Sudi-sudikan laa klik di sini ekk...

Sudi-sudikan laa ekk klik disini..

Thursday, June 30, 2011

Mee hoon Kari

Photobucket

Assalamualaikum semua..hari ni akak buat mee hoon kari aje sebab kari ayam aritu ada baki..Akak tinggal dengan anak2 aje coz my laling ke KL..bebudak pulak bukan nak makan sangat..ni pun jadi perhiasan atas meja aje laa nampaknya...huhuhu


Photobucket
ni ler kari yg termenung sendirian dlm peti sejuk sebab org2 tak sudi nak makan dia!so akak keluarkan isi ayam & kentang dlm tu...kuah yg tu akak buang laa sebab dah tumis yg baru....hihihi


mari layan resepi..akak C&P dr fp Kak Hanieliza

MEE KARI Kak LIZA

Bahan
1 kg mee hoon [celur dan toskan]
Taugeh [buangkan kaki/akarnya]=takde pun ;)'
Bawang goreng

Bahan Hiris/potong kecil
Tahu [gorengkan]
Daun bawang & daun sup
Cili merah
Limau kasturi/limau nipis

Bahan Kuah:
1/2 kg ayam...potong kecil
200 gm udang
1 paket chicken ball
1 paket fish cake [potong nipis]
2 s/b cili mesin
3 s/b rempah kari dibancuh dgn skit air asam jawa
5 cawan santan..(1 biji kelapa)
minyak
garam


Bahan mesin
2 batang serai
1 inci halia
1/2 inci lengkuas
5 ulas bawang kecil
2 ulas bawang putih

Cara Memasak Kuah:
1. Tumiskan bahan yang dimesin sehingga wangi dan garing. Masukkan rempah..biarkan naik minyak.
2. Masukkan ayam.. fish cake..dan chicken ball dan santan..renehkan sehingga naik minyak.
3. Hidangkan bersama mee yang telah dicelur dan bahan yang dihiris tadi.