Sudi-sudikan laa klik di sini ekk...

Sudi-sudikan laa ekk klik disini..

Thursday, June 30, 2011

Mee hoon Kari

Photobucket

Assalamualaikum semua..hari ni akak buat mee hoon kari aje sebab kari ayam aritu ada baki..Akak tinggal dengan anak2 aje coz my laling ke KL..bebudak pulak bukan nak makan sangat..ni pun jadi perhiasan atas meja aje laa nampaknya...huhuhu


Photobucket
ni ler kari yg termenung sendirian dlm peti sejuk sebab org2 tak sudi nak makan dia!so akak keluarkan isi ayam & kentang dlm tu...kuah yg tu akak buang laa sebab dah tumis yg baru....hihihi


mari layan resepi..akak C&P dr fp Kak Hanieliza

MEE KARI Kak LIZA

Bahan
1 kg mee hoon [celur dan toskan]
Taugeh [buangkan kaki/akarnya]=takde pun ;)'
Bawang goreng

Bahan Hiris/potong kecil
Tahu [gorengkan]
Daun bawang & daun sup
Cili merah
Limau kasturi/limau nipis

Bahan Kuah:
1/2 kg ayam...potong kecil
200 gm udang
1 paket chicken ball
1 paket fish cake [potong nipis]
2 s/b cili mesin
3 s/b rempah kari dibancuh dgn skit air asam jawa
5 cawan santan..(1 biji kelapa)
minyak
garam


Bahan mesin
2 batang serai
1 inci halia
1/2 inci lengkuas
5 ulas bawang kecil
2 ulas bawang putih

Cara Memasak Kuah:
1. Tumiskan bahan yang dimesin sehingga wangi dan garing. Masukkan rempah..biarkan naik minyak.
2. Masukkan ayam.. fish cake..dan chicken ball dan santan..renehkan sehingga naik minyak.
3. Hidangkan bersama mee yang telah dicelur dan bahan yang dihiris tadi.

Monday, June 27, 2011

Carrot Cake Paling sedap sekali!

Photobucket

Assalamualaikum semua..akak buat carrot cake..kalau dibelek2 kat forum beberapa tahun lalu..resepi ni milik Suria..siapa laa Suria tu ekk..sedap betul carrot cake resepi beliau..

Memang wajar klu ini dikatakan ni laa carrot cake tersedap sekali ..kalah SR tau..kalu tak percaya uols boleh terai resepi ni..marbelessss..regular customer dah addited dengan carrot cake ni..i lap u kak cqin..order laa lagi ekk!...hahahah

Tapi yg ni bukan kek customer..tu kek akak yg punya tau!..hik3x

meh layan resepi kek ni.

4 biji telur ( diasingkan)-
1 1/2 cawan corn oil atau vegetable oil ( darurat minyak masak pun
boleh)
150g gula castor} akak guna gula perang 3/4 cwn aje..sedang elok rasanya
150g brown sugar}
1 1/2 cawan carrot (diparut)-akak tambah jd 2 cawan

akak tambah
1 cawan kismis hitam
1 tin nenas-buang air dan ramas

diayak
250g tepung gandum (akak guna tepung kek 2 1/2 cwn)
1 sudu teh serbuk kayu manis
1 1/2 sudu teh baking soda (1 sudu teh dh cukup pd tekak akak)
1 sudu teh garam

100g walnut ( dicincang, wajib ada baru sedap)

Cara
1. Pukul kuning telur, kemudian masukkan minyak, gula (kedua2 jenis tu) dan carrot. Kacau sebati, masukkan pula walnut dan akhir sekali masukkan adunan bahan2 kering yg diayak tadi. Kacau perlahan guna senduk kayu.

2. Pukul putih telur sampai betul2 kembang, soft peak form(ni penting!) & masukkan dlm adunan kek.

3. Bakar pada suhu 180c selama 45 min.

tips: bila dah masak dan cucuk dgn lidi tengok betul2, kadang2 bila
cucuk tak melekat lagi tapi ada nampak berminyak pada lidi means
belum masak betul, kena betul2 licin lidi tu baru masak.

frosting ( ni wajib buat baru ngam dgn cake carrot)
120g butter
250g cream cheese
120g icing sugar-ganti susu pekat manis

pukul semua aduan hingga sebati & ringan. Dan boleh dihias di atas kek & tabur kacang walnut.

Saturday, June 25, 2011

Char Kuey Teow

 
Posted by Picasa

Assalamualaikum semua..meh! layan char kuey teow memalam ni uols...Teringin nak makan dr siang tadi tadi tapi macam banyak stok makanan yg dimakan maka yg ni terpaksa ditunda ke malam pula.

