Sudi-sudikan laa klik di sini ekk...

Sudi-sudikan laa ekk klik disini..

Wednesday, June 15, 2011

Bingka roti berjagung & kisah penjual water filter

Assalamualaikum semua..nak tayang bingka roti berjagung ..Bingka ni bukan utk akak tp akak buat atas permintaan jiran setaman.Dia sms akak pepagi lagi minta tolong buatkan bingka ni..mujur stok roti & santan ada ..tinggal ke kedai beli jagung dlm tin shj.

 
Posted by Picasa


Akak nak share citer penjual water filer ni kat uols...pernah tak rumah uols didatangi ejen2 penjual water filter?Akak pasti uols pernah terkena jugak..kan!

Alkisah senja semalam akak tengah sibuk2 prepare mee rebus tetiba anak2 panggil ..katanya kwn umi dtg.Kelam kabut laa akak ke depan jengah sape yg dtg dah nak dekat maghrib ni?

Kat luar grill ada laa 2 org hamba Allah ni..dtg perkenalkan diri sbg AIDA dr IPOH..katanya nak check akak punya water filter..siap tanya..akak guna jenis ape?Akak kelentong laa kononnya akak guna jenama Hexagon keluaran Cosway..depa berdua ni minta izin nak masuk untuk check filter akak..Chewahhh!!!..kalau akak bagi masuk ni ..alamatnya kantoi laa akak sebab akak tak guna pun brand hexagon tu.Dulu2 kalau kita cakap guna jenama sekian2 derang terus blah..kali ni tak!.Merayu-rayu nak masuk..akak tetap tak bagi dgn alasan
dapur akak berkecah !Pastu akak ckp..mr hubby tgh penat baru balik kerja.lgpun masa tu dh pkl 6.45 petang..so depa berdua ni pun blah..Akak sambung kemas dapur tadi sambil isi pinggan2 nak pass mee rebus kat jiran2.

Dah siap ..akak pi hantar mee rebus kat umah sebelah..pastu rupanya depa berdua tadi sudah masuk rumah jiran akak & buka water filter my jiran ni..ewah!!!! dapat tangkap satu customer nampak!

Akak pun kepochi laa sikit kat akak sebelah ni..kabo kat dia buat ape bg depa2 ni masuk umah.Akak sebelah kata dia terkena sebab ingatkan betul2 org dr LUX dtg nak check water filer dia coz dia baru tuko filter baru 2 hari lepas.Kesian pulak jiran akak ni..terpaksa laa melayan depa berdua.

Then after maghrib akak keluar nak sidai kain..akak tgk depa ni masih bertukun kat umah jiran..Akak pun mula hot walaupun derang bukan msk umah akak tapi akak kene buat sesuatu utk selamatkan jiran akak dari terjebak.Akak call jiran sebelah..& bagitau tak sepatutnya depa tu bertukun kat umah dia ..dh lewat dr yg sepatutnya.Akak tu kata tak tau camne nak suruh depa blah!.

Akak terus google Akta jualan langsung & print pastu terus pass kat akak sebelah.Vasss..zasss!!!.terkedu depa berdua tadi..ye laa dah terang lagi bersuluh derang dah salah.Kalau ikut undang2 derang boleh kene penalti sehingga RM 25k tau sebab mendesak pelanggan suruh beli barangan mereka pastu kesalahan yg paling besar ialah derang tak tunjuk IC Dan KAD JUALAN SYKT serta melebih waktu yg disyaratkan...Pastu my jiran yg baik hati ni pulak pi tunjuk blog bisnes akak..ayoyo!!! depa boleh kata klu akak guna water filer derang sure kek2 akak gebusss pasal water filter derang ada oksigen!

Sebelum derang blah dr umah sebelah siap kirim salam pd akak..pastu ckp..ingatkan nak order kek dgn akak ..tapi tak jadi laa sebab akak ni sombong katanya!..Hello2x..adik salesgirl ..u yg buat ai jadi ala2 makcik kepochi tau!..uols yg desperado nak kejar komisyen pastu nak desak2 org suruh beli water filter rebranding uols pulak..Jangan ingat iols ni surirumah takde akal tau..sonang ati korang aje nak tipu..sorry dek non! ai bukan stupid tau!.My jiran nasihatkan depa jgn laa jd salesgirl gini.tak terima tu nasihat org tua!..siap ckp bukan nya derang nak jual tapi nak tolong !.Tolong nambah hutang org ada laa!

Apa yg derang offer kat my jiran semalam..

trade in penapis air LUX yg Rm 2999 dgn produk mereka yg bernilai Rm 5000.Diskaun trade in RM1500 + 500 lg..so baki ada RM3000.Boleh bayar ansuran!ANSURAN ni laa yg bakal jebak my jiran jika dia ikut kata2 budak hampeh 2 ekor smlm.

Uols berhati2 laa ekk klu didatangi salesman/girl yg nak jual water filter ni tau..depa tu pembohong belaka.Kalu nak tau..produk derang tu sebenarnya jauh lebih murah dari harga yg dioffer pd kita sebab sykt derang beli secara pukal waterfiler ni pastu boh label sykt derang..& tipu kita semua.So sila print akta jualan langsung kat umah masing2..Kalau derang dtg lagi nak jual produk2 gitu kat sini..akak nak bgtau gini..JENAMA YG AKAK BELI HANYA TERIMA SERVIS DARI COMPANY ASAL SHJ.TIADA EJEN2 PERSENDIRIAN YG DILANTIK UTK SERVIS MY WATERFILTER (walaupun hakikat sebenarnya akak cuma guna single filter cap giant..wakakakakak)

2 comments:

cik cek said...

macam2 ado zaman sekarang ni...sumenya nak main paksa2 suh beli..suka ati kita la kan nak beli ke tak....

Ctnaemah said...

mmg cik cek,,sakit jiwa dibuatnya..ada aje nak suruh org tambah hutang.