Sudi-sudikan laa klik di sini ekk...

Sudi-sudikan laa ekk klik disini..

Sunday, July 24, 2011

Pisang emas dibawa belayar .....update resepi

Photobucket
Pisang Emas Dibawa Belayar
Masak sesikat atas tin
Hutang emas sudah dibayar
mari kita makan puding


Hancusss pantun 4 kerat tu..Assalamualaikum & salam sejahtera..hari ni merajinkan diri buat puding..konon ala-ala puding raja laa tapi puding raja tu kuahnya cair..akak punya versi kuah pekat.

Puding Pisang Emas

•1 sikat pisang emas – dibuang kulit
•1/2 cawan badam – digoreng
•1/2 kismis - goreng•
•2 sudu besar minyak sapi*
•Minyak untuk menggoreng*

Untuk Kuah Puding
•1 tin (410 g) susu cair/sejat
•1 biji telur – diambil kuning sahaja
•Daun pandan – disimpul (lupa letak)
•Air sebanyak 1/4 tin susu
•1/4 cawan gula (ikut rasa)
.4 sudu besar tepung kastard
•Esen vanila

Cara memasak

•Panaskan minyak dan minyak sapi untuk menggoreng dengan minyak yang penuh.
•Goreng pisang sehingga kuning. Angkat dan letakkan di atas kertas minyak untuk meresap minyak yang berlebihan.
•Goreng badam & kismis


Puding

•Pukul kuning telur bersama susu cair/sejat,tepung kastard dan air. Tapis untuk membuang pusat putih telur.
•Masukkan gula dan kacau sehingga gula larut. Masak di atas api kecil bersama daun pandan sehingga sederhana pekat. Masukkan sedikit esen vanila. Jangan guna api besar dan kacau selalu supaya tidak bergentel. Keluarkan daun pandan bila siap.
•Aturkan pisang goreng 2-3 lapis di dalam mangkuk.•Kemudian taburkan kismis dan badam . Tuangkan kastard ke atasnya dan sejukkan dlm peti ais.