 
Posted by Picasa

Tengok anak bertuah ni..akak beli sangkar untuk anak2 kucing tapi dia pulak yg tumpang duduk dalam tu..Anak-anak kucing dah cerdik..pantang akak lalu depan sangkar..mula laa mengiau nak keluar...heheheh

Thursday, June 23, 2011

Muffin chocolate kukus

 
Posted by Picasa


 
Posted by Picasa


 
Posted by Picasa



Assalamualaikum uols..mulanya akak verangan nak buat apam gula merah... pastu nak buat apam pisang coklat rice..last2 yang jadi muffin coklat kukus..magic tak?hihihihi
Reason tak jadi apam gula merah ..akak tertido petang semalam..pastu yang apam pisang pulak..pisangnya dah tinggal sebiji..hahahah..mujur akak tak bancuh tepung utk buat apam lagi..Gas abis pulak..erkkkkkkkkk!

Akak sms teacher SRK ckp nak tukar ke muffin coklat kukus utk murid2 SRK ..after en.hubby beli gas ..akak pun start enjin..vrrrooooooooomm2..siap semua pkl 12.Buat ni cepat sikit berbanding buat pancake..

Nampaknya apam gula merah & apam pisang coklat rice kena hold dulu..sat g lps hntr muffin ke SRK ..akak nak singgah kedai cari pisang & kelapa parut.hihihi


Ayam masak merah sempoi & sup ayam tu buat makan dgn nasi ayam.Nasinya akak lupa nak snap..kwang..kwang..kwang!

Jom layan resepi Muffin coklat kukus ni.Resepi akak amik kat fp kak rinnchan..Mana laa kak rin hilang ekk..senyap aje skrg ni.


Muffin Coklat Kukus
Fp Rinnchan/resepi asal Chef Zubaidah Che'Pa

250gm tepng superfine (akak guna tpg SRF)
75gm serbuk koko
1tsp bikarbonat soda
350 gula icing (akak guna 300gm gula kastor)
250 mentega
3 biji telur
1 cwn air panas

CARA-CARA
1.Ayak tepung,serbuk koko & bikarbonat soda.ketepikan
2.Pukul mentega & gula hingga kembang.masukkakn telur sebiji demi sebiji.
3.Masukkan tepung yg telah diayak berselang seli dgn air panas.
4.Isi dlm acuan kertas dan kukus hingga masak.

Monday, June 20, 2011

Ayam masak ujang

 
Posted by Picasa


Assalamualaikum uols...tayang ayam masak ujang..versi tak pedas sebab guna lada hijau aje.Klu nak resepi pedas boleh tengok resepi kat blog NoorSha.

Ayam masak ujang ni popular kat Kluang..klu tak caya tanya NoorSha....hahahah!.. tapi masa kefemesan ayam masak ujang ni akak dh dok PGD.Adik akak yg pompuan tu suka betul lauk ni..pernah dia masak lauk ni masa majlis yassinan kat umah mak.Meletops you!

Kalau uols singgah Kluang..cari laa gerai bumbung hijau..tak jauh dr PrimeCity Hotel.Aceli bukan ayam aje yg boleh masak ujang..ikan ,sotong,udang daging pun boleh.

meh kita tgk resepi..akak copy dari blog NoorSha.

Masak Ujang

Bahan²
4 ekor ikan - terpulang nak pakai ikan apa...Noorsha guna cencaru (AKAK GUNA AYAM)
20 biji cili padi merah dan hijau
1 biji bawang besar
1 inci halia
2 batang serai - diketuk
2 sb sos tiram
1 sb jus asam jawa
1 cawan air
sedikit gula
garam (jika perlu)



Cara²
1. lumur ikan dengan sedikit serbuk kunyit dan garam.
2. jika menggunakan ikan cencaru, belah belakang dan sumbat garam dan kunyit di celah² isi.
3. setelah garing, ketepikan. sementara itu tumbuk @ blend kering bawang merah, cili padi dan halia.
4. tumis serai yang diketuk hingga wangi, masukkan bahan tumbuk @ blend. tumis lagi hingga garing.
5. masukkan sos tiram, kacau lagi dan masukkan air.
6. masukkan jus air, asam jawa, sedikit gula dan garam jika perlu.
7. siat kulit ikan cencaru tadi, jika guna ikan lain skip step ni..
8. jika kuah telah mendidih, curahkan ke atas ikan tadi.
9. sedap dimakan panas²... selamat mencuba!~

Wednesday, June 15, 2011

Bingka roti berjagung & kisah penjual water filter

Assalamualaikum semua..nak tayang bingka roti berjagung ..Bingka ni bukan utk akak tp akak buat atas permintaan jiran setaman.Dia sms akak pepagi lagi minta tolong buatkan bingka ni..mujur stok roti & santan ada ..tinggal ke kedai beli jagung dlm tin shj.

