takde ler bertali2..lembik2 gitu..Petua nak mengatasinya..masukkan jem dlm piping bag dan picit aje atas tart tadi..mudah tak?


Caranya:

Tepung dan butter digaul hingga sebati. Dah sebati.. ketepikan. Ambil telur (kuning dan putih), campurkan garam, essen vanilla dan pewarna kuning.. pukul sedikit (4.. 5.. kali kacau jer.. tak perlu sampai kembang.. just nak satukan esen, garam dan pewarna jer). Masukkan telur kedalam tepung tadi dan uli lagi hingga sebati.. dan doh menjadi lembut.

Ambil jem nenas, ambil doh (besar sedikit dari jem nenas tadi).. masukkan jem ke dalam doh (seperti buat kuih onde-onde).. bentukkan lonjong sikit dan bolehlah digunting (sepit) menjadi bentuk nenas.