Sudi-sudikan laa klik di sini ekk...

Sudi-sudikan laa ekk klik disini..

Thursday, March 31, 2011

DEMAM PULAK

Photobucket

Tuan Tanah kene demam selsema berjemaah dengan anak-anak..tak syuka kene selsema ni..kepala fenin2 pastu idung sot-set...erkkkkkkkk..nak rest dulu...dah elok nnt hapdet balik.

Tuesday, March 29, 2011

Ubi rebus berkari

Photobucket

Assalamualaikum uols..dah bersarapan semua?akak nak tayang ubi rebus berkari hari ni..aceli ni buat petang semalam dengan jejemput pisang...Anak2 baalik kelas kafa kelaparan so dengan rajinnya umi derang gorengkan jejemput pisang ..tak sempat nak snap gambo..dah abis pun..hehehe

Pagi tadi buat jejemput nasi pulak..pun tak abis jugak..kalau dulu bolehlaa umi yg perabiskan ..sekarang tidak lagi ya!Umi just pandang2 aje walaupun jiwa meronta2 nak merasa..huhuhu..

Akak makan telur 1/2 cook aje tadi sebab rasa cam muak pulak hari2 makan telur..Agak2 aci tak tuko menu lain utk org yg sedang berinduction ni?haa..sape nak jawab ni?

Monday, March 28, 2011

layan lagi........

Photobucket

layan pulak menu hari ni..pepagi tadi buat telur bungkus isi sardin sekor.pastu lunch masak sup tulang ayam,ikan bakar & cincauan tofu telur bercili..pedas uols! rasa cam berapi aje mulut lepas makan tadi..hhuhuhu..Dinner rasa nak ratah ikan bakar pulak.Daun Pisang kat belakang umah ni tak sempat nak membeso dah kene cantas...heheheh

Photobucket

Cincauan Tofu telur

1/4 tofu jepun- tak guna byk sbb hi-carb
sebijik bawang besar-mayang
seulas bawang putih-mayang
sedikit udang kering
1 cm halia -mayang nipis
2 biji cili padi
garam

Cara buat.
1.panaskan minyak pastu masukkan bahan hiris dan udang kering.. biar naik bau
2.masukkan tofu jepun pastu kacau2 & letak garam.Angkat dan hidangkan.

Entry tertangguh

Photobucket
layan aje ler...

Photobucket

Ayam goreng Kunyit sempoi..tak dak letak sos tiram bagai..hehehe

Sunday, March 27, 2011

sambungan dari part 1

 
Posted by Picasa

taraaaaaaaaaaaaaaaaa....uols tengok2 laa ya..teh ni bagus utk kesihatan tau..puas akak belek-belek kat rak teh kat GIANT tu..jumpanya teh ijau tapi takde logo halal mujur jumpa teh cap BOH ..Sekarang ni semuanya kene amik pot..tu haa kat kluang nun heboh kopi tak halal..konfius orang2 yg tak dok Kluang mana satu kopi yang tak halal..Kopi cap Televisyen ke Kopi Railway?Ada yang kat kopi cap tv pun tak halal..ada yg kata kilang kopi cap tv ni supply kopi kat kopi railway..Uiks!! jangan main2 cakap aje..kene usul periksa jugak...kalau main dengar cakap2 tak usul periksa boleh jadi FITNAH.

So kesimpulannya tepuk dada tanya selera..Akak pernah terminum sekali kat kedai kopi railway ni masa balik kampung ..pastu nak masuk lagi asyik full manjang..mujur jugak tak menyinggah ke sana..lagipun kalau uols anak2 felda tentu ingat kopi delima keluaran felda..yang tu sodap jugak but akak kene check nutrition facts dulu..hahahaha

 
Posted by Picasa




 
Posted by Picasa



 
Posted by Picasa

gambar ihsan google

Yang pulak mayonis yg low CRAB..ehh!...bukan..low CARB..uols klu nak beli cari yg kaler oren ya..yg tu mg low CARB..yg merah ni akak lupa laa pulak..heheheh

Akak yg obses dgn C.A.R.B....part 1

Assalamualaikum uols..sejak 2 menjak ni akak sangat obses dengan EN.CARB (bukan ENCIK CRAB SPONGEBOB ..ya!).Walaupun pengetahuan am akak tentang EN.CARB ni tak berapa nak tinggi tapi akak sedaya-upaya untuk mengelakkan EN.CARB..bimbang jatuh cinta dengan EN.CARB.


 
Posted by Picasa

Ni akak punya beskfest tadi..buat scramble telur + sekor sardin + sekeping cheese + sayur sikit..Uols jangan tanya yang 2 hari lepas ya! sebab akak bekfest kat luar tapi masih mengawal pengambilan bekfest akak tau (isk..isk..isk..ya ke ni?).Aceli 2hari lepas akak g Kuantan ..ada majlis company hubby kerja..Anugerah 10 th perkhidmatan..hubby jadi jurufoto aje.Dapat laa tido free kat HOTEL ZENITH tu..bestnya kira group Optimal ni yg 1st rasmikan level 11..tak bestnya pulak sini takde wifi walaupun pihak hotel siap bagi password namun level 11 takde coverage..Celcom pun sama..nyampah sungguh sebab akak ni kira pengguna tegar internet..klu takde line tu rasa cam tak complete idup ai tawww!


Giler akak ni..sekarang asal beli produk makanan akak dok belek berapa banyak En.CARB kat sesuatu produk tu..ni kalau akak tak slim river tak tau ler...Nnt akak tepek gambo teh ijo yg akak beli semalam..ni nