Sudi-sudikan laa klik di sini ekk...

Sudi-sudikan laa ekk klik disini..

Thursday, December 15, 2011

Tart Cheese Blueberry

 
Posted by Picasa



Assalamualaikum uols..tarrraaaaaaaaaaaaaa..ni ler tart cheese blueberry akak...dimana akak rasa akak bukan ler golongan orang-orang yg punya tahap kesabaran yg tinggi untuk mengentel dan menenyeh kulit tart ni satu persatu.

Akak amat tamak dgn menggandakan 4 kali adunan sebenar..penyudahnya baki pastri tu akak bekukan aje dlm peti ais..wakakakaka..kalau akak dah rajin nnt akak gentel balik laa kulit tart ni tapi minta maaf awal2 ekk...akak tobat nak buat yg size cinonet lepas ni..ahahahahah

 
Posted by Picasa


Tart cheese blueberry
source :=fp rinchann

Bahan-bahan:
Untuk doh pastri
125gm butter
40gm icing sugar
1 biji telur
220gm tepung gandum
1/2 teaspn esen vanila

Kaedah penyediaan:
1. Satukan semua bahan dan uli sehingga menjadi doh.
2. Ambil sebahagian kecil doh dan tekankan dalam acuan tat. Sila rujuk gambar di atas.
3. Cucuk-cucuk pastri menggunakan garpu dan bakar doh pastri selama 8-10 minit atau sehingga separuh masak pada suhu 175 darjah cel.
4. Sementara itu sediakan bahan isian cheese.

Bahan Isian cheese:
250gm cream cheese
3/4 cwn gula icing
1 biji telur
1/2 cwn whipping cream **akak omit**
1 camca teh esen vanila
Blueberry filling secukupnya
*Nota:Sukatan Isian cheese ini sebenarnya boleh cater utk dua sukatan doh pastri di atas. Jadi, sekiranya anda hanya ingin membuat sedozen tart kurangkanlah sukatan ini kepada separuh.

Kaedah penyediaan:
1. Pukul cheese dan telur hingga sebati.
2. Masukkan esen vanila dan telur dan whipping cream.
3. Teruskan memukul adunan sehingga kelihatan berkrim.
4. Tuangkan adunan secukupnya ke dalam pastri separuh masak tadi dan sudukan blueberry filling
di tengah-tengahnya.
5. Masukkan kembali ke dalam oven dan bakar selama 15-20 minit pada suhu 175 darj cel.
Sejukkan sebelum dialih dari acuan dan diletak dalam papercup.

Tuesday, December 13, 2011

Stew Pasta

 
Posted by Picasa


ASSALAMUALAIKUM..jom layam stew daging + pasta pula ya..Aceli ini menu untuk orang yang kononnya tak mau makan nasi tapi malam dia pi makan nasi ayam pulak...hehehe

Akak tak buat ikut resepi sebenar ..bukan niat nak menderhaka cuma nak combinekan rasa sahaja ya.Dulu akak ada terbaca dlm majalah wanita edisi 90an..resepi stewnya amat menarik ,malang sekali akak terlupa nak ambil majalah tu semasa berpindah rumah..huhuhu.Stew dlm majalah tu nampak kemerahan so akak punya pun nak ler merah jugak ..sekali amik ko!..merah menyala jadinya.

 
Posted by Picasa


RESEPI STEW DAGING
asal : resepi.raidah
source :Hana jepun

Bahan-bahan:
500gm daging lembu/kambing ~ bersihkan dan potong kiub
2 biji bawang besar ~ potong dadu
5 ulas bawang putih (jgn hiris/potong, sebiji2)
2 sudu pes bawang - resepi di bawah
1 batang lobak merah ~ potong dlm 1 inci
2 biji kentang ~ belah 4
2 helai daun bay
2 sudu tepung gandum - hana letak 1 sudu makan je
1 sudu kecil serbuk lada hitam
Garam dan gula
Sedikit daun bawang, sup dan bawang goreng ~ utk hiasan
Minyak untuk menumis
Air secukupnya.