 
Posted by Picasa


Akak nak share citer penjual water filer ni kat uols...pernah tak rumah uols didatangi ejen2 penjual water filter?Akak pasti uols pernah terkena jugak..kan!

Alkisah senja semalam akak tengah sibuk2 prepare mee rebus tetiba anak2 panggil ..katanya kwn umi dtg.Kelam kabut laa akak ke depan jengah sape yg dtg dah nak dekat maghrib ni?

Kat luar grill ada laa 2 org hamba Allah ni..dtg perkenalkan diri sbg AIDA dr IPOH..katanya nak check akak punya water filter..siap tanya..akak guna jenis ape?Akak kelentong laa kononnya akak guna jenama Hexagon keluaran Cosway..depa berdua ni minta izin nak masuk untuk check filter akak..Chewahhh!!!..kalau akak bagi masuk ni ..alamatnya kantoi laa akak sebab akak tak guna pun brand hexagon tu.Dulu2 kalau kita cakap guna jenama sekian2 derang terus blah..kali ni tak!.Merayu-rayu nak masuk..akak tetap tak bagi dgn alasan
dapur akak berkecah !Pastu akak ckp..mr hubby tgh penat baru balik kerja.lgpun masa tu dh pkl 6.45 petang..so depa berdua ni pun blah..Akak sambung kemas dapur tadi sambil isi pinggan2 nak pass mee rebus kat jiran2.

Dah siap ..akak pi hantar mee rebus kat umah sebelah..pastu rupanya depa berdua tadi sudah masuk rumah jiran akak & buka water filter my jiran ni..ewah!!!! dapat tangkap satu customer nampak!

Akak pun kepochi laa sikit kat akak sebelah ni..kabo kat dia buat ape bg depa2 ni masuk umah.Akak sebelah kata dia terkena sebab ingatkan betul2 org dr LUX dtg nak check water filer dia coz dia baru tuko filter baru 2 hari lepas.Kesian pulak jiran akak ni..terpaksa laa melayan depa berdua.

Then after maghrib akak keluar nak sidai kain..akak tgk depa ni masih bertukun kat umah jiran..Akak pun mula hot walaupun derang bukan msk umah akak tapi akak kene buat sesuatu utk selamatkan jiran akak dari terjebak.Akak call jiran sebelah..& bagitau tak sepatutnya depa tu bertukun kat umah dia ..dh lewat dr yg sepatutnya.Akak tu kata tak tau camne nak suruh depa blah!.

Akak terus google Akta jualan langsung & print pastu terus pass kat akak sebelah.Vasss..zasss!!!.terkedu depa berdua tadi..ye laa dah terang lagi bersuluh derang dah salah.Kalau ikut undang2 derang boleh kene penalti sehingga RM 25k tau sebab mendesak pelanggan suruh beli barangan mereka pastu kesalahan yg paling besar ialah derang tak tunjuk IC Dan KAD JUALAN SYKT serta melebih waktu yg disyaratkan...Pastu my jiran yg baik hati ni pulak pi tunjuk blog bisnes akak..ayoyo!!! depa boleh kata klu akak guna water filer derang sure kek2 akak gebusss pasal water filter derang ada oksigen!

Sebelum derang blah dr umah sebelah siap kirim salam pd akak..pastu ckp..ingatkan nak order kek dgn akak ..tapi tak jadi laa sebab akak ni sombong katanya!..Hello2x..adik salesgirl ..u yg buat ai jadi ala2 makcik kepochi tau!..uols yg desperado nak kejar komisyen pastu nak desak2 org suruh beli water filter rebranding uols pulak..Jangan ingat iols ni surirumah takde akal tau..sonang ati korang aje nak tipu..sorry dek non! ai bukan stupid tau!.My jiran nasihatkan depa jgn laa jd salesgirl gini.tak terima tu nasihat org tua!..siap ckp bukan nya derang nak jual tapi nak tolong !.Tolong nambah hutang org ada laa!

Apa yg derang offer kat my jiran semalam..

trade in penapis air LUX yg Rm 2999 dgn produk mereka yg bernilai Rm 5000.Diskaun trade in RM1500 + 500 lg..so baki ada RM3000.Boleh bayar ansuran!ANSURAN ni laa yg bakal jebak my jiran jika dia ikut kata2 budak hampeh 2 ekor smlm.

