Sudi-sudikan laa klik di sini ekk...

Sudi-sudikan laa ekk klik disini..

Tuesday, January 18, 2011

Okonomiyaki versi tak cukup bahan...

 
Posted by Picasa




 
Posted by Picasa


Assalamualaikum..ni haa lempeng sayur kobis a.k.a. Okonomiyaki versi tak cukup bahan..almaklum dok solok..nak jumpa menda2 gini kene buat lawatan singkat ke Jusco tapi mana ada Jusco kat sini..huhuhu..kat K4 ada kot tp akak dah lama tak melawat K4 kat East Coast Mall Kuantan tu..

Tak kisah ler dari akak terngigau-ngigau OKONOMIYAKI dak hana..belasah ajelah ikut bahan yang ada..klu nak resepi real kene jenguk blog HANA

Aceli sekarang ni akak tengah berusaha nak slimkan balik badan ler kengkononnya tu yg try takmo makan nasi & amik ler produk kesihatan so makanan sebegini pun cukup untuk tambah tenaga..

Harap-harap usaha akak berkesan..semalam akak timbang susut ler 1.4kg..bangga gitu..kuikuikui tapi arini akak cari digital scale tu tak jumpa laa pulak..Ni ada jeles ler dengan penyusutan akak sebab tu disorokkannya alat penimbang tu..selalunya tak berusik pun menda tu bawah sofa..Akak aje ler yg tukang usik sebab hari2 dok menyapu bawah tu..Agak-agaknya sape ler yang khianat kat akak ni ekk..hehehehe

Takpe2x sesungguhnya akak tak kisah kiranya tak mencatit berapa berat untuk hari ni kerana kehilangan misteri alat penimbang itu menjadikan akak lebih bersemangat nak turunkan kg..hikhikhik..target nak seslim around 45kg!.

meh kita tengok resepi dan step by step diblog HANA
..Kalau dah jumpa bahan-bahan yg ori akak buat balik laa ya!..ni buat sebab nak ilangkan ngencesss ..


lempeng sayur-sayuran versi ku
(sumber inspirasi dari HANA

Kobis*
lobak merah*
kentang*
daun bawang
bawang besar 1 biji-hiris nipis
udang geragau- 1 camca besar
sebiji telur
2 sudu besar tepung gandum
Jejari ketam- hiris nipis
air stok ikan bilis -150ml
sedikit garam
Cara buat
1.sagat halus bahan bertanda *
2.bancuh tepung,telur dan air stok ikan bilis mcm nak buat adunan lempeng.
3.masukkan bahan2 yg disagat bersama bawang hiris,daun bawang dan jejari kentang dlm bancuhan tepung.
4.panaskan kuali dan letak minyak sedikit pastu curahkan adunan..guna api perlahan.


sos ikut suggestion hana ya!