***AKAK TAMBAH TOMATO SOS,CILI SOS DAN SPAGHETTI SOUP dlm 1 sudu makan ***

Cara-cara
Panaskan minyak didalam periuk tekanan(pressure cooker) atau periuk yg sesuai. Gaulkan daging bersama serbuk lada hitam dan gorengkan daging lebih kurang 10-15 minit atau daging keperangan. Kemudian angkat daging.
Tumiskan bawang putih, merah dan daun bay. Kemudian masukkan pes bawang dan tepung gandum, kacau rata.
Masukkan semula daging dan air secukupnya, kacau rata. Tutup periuk dan masak selama 1 1/2 hingga 2 jam(kalau menggunakan periuk tekanan, masak selama 20 minit).
Kemudian tambahkan kentang dan lobak. Tutup dan masak lagi selama 20minit atau sehingga sayuran empuk/lembut.
Perasakan dengan garam secukup rasa dan sedikit gula. Hidangkan dengan ditaburkan dgn bawang goreng, daun sup dan daun bawang.
Nota Kak.Raidah:
***Saya tidak menggunakan sebarang perasa(MSG/stok ayam) dlm masakan saya. Saya menggantikan dgn gula serta menggunakan bawang yg banyak dlm setiap masakan.

RESEPI PES BAWANG
Source : Resepi Raidah

Bahan-bahan
1 kg bawang besar ~ belah 2 dan hiris
300 gm bawang putih ~ belah dua
1/2 liter minyak atau secukupnya
Cara-cara
Panaskan minyak, tumiskan bawang putih sehingga kekuningan dan angkat.
Kemudian tumiskan pula bawang besar sehingga bawang masak tak perlu sehingga garing. Angkat.
Kisar bawang putih dan merah sehingga hancur. Guna pengisar kering atau boleh juga masukkan dlm pengisar dan kisar bersama minyak gorengan tadi.
Masak semula bawang tersebut sehingga bawang betul2 masak.
Pes bawang ini boleh disimpan....taruh dalam botol dan simpan dalam peti ais.

Tauhu goreng tak sampai Singapore

 
Posted by Picasa


Assalamualaikum...tayangan perdana tauhu goreng tak sampai Singapore.Nape tak sampai sana ekk?Kena tahan dengan Immigresen sebab tak cukup bahan..hahahaha

Bulan lepas masa g KL singgah laa makan2 kat kedai Linda Onn di Tesco Ampang nun..dalm set nasi ayam dia ada tauhu goreng ni..Balik rumah teringat2 pulak...tu yg merajinkan diri membuatnya walaupun cuma ada timun dan lobak merah sahaja.Masa beli tauhu tak teringat nak capai sengkuan dan taugeh so guna apa aje yg ada dlm peti ais tu..ngeh..ngeh..ngeh


meh layan resepinya ya..Akak c&p dari blog DTS..mekasih ya Mat! lengkali akak beli sengkuang & togeh pulak ya..hik3x

Tauhu Goreng Singapore

BAHAN-BAHANNYA :-)
4 keping tahu biasa
1 biji timun, dihiris nipis dan dimayang
100 g taugeh, buang ekor dan celur sekejap (mat tak celur punnn)
1/2 biji sengkuang, kupas, hiris nipis dan dimayang (tak de, mat ganti dengan lobak merah)
4 ulas bawang putih*
5 - 6 biji cili padi*
200 g kacang tanah*
3 - 4 camca besar gula melaka*
3 camca besar kicap pekat*
1 1/2 - 2 camca besar cuka makan @ jus asam jawa*
Air secukupnya*(*bahan sos kacang)

CARA MEMBUATNYA :-)
Kacang tanah digoreng tanpa minyak hingga perang, buang kulit dan tumbuk separuh halus. Kisar cili padi dan bawang putih. Campurkan semua bahan2 sos kacang dan kacau hingga rata. Tambah sedikit air jika perlu, jangan terlalu cair atau pekat, sesuaikan rasa dan tambah gula@garam@asam jika perlu. Ketepikan.
Tauhu dilumur dengan sedikit garam, goreng terendam hingga kuning keemasan, jangan goreng lama sangat. Keluarkan dan tos.
Ambil sekeping tauhu goreng tadi. Potong kepada 4 - 6 bahagian (bergantung pada saiz tauhu), alihkan ke dalam pinggan, tabur atas tauhu tadi dengan hirisan timun, sengkuang (lobak merah) dan taugeh. Tuang sos kacang secukupnya dan hidangkan segera...Makan macam tu pun sedap!!!!!

Monday, December 12, 2011

Nachos?

 
Posted by Picasa



Assalamualaikum...jom layan jajan ni ni pulak..mesti tertanya2..apa ler jajan ni kan?Inilah nachos atau kerepek jagung yg dimakan dengan sos salsa tapi akak tukar dengan sos spaghetti aje..kwang..kwang..kwang..

