Sudi-sudikan laa klik di sini ekk...

Sudi-sudikan laa ekk klik disini..

Wednesday, March 23, 2011

Baca betul2 ekk

Hai uols..akak nak citer lagi ..cer..cer..ceter..ngeh..ngeh..ngeh!

Oleh kerana akak dah terkantoi hari ni maka disini akak nak listkan apa yg boleh dan tak boleh dlm masa 2 minggu ni..Ini peringatan buat diri akak laa jugak..klu kengkawan ada apa2 informasi lagi..sila tinggalkan komen ekk..

Apa yg tak boleh dimakan ketika sesi induction (bukan dapur induction ya!adik2ku)

1.Segala nasi,mee ,pasta ,meehun,keow teow,suhun dan sewaktu dengannya

2.Buah-buahan :- (aiyakkk!!!..yg ni akak terbeli sampai 3 jenis laa pulak..)

3.Segala jenis kuih muih , roti kek dan makanan bertepung.. -(ko cuci mata aje ct!)

4.Segala jenis gula..(kene minum air suam bebyk tau!)

5.Segala jenis jajan

6..jauhi susu dan sedara maranya

7. segala jenis kekacang..no more tauhu sumbat,pecal dan seanteronya (2 minggu aje..heheh)

8.segala jenis makanan segera spt..kentang goreng ,bebola ayam ,nugget etc:-

9.Segala jenis sos tomato,sos cili & sos thousand island kecuali MAYONISSSSSSSSSSSSSSSS (nasib baik byk stok mayonis kat umah)


Boleh makan

AYAM..suka hati nak masak ape ekk...seeloknya bako..bako..(sila ikut gaya UCUP HKLBR)..steam,rebus etc..jangan makan ayam mentah udah laa ya!

IKAN..sama mcm kat atas tu..pesanan penaja..jangan makan ikan mentah kecuali kalau nak makan UMAI.

DAGING..yg halal sajork!kecuali daging burger sebab carbo tinggi.

UDANG..yg ni mmg akak avoid sebab akak resdung..klu makan kang sok-sek idung ni.

SAYUR..sebaik2nya sayuran hijau coz rendah carb

SLICE CHEESE..had 2-3 keping aje..huh!..dah lama tak boli ni..hik2

AIR MASAK..kalau boleh 8 gelen sehari..(larat ke?sendiri mau ingatlaa klu nak slim..air ni ler yg byk membantu..kwang..kwang..)

Amik vitamin tambahan supaya uols tak tumbang K..akak amik nutrisi HL..hehehe


SELAMAT BERJAYA BUAT DIRI AKAK WALAUPUN TERKANTOI 2 HARI NI..hehehehe

Hari PertamaKu-22hb

 
Posted by Picasa


Akak dah mula sejak semalam diet atkins ni..minta kawan2 doakn ler agar akak berjaya ekk..huhuhu..Berat badan pagi semalam 57.6kg..akak amik oat buah-buahan,telur 1/2 masak dan teh tanpa gula (500ml)..Pastu buat workout 1/2 jam utk kuorkan peluh2 + minum air lagi 500ml..

Sementara nak nunggu tengahari tu..mengunyah ler buah-buahan..Lunch pulak akak goreng telur mata + kacang foul.Untuk makan malam..akak mkn b4 7pm..g makan mee sup (tak aci ni...heheheh)..malam akak buat workout lagi sejam laa pulak + 1000ml air.

Karang hapdet lagi ekkk...harap hari ni dapat habiskan 3 liter air..


Untuk rujukan boleh KLIK SINI

Induction tu dapur ke?

 
Posted by Picasa


Entry ni takde kene mengena dengan dapur di atas ya!..uols tau ke ape menda induction ni..(sila buka kamus dewan ya!)..akak kene pinjam kamus along cari makna..heheheh...

Aceli nak story pasal diet2 ..orang pompuan ni mmg tak lari dari menda gini ..khennnn!!!!. Sape yg baca entry akak yg lalu akan perasan yg akak asyik tepek pasal lauk2 diet...hukhukhuk..sedihnya tak berapa menjadi (mmg tak jadi punnnnng)diet akak ni sebab akak tak tahan godaaaannnnn..mencik tau!..

Akak sangat admire kat seseorang ni..kalau masuk blog dia mesti pi kat tepi belah kiri tu ..tengok menu2 masa dia tengah berdiet dulu.Kiranya blog dia ni pembakar semangat akak yg cepat noo merudum dan rujukan akak :P

Taraaaaaaaaaa....meh akak perkenalkan siapakah gerangan orang yg akak maksudkan diatas..Rasanya ramai gak yg dah kenal dengan blogger ni tapi tak pe..bior akak kenalkan sekali lagi..(akak beri link aje ekk..hehehehe)....

KLIK SINI

Buat Cida..mekasih coz berkongsi info DIET ATKINS ..insyallah akan akak pratikkan caramu itu...geh..geh..geh!!