Sudi-sudikan laa klik di sini ekk...

Sudi-sudikan laa ekk klik disini..

Tuesday, May 31, 2011

Nasi jagung And the gangs

 
Posted by Picasa

 
Posted by Picasa

 
Posted by Picasa


Assalamualaikum uols..dah lama tak jenguk dapur cyber ni..akak kebizian 3-4 hari ni.Mak & adik datang berkunjung ke rumah akak so kene laa bagi layanan yg tip top..khen!..ahaks

Seronok dapat makan asam pedas + ketupat sotong + sambal mangga air tangan mak sampai terlupa acara snap2 makanan.Kang mak akak kata akak takde kerja lain gaknya!..kuikuikui

Bila derang dah balik terasa sepi seketika tapi kesepian tu ternyata tak bertahan lama dek kerenah anak2 yang sedang menikmati cuti sekolah..riuh rendah kat dlm umah ni.Diluar mmg betul2 sunyi sebab jiran kiri kanan semua dah balik kampung..huhuhuhu Akak aje yg belum sempat blk kg lagi..sabo aje ni.

Akak nak share resepi nasi jagung yg akak jumpa thru en.google.Thanks to pemilik FP ini.Katanya resepi ini turun temurun dari ibu mertuanya..Sebagai generasi baru seeloknya kita simpan resepi2 begini utk rujukan anak2 kelak.Aisyeh!..tetiba teringat kat diari lama yg ada resepi nasi beriani bombay..kene selongkar almari ni! sebab resepi nasi beriani tu akak belajar dgn arwah mak kawan seofis ms duduk pasir gudang dulu2..

Nasi Jagung Wak Yah

Bahan A:
2 cawan beras basmathi
2 1/2 cawan air (bergantung pada jenis beras)
1/2 cawan susu cair
1 cawan jagung biji (bukan jagung krim)
1 sudu kecil garam
Sedikit pewarna kuning

Bahan Menumis:
1 sudu besar marjerin
2 sudu besar minyak jagung mazola
2 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang
1 inci kulit kayu manis
1/2 labu gawang besar dimayang bulat
2 batang serai (diketuk)

Bahan B (dikisar)
1/2 inci halia }
1/2 labu bawang besar
2 ulas bawang putih

Cara membuat:

Beras dicuci kemudian ditoskan.
Panaskan minyak jagung mazola beserta marjerin di dalam periuk. Masukkan rempah tumis dan tumis sebentar. Masukkan serai, bawang yang dimayang dan tumis sehingga agak garing sebelum masukkan bahan yang dikisar. Goreng hingga naik bau/kekuningan. Masukkan air, susu cair dan garam. Setelah mendidih, masukkan beras, jagung dan sedikit pewarna kuning. Tanak hingga masak, dan perlu digembur-gemburkan supaya nasi agak peroi.