Photobucket
Akak beli jajan ni aje sebab kat sini memang tak jumpa nachos..dapat yang hujung-hung bunyi cos2 pun jadi laa..kan ;)

resepi sebenar boleh tengok blog Kak Ida 1001 resepi

Sunday, December 11, 2011

Somtam edisi terperam

 
Posted by Picasa


Assalamualaikum..ni somtam edisi terperam dlm kamera..hari ni baru nak upload entry..Aceli aritukan beli betik muda ..belenya akak buat somtam walaupun bahan-bahan ala kadar aje.Pertama kali nampak somtam ni masa g Pengkalan Kubur beberapa tahun lepas.Pastu kalau g makan kat luar..memang order sahaja laa somtam ni.

SOMTAM
sumber asal CERIA RESEPI

2 biji betik muda (dipotong halus-halus)Akak buat 1/2 biji aje aritu
50 gram kacang panjang (dipotong sepanjang 3cm)
2 biji tomato (dipotong halus-halus)
2 ulas bawang putih (dipotong halus)
50 gram kacang tanah (digoreng tanpa minyak)
2 sudu besar jus limau
2 sudu besar cili padi
2 sudu besar kicap Thai (Thipharos)*boleh ganti dgn sos ikan*




Cara membuat:
Campurkan kesemua bahan di atas ke dalam mangkuk
Gaulkan sebati
Hidangkan bersama ulam-ulaman.
Boleh dimakan dengan nasi atau dimakan begitu saja.

Wednesday, December 7, 2011

Tiramisu

 
Posted by Picasa


Assalamualaikum semua..dah lama tak update blog kan!Sejak cuti sekolah aritu weekend aje tak melekat di rumah..asyik travelling ke sana sini..Balik rumah pulak kepenatan dengan kain baju yg perlu dibasuh dan dilipat..(tak suka bab ni).

Ni pun baru tiba dari kampung setelah hampir seminggu di sana.Along terpaksa ditinggalkan sebab masih dlm pantang (masuk jawi)..heheheh ..Macam nak perang masa nak khatankan anak bujang sorang ni..Penakut sungguh ..disuruh baca Bismillah ,dia baca doa makan ketika dlm bilik rawatan..pastu terjerit-jerit sampai budak2 lain yg menunggu diluar bilik rawatan pucat lesi..hahahah..Akak yg dok menunggu kat luar sakit perut ketawakan gelagat along..Aduhai along susah beno nak sunatkan kamu ya! Sampai ayah & atuk terpaksa pegangkan dia..klu tak mg tak dapat bersunat dia ritu...itupun ada hati nak melarikan diri tau!..hahahaha

Okay laa kita tinggalkan citer along tu..meh layan resepi tiramisu yg akak buat untuk customer sehari sebalum balik kampung minggu lalu.Bukan apa.. next time kalau nak buat tiramisu takde ler menggoogle lagi.Alhamdulillah kali ni akak punya kek sponge tak meragam.Cuma nak buat jejari span tu ak menjadi..agaknya kalau ada loyang biskut lidah kucing jadi kot!




TIRAMISU Fp Kak Rinnchan
Sumber : Kak Hanieliza

Bahan-bahan:
1 biji Sponge Cake
Serbuk nescafe secukupnya

Adunan cheese:
1 ketul cream cheese (250gm)
1/2 cwn gula castor
1 cwn yogurt perisa asli (150ml)
2 camca teh gelatin, dibancuh dengan 1/4 cwn air panas ( tambah ini
untuk setkan bancuhan cream cheese ini)
* Cream cheese di pukul hingga berkrim. Masukkan gula dan teruskan memukul. Masukkan yogut dan pukul lagi. Akhir sekali masukkan bancuhan gelatin.

Cara-cara:
1. Potong kek untuk membuat lapisan dasar tiramisu.
2. Tuangkan sebahagian adunan cheese sehingga menutupi kek dan taburkan
serbuk nescafe di atas cream cheese secukupnya.
3. Lapiskan dengan kek lagi.
4. Seterusnya tuangkan lebihan adunan cheese dan taburkan serbuk nescafe.
5. Sejukkan tiramisu sekurang2nya 5 jam
* Bilangan lapisan kek dan adunan cheese adalah bergantung kepada saiz bekas yang
digunakan.