Sudi-sudikan laa klik di sini ekk...

Sudi-sudikan laa ekk klik disini..

Wednesday, August 17, 2011

Tart nenas

 

Posted by Picasa

sila abaikan cat atas tat tu..hik3x


Assalamualaikum & salam sejahtera semua..lama tak menebeng kat blog sendiri bula pose ni..nak kat sibuk kat dapur tak jugak..asyik order aje skrg ni .Kalau en.hubby berbuka di luar maknanya juadah akak simple2 aje..ikut selera anak2.

Hari ni dah masuk 17 Ramadan..kat sini cuti hari ni...Alkisahnya pagi tadi akak kesiangan..terjaga pukul 5.30 pagi..haaah! ..kelam kabut kejut semua suruh sahur..sahur pun ala-ala ketapi laju..hikhikhik..

Sebenarnya semalam agak penat..mengusung & memanjat tangga utk bersihkan sawang2 & basuh langsir...nasib baik hubby berbuka kat luar .Pastu haiqal pula bulan puasa gini waktu tido dia dh berubah..Pukul 3.30ptg baru nak tido..melayankan dia sampai pukul 2pg..alarm berbunyi pukul 4pg pun akak tak sedo.Nasib baik dina terbangun dulu.Dia laa yg masuk bilik bagitau dah lewat..huhuhu

Oleh kerana anak2 tak sekolah hari ni maka akak pun buat projek biskut sikit..dapat laa 2 jenis..itupun biskut kegemaran anak2 aje..Setiap tahun print resepi bagai nak rak..buatnya tak jugak kecuali biskut wajib ni.Kalau tak buat rasa tak lengkap rayanya.Dulu2 buat pesen terap2..laa ni buat yg guling2 @ gulung pulak..hihihi.Pastu buat biskut cornflakes madu..saje nak ajak anak2 merasa kemeriahan buat semekut raya walaupun banyak menyentap jiwa raga..sabor aje laa..


Mari kita tengok resepi tart gulung AnisSuraya..dia ni tokey biskut tapi tak lokek berkongsi resepi dan tips2 buat biskut..


TART GULUNG ANISSURAYA

200gm butter + 50gm marjerin
1 sudu besar minyak sapi **
3 cawan tepung gandum
1/4 cawan gula halus
1 biji telur ayam
1/2 cawan serbuk badam
jem nenas secukupnya
kuning telur + pewarna kuning telur secukupnya..

gaul tepung + gula + serbuk badam sebati. kemudian gaul dgn buter +marjerin sampai jadi serbuk roti.gaul sebati..kemudian msukkan telur ayam yg dipukul manja sedikit..uli sampai jadi doh yg lembut..kalau doh mcm keras ambil sedikit butter dan gaul pada doh hingga doh menjadi doh yg lembut dan senang ditekan..doh yg keras akan sebabkan anda bekerja lebih keras sambil terangkat2 badan...hik hik hik hik

Tips Dari AnisSuraya

**untuk tart yg gebu tambahkan 1 sudu besar minyak sapi**
kalau nak yg rangup...just follow yg kat atas tu..