Sudi-sudikan laa klik di sini ekk...

Sudi-sudikan laa ekk klik disini..

Thursday, August 4, 2011

Menu sahur hari ke 4-Daging ungkep & nasi goreng pattaya

 
Posted by Picasa


Assalamualaikum & salam sejahtera.

Nasi goreng pattaya tu request dari along..hubby & dina makan nasi lauk daging ungkep.Izzati pula request roti celup telur.

Akak punya 500ml air sejuk+ 500ml herbalife shake & salad sayuran.

 
Posted by Picasa


Daging Masak Ungkep


Bahan-Bahan -

Daging

Bahan-bahan bumbu/rempah

Bahan Kisar:
6 batang serai
1 cm kunyit hidup
Ketumbar 50gm
Jintan manis 50gm
halia 2 ibu jari
1 biji bawang besar
3 biji bawang putih
-----------------------
½ cawan minyak masak
garam / gula secukup rasa
1 sb kerisik
akak tambah santan cair

Cara:
Daging hiris ikut suka.
Panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga naik bau.
Masukkan daging, santan cair (anggaran untuk kadar melembutkan daging/ayam) ke dalam kuali,
masak secara perlahan utk lembutkan ayam/daging dan tutup kuali tersebut.letak kerisik.
Masak hingga kering....Akak tak buat kering sangat sebab nakkan sedikit kuah.

Otak-otak Ikan tenggiri

 
Posted by Picasa


 
Posted by Picasa


Assalamualaikum & salam sejahtera semua..

Baru 3 hari berpuasa..akak dah confuse nak masak apa walaupun dlm peti ais tu ada ikan ,daging serta ayam.Untuk menghilangkan confuse..akak pun g laa BW kat blog kengkawan disamping tu sambil-sambil juga taip kat GOOGLE resepi yang teragak dlm fikiran ni..tu yang jadi otak-otak ikan tenggiri untuk berbuka puasa semalam..cuma akak terlupa letak kari pastu lada pun kureng so colour tak menyerlah sangat..khennn..


jom layan resepinya yang akak amik di SINI..terima kasih kak liza pada yg menyumbang resepi otak-otak sedap ni...cuma akak buat versi kukus (malas nak menggrill)

OTAK_OTAK IKAN TENGGIRI




Bahan
300 g ikan tengiri
1/2 biji kelapa parut muda
3 helai daun kaduk [mayang halus]
garam
daun kelapa [kerat sepanjang 10 inci]

Bahan Mesin Halus
1 s/kecil lada putih
5 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 s/besar rempah kari
1/2 cm belacan (ganti udang segar)
1 biji buah keras


CARA-CARA

1. Bersihkan ikan dan hiriskan nipis.
2. Kelapa parut pun digiling hingga halus
3. Campurkan ikan, kelapa muda, daun kaduk & bahan mesin dan gaul rata-rata bersama garam secukupnya
4. Isikan adunan ini kedalam keratan daun kelapa. Tutup keratan ini dengan keratan daun kelapa juga dan sematkan dengan lidi.
5. Siapkan bara arang. Bakar otak otak ini hingga masak
** akak kukus hingga masak**