Sudi-sudikan laa klik di sini ekk...

Sudi-sudikan laa ekk klik disini..

Wednesday, July 20, 2011

Udang galah masak lemak cili api

Photobucket

Assalamualaikum...sila ler menatap udang galah masak lemak cili api ni..akak masak style orang nogori cuma tak pedas sangat.Kalau pedas mati selera den!

Udang galah ni my Sil yang belikan ..dia dah tau kami nak balik kampung so dia belikan awal-awal.Aceli akak ni allegik dengan udang..masa bebudak dulu kalau makan udang otomatik muka & badan jadi gegata .abis bengkak bengil muka akak..time tu bibir rasa tebal cam negro aje.

Bertahun-tahun jugak akak tak menjamah sebarang udang ni hinggalah akak dok Pasir Gudang..Kat sana akak kembali makan udang setelah percubaan makan udang akak tu tidak menimbulkan kesan gatal-gatal.Sejak tu akak tak pantang lagi dengan en.udang ni!cuma pantang jumpa je..heheheh..tapi ex-boss akak pesan klu makan tu hati-hati walaupun tak nampak kesan allegiknya kat luar..kat dlm tubuh kita ni tak tau pulak..kang ada yg KO akibat makan udang..isk..isk..isk..Seriau juga dengar kata-kata ex-boss tu.

Hari tu memang akak tak makan banyak pun ..amik sekor dua je buat jamah almaklum ler akak ni penghidap resdung walaupun tak nampak kesan resdung tu kat muka ke hapa tapi kesan dalamannya tetap ada contohnya deria bau akak dahtak berapa effective lagi ler ni.Kalau ikutkan memang kene bedah tapi akak takuttttt.


Resepi Udang masak lemak cili api

Udang Galah
Cili api (7 tangkai)
Kunyit (besar ibu jari)
Santan
Asam keping (yg kecik aje sebab ada nenas)
Nenas
Cara-cara
1.Tumbuk cili api dan kunyit hingga lumat .Lepas tu masukkan ke periuk bersama udang galah dan nenas tadi.
2. Masukkan juga asam keping dan santan. Kemudian sedikit garam dan ajinomoto.
Masak dengan api perlahan supaya santan tak pecah.
3. Dah siap boleh hidangkan ya!..heheheh

2 comments:

cik cek said...

Emmmm...sedapnya....:)

Ctnaemah said...

udang galah mmg sedap tapi akak makan sikit aje...terlebih makan karang idung sot set.