Sudi-sudikan laa klik di sini ekk...

Sudi-sudikan laa ekk klik disini..

Wednesday, September 28, 2011

Ikan Bawang putih (Garlic Fish) &Kerabu Suhun lagi

Photobucket

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua..tuan tanah kedaung ni tenggelam timbul aje kan!..mana taknya masih belum ada mood nak berblogging semula..huhuhu..tapikan semalam akak ternampak kat blog Kak Nor Secubit Garam resepi ikan bawang putih..walllaaa..nampak sangat sedap tau!..So hari ini tanpa berlengah-lengah lagi akak terus goreng ikan kembung yg berbaki 3 ekor dlm peti ais tu..sangat confident mengeluarkan semua bahan-bahan masakan..last2 dah masak baru perasan sos yang akak tuang dlm kuali tu bukan sos plum..huhuhuhu..rupanya sos masam manis..gasak laa yang fenting ada garlic ya!..hikhikhik


Garlic Fish
Resepi asal dari dapur Mas Duniaku kemudian Kak Nor Secubit Garam pulak tayang dapur dia..Akak follow aje walaupun tersalah sos..huahuahua

Bahan :
1 ekor ikan talapia (akak guna ikan kembung aje so yang nak guna talapia merah boleh ikut step 1 tu ya.)
garam secukup rasa
sedikit lada putih
1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung jagung
minyak secukupnya untuk menggoreng ikan
Cara memasak :
Talapia dibersihkan dan diperap dengan asam jawa @ jus limau nipis ( boleh letak daun dan batang kesum @ daun pisang yang diramas2 dalam rendaman keli tu sekali ) dan sedikit garam selama 5 minit untuk hilangkan hanyir, cuci bersih dan perapkan sekali lagi dalam 5 minit dan cuci kembali dan toskan.
Lumurkan talapia dengan garam dan serbuk lada putih hingga rata .
Satukan tepung gandum dan tepung jagung dan salutkan talapia dengan campuran tepung tadi.
Goreng talapia hingga garing dan masak.
Angkat dan toskan.
Letak dalam pinggan hidangan.


Bahan Sos :
1/4 cawan sos tiram Maggi
3 sudu besar sos plum (akak terguna sos masam manis tau..huhuhu)
sedikit kiub ikan bilis
1 sudu kecil madu - tak letak pun tak pe
4 ulas bawang putih - cincang halus
cili padi - ikut pedas dicincang halus
1/2 biji bawang besar - potong bulat2
1 tangkai daun bawang - potong2
sedikit gula dan garam jika perlu
sedikit air panas
Cara memasak :
Tumis bawang putih dengan api perlahan hingga wangi dan masukkan bawang besar, cili padi, kacau sebati.
Masukkan sos tiram dan sos plum, kacau lagi, kemudian masukkan sedikit air panas , madu, sedikit gula dan kiub ikan bilis, kacau lagi.
Rasakan dan jika ok masukkan daun bawang, kacau sebentar dan tuang sos atas talapia tadi.
Sedia dihidang...

Percaya laa mmg sedap pun resepi..uols sila cuba ya..kalau tak jumpa ikan talapia ganti ikan kembung mcm akak pun okay aje.. :P



Photobucket

yang ni resepi ulang tayang ..kalau buat ni mmg tak berhenti2 meratah..tak hengat donia fana tau!

Tuesday, September 20, 2011

Apam gula merah

Photobucket
assalamualaikum & salams ejahtera..pagi tadi tgk Sheila tayang apam beras dia..akak dah terjebak tau..kebetulan gula merah buat agar2 santan ada baki sebotol ..Misi membuat apam pun bermula sambil merebus kentang kononnya nak roti bawean..tapi minyak sapi pulak tarak..takpe laa akak tukau dgn planta aje laa..hahahah

APAM GULA MERAH- resepi kredit to Kak Rinn
Bahan-bahan:
3 cawan air
1/2 cawan gula merah
1/2 cawan gula pasir
*Ketiga-tiga bahan di atas hendaklah dimasak, ditapis dan dibiar sejuk.

500gm tepung gandum
1 pkt (11gm) Yis Mauripan, dibancuh dengan 1 cwn air dan sedikit gula pasir

Cara-cara:
1. Panaskan kukusan.
2. Masukkan tepung gandum ke dalam sebuah mangkuk besar ( Bila dia naik taklah
melimpah2 nanti !!!)dan tuangkan bancuhan yis dan bancuhan gula. Gaul rata, seelok-eloknya menggunakan tangan.
3. Tutup bekas selama 1 jam. Dibiar adunan naik 3 kali ganda.
4. Sapu loyang pengukus dengan sedikit minyak.
5. Tuangkan bancuhan tepung ke dlm loyang dan kukus selama 40minit.
6. Biarkan sejuk sebelum dikeluarkan dari loyang dan dipotong.
7. Sedap dimakan dengan kelapa parut muda yg digaul dgn sedikit garam.

Monday, September 19, 2011

Kek Lapis Horlick

Photobucket

KEK LAPIS HORLICK- Sumber rakan Fb AzNie RozIma
BAHAN A...
10 biji putih telur
125gg mentega
1/2 cawan gula
1/2 tin susu pekat manis
1 1/2 cawan tepung gandum

BAHAN B..
10 biji kuning telur
1/2 cawan gula
125g mentega
2 sudu besar serbuk koko
2 sudu besar golden sirap
1 cawan horlick

CARA2...A
-pukul putih gula ngan gula hingga kembang, masukan mentega & susu ke dalam telur. kemudian masuk tepung skit2.. kacai hingga rata....

B...
kuning telur dipukul ngan gula..kemudian masuk mentega & golden sirap.. akhir sekali masuk horlick ngan serbuk koko... kemudian kukus selapis demi selapis.... setiap lapis kukus 15 minit

Corat-coret hari raya

Assalamualaikum & selamat sejahtera serta masih belum terlewat rasanya akak nak ucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI buat rakan2 semua.Sejak pulang ari kampung mood nak update blog lenyap terus ..almaklum ler sibuk beraya ke sana sini sinun..khennn..

Photobucket
Seronok dapat berkumpul dengan ipar duai berbuka puasa sesama.Anak2 pun sungguh gembira dapat bersua dengan sepupu-sepupunya.Juadah berbuka petang itu..ada juadah pra-raya dari kiriman mak akak buat mertua di kampung..ditambah pula munjungan dari kakak sepupu hubby..mcm dah raya pulak menu kami petang tu..hihihi

Photobucket
Macam-macam kenangan manis,masam ,masin dan pahit ..secukup rasa raya kali ini..Anak2 dara kecil mandi tak ingat dunia di pagi hari raya seolah-olah dalam spa kekdahnya..Ada yg menangis sebab kena mandi dalam bilik kecik & air sejuk..(Along laa tu..hahahah).

Sesi bergambar beramai-ramai..anak-anak mudah hilang mood ..kejap2 lari ke sana sini..susah betul nak longgokkan bebudak ni..yang asyik dgn games tu digelar SCREENAGERS..pantang nampak LAPTOP/HP lepa..ada saje yg sambar nak main games..Haiqal pun tak kurang juga..asyik mengelek beg berisi angry birdsnya..Dek asyik dgn komputer sampai tersalah rumah pun ada gara-gara nak cepat p caj bateri yg kong (ALONG laa..ermm dia lagi..kan),mujur laa itu pun rumah sedara jugak..disalahkan kita katanya nape parking kat dpn rumah itu tapi masuk rumah lain..huahuahua..


Photobucket
Ini pula menu rumah terbuka untuk jiran-jiran..LAKSA JOHOR,KUIH MUIH,KEK LAPIS & PRUNE KUKUS SERTA AGAR- AGAR SANTAN disediakan .Mungkinkah ini kali terakhir kita raikannya bersama?Jeng..jeng..jeng..
Mudah-mudahan panjang umur kita bertemu lagi di raya tahun hadapan ya!