Uols berhati2 laa ekk klu didatangi salesman/girl yg nak jual water filter ni tau..depa tu pembohong belaka.Kalu nak tau..produk derang tu sebenarnya jauh lebih murah dari harga yg dioffer pd kita sebab sykt derang beli secara pukal waterfiler ni pastu boh label sykt derang..& tipu kita semua.So sila print akta jualan langsung kat umah masing2..Kalau derang dtg lagi nak jual produk2 gitu kat sini..akak nak bgtau gini..JENAMA YG AKAK BELI HANYA TERIMA SERVIS DARI COMPANY ASAL SHJ.TIADA EJEN2 PERSENDIRIAN YG DILANTIK UTK SERVIS MY WATERFILTER (walaupun hakikat sebenarnya akak cuma guna single filter cap giant..wakakakakak)

Mee rebus ala Hj Wahid rempah Hj Sernan

 
Posted by Picasa

Belum ada kuah..


 
Posted by Picasa

taraaaaaaaaaaaaaaaaa...hilang rindu kat mee rebus Hj Wahid.Pasni boleh arr buat lagi..senang aje tau..guna pes mee rebus Hj Sernan .Pes mee rebus ni ada 2-3 brand yg tersohor..semua berasal dari Muor tau!Antaranya pes mee rebus HJ SERNAN,MAK PON & MAHARANI.Bila ada pes ni mmg senang laa kerja uols tapi ada laa tambah 2-3 jns bahan lagi supaya jadi betul2 ala MEE REBUS HJ WAHID yg tersohor kat Johor bahru tu.Uols klu jenjalan g JB jangan lupa cari kedai mee rebus Hj Wahid kat Angsana & Kota raya.


Mee rebus Hj Wahid

mee kuning
1 peket rempah mee rebus HJ SERNAN
air rebusan daging serta sedikit daging yg dipotong kecil2


Bhn dikisar bersama

3 biji kentang-kupas dan potong kecil
3 ulas bwg merah & 2 ulas bawang putih
1 sudu besar taucu
3 keping biskut lemak/biskut marie


Hiasan Sampingan
taugeh
limau kasturi-belah dua
bawang goreng
daun bawang-hiris nipis
tauhu goreng
lada hijau-hiris halus
kopok tepung
Cara buat Kuah mee rebus.

1.panaskan air rebusan daging/tulang
2.Masukkan pes mee rebus Hj Sernan serta bahan kisar tadi .
masak kuah hingga pekat.Tambah garam dan gula.
3.Dalam mangkuk lain sediakn mee kuning yg telah dicelur kemudian letak hiasan sampingan & curahkan kuah mee rebus.

**kuah mee rebus Hj Wahid sememangny pekat pastu yg best ada kopok tau tapi kopoknya bukan laa kopok ikan sebaliknya kopok tepung aje**sila tgk di tepi pinggan akak tu.

bancuhan utk kopok udang
1/2 cawan udang kering, dikisar
80g tepung gandum
¼ camt serbuk kunyit
garam
air secukupnya
minyak untuk menggoreng

Cara-cara
Campurkan kesemua bahan-bahan dan gaul rata (bancuhan ni cair mcm nak buat rempeyek/tumpi).Sudukan adunan tepung dlm minyak panas & goreng hingga tepung garing.Bila dah garing angkat & toskan tepung ni.

Tuesday, June 14, 2011

Mencari semangat yang hilang

Assalamualaikum semua..Ape kabo?lama akak tak hadpet blog ni..dah dekat 1/2 bulan rasanya..Almaklum ler cuti sekolah..berblogging pun terpaksa dihentikan buat seketika sebab melayan kerenah anak2.

Cuti sekolah yg lepas sempat blk kg beberapa hari .pastu bila balik umah sendiri kene demam selsema..mood tarak laa! :),...masak pun ala kadar aje.


 
Posted by Picasa

Sticky Caramel chicken wings sebagai pembuka tirai hari ni.Resepi akak amik dr SINI..Thanks to tuan punya resepi..mmg sedap..ala2 pizza hut pun ya!

 
Posted by Picasa

Ini pulak terpaksa dijadikan agar2 sebab terlalu manis.Mulanya nak teringin nak makan sagu gula melaka tp malas nak buat air gula so ganti ler dgn syrup utk 3 layer tea tu..amik ko!..manis melenting!ada yg kene potong kaki kang!..wakakak..