Sudi-sudikan laa klik di sini ekk...

Sudi-sudikan laa ekk klik disini..

Monday, January 24, 2011

Bingka roti berjagung

Photobucket

Assalamualaikum...berbingka laa pulak..ni pun amik kat fp kak rinn..Aceli ni untuk jamuan saing2 dengan brownies tadi...saje asingkan posting ..(kengkonon bior banyak ler tu.:P ).thanks to fp kak rinn yg share resepi ni kat alam maya.Akak suka masuk fp kak rinn ..baca citer2 dia..dulu2 ketika baru pandai bertenet..selalu lepaking kat fotopages..cari resepi..tengok dekorasi kek.Kalau kering idea nak memasak jenguk aje laa fp kak rinn, kak hanieliza,mamafami & ramai lagi.Sekarang main blogging and berfb laa pulak..Kalau Fb shutdown..lepak kat forum & berblogging also meriahkan semula fp kot!..hahahah

Rasa-rasanya ramai yang telah cuba bingka roti berjagung ni kan!.


BINGKA ROTI BERJAGUNG-fp kak rinn
Sumber : Chef Azimah Mansor

Bahan-bahan:
3 biji telur
150gm gula castor
100gm mentega (dicairkan)
1/2 tsp garam halus
300gm roti
200gm tepung gandum
1 liter santan (atau 1 liter susu segar atau 500ml santan + 500ml susu segar...... )
200gm jagung krim dlm tin

Cara-cara:
1. Pukul sebati telur dan gula. Masukkan mentega cair, diikuti santan atau susu segar, tepung gandum dan garam halus.
2. Carik-carikkan roti dan masukkan dalam adunan tadi. Rendam selama 15min-20min.
3. Masukkan jagung krim dan kacau sebati.
4. Sapukan mentega pada loyang bingka dan alaskan dasarnya dengan kertas kek.
( Guna loyang biasa pun boleh ...)
5. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180 darj celcius selama lebih-kurang sejam.

Choc Moist brownies kak Rinn

Photobucket

Malam tadi dapat last minute order untuk brownies..gigih akak google resepi terhebat yang popular di alam maya ni..Mula nak buat brownies 1mas2ra tapi cooking coklat ilek..so akak g jengah Fp kak Rinn nun di Sg Petani tu..maka terhasil brownies yang simple tapi sedap ni..hehehe



ROWNIES
Bahan A (Kacau sebati semuanya)
1 cawan susu cair ( rinn guna fresh milk)
1 cawan butter cair
1 cawan air panas
2 cawan borwn sugar (rinn guna caster sugar)

Bahan B (Pukul sedikit)
2 biji telur
1 camca teh esen vanilla

Bahan C (Ayak 3 kali)
2 cawan tepung gandum
1 cawan serbuk koko
1 camca teh baking powder
1 camca teh soda bicarbonate

Bahan D (Rinn tambah sendiri)
Kacang walnut seadanya..dicincang kasar.
Kismis secukupnya

Cara-cara:
1. Panaskan oven pada suhu 175 drj cel.
2. Alas loyang 10" x 10" dengan grease proof paper. (Kat sini tak ade paper tuu..so, rinn
simply guna A4 paper putih). Juntaikan sedikit kertas di dua belah tepi yg bertentangan
supaya mudah mengeluarkan brownies.
3. Masukkan Bahan B ke dalam Bahan A. Gaul sebati.
4. Masukkan Bahan C dan gaul rata.
5. Gaulkan walnut dgn sedikit tepung dan masukkan dlm bancuhan. Gaul rata.
6. Ratakan adunan dalam loyang dan bakar selama 45min - 50min.
7. Biarkan brownies sejuk sebelum dipotong segiempat dan hiaslah ikut citarasa.

Ayam masak kicap berkentang

Photobucket

Assalamualaikum..hari ni masih tak sihat..kepala rasa fenin2 lalat dek selsema yg melanda namun tugas-tugas di rumah kene bereskan jugak.Layan ayam masak kicap berkentang kat atas tu..kentangnya tak kelihatan sebab masuk awal sangatt..udah ireng cam kecap jugak!..heheheh....



BAHAN-BAHAN :

1/2 kilo Ayam-bersihkan ,gaul ram & kunyit-goreng separuh masak
2 biji kentang-potong ikut suka kemudian goreng
1 labu bawang besar
4 ulas bawang putih
3 cm halia
1 camt lada putih
2 batang lada besar hijau dan merah
minyak masak
1 camt garam
2 sb kicap pekat lemak jalen
1 cawan air
rempah penumis

cara2
1.bersihkan ayam dan goreng separuh masak-ketepikan
2.ambil 2 sudu minyak tadi & tumiskan rempah penumis ,lada sulah,bawang putih,halia dan lada merah hiris hingga naik bau.
3.masukkan ayam dan kicap.biarkan sebentar kemudian masukkan air diikut dgn bawang besar.
4.last sekali b4 angkat masukkan lada hijau dan kentang goreng.gaul rata..angkat dan hiaskan.