Sudi-sudikan laa klik di sini ekk...

Sudi-sudikan laa ekk klik disini..

Wednesday, August 24, 2011

Tart nenas merahnya mak ngah pula :)

Photobucket

Assalamualaikum uols..senyap sunyi sepi blog sebab tuan tanah kedaung dah gantung periuk belanganya..tak sabo2 nak balik kampung ni..kihkihkih


Atas permintaan mak dan adik tersayang yang nak tat pesen lama,tak manis kulitnya pastu masuk mulut cair aje maka akak buatkan laa mereka tat tradisional ni..Mujur jem nenas masih berbaki lagi.Akak panaskan semula pastu tambah kaler merah..Oleh kerana akak ni jenis yg teramat rajin maka method memasak semula nenas ini..akak guna rice cooker aje..ngeh..ngeh..ngeh...


Kali ini akak pakai resepi Maizana..jom layan resepinya

TART NANAS MAIZANA

Bahan-bahan (menghasilkan 200pcs) :

1kg tepung gandum

2-1/2 butter (1 ketul = 250g, biarkan pada suhu bilik)

4 kuning telur + 1 putih telur

1 sudu teh garam, essen vanilla dan pewarna kuning telur.

Jem nenas (masa nak buat jem tu.. nenas ni seeloknya diparut.. ini supaya hasilnya akan jadi bertali-tali, iaitu berserat maka.. kuih tart tu nanti bila makan. taklah pecah berderai)

Oleh kerana akak masak guna rice cooker maka jemnya takde ler bertali2..lembik2 gitu..Petua nak mengatasinya..masukkan jem dlm piping bag dan picit aje atas tart tadi..mudah tak?


Caranya:

Tepung dan butter digaul hingga sebati. Dah sebati.. ketepikan. Ambil telur (kuning dan putih), campurkan garam, essen vanilla dan pewarna kuning.. pukul sedikit (4.. 5.. kali kacau jer.. tak perlu sampai kembang.. just nak satukan esen, garam dan pewarna jer). Masukkan telur kedalam tepung tadi dan uli lagi hingga sebati.. dan doh menjadi lembut.

Ambil jem nenas, ambil doh (besar sedikit dari jem nenas tadi).. masukkan jem ke dalam doh (seperti buat kuih onde-onde).. bentukkan lonjong sikit dan bolehlah digunting (sepit) menjadi bentuk nenas.

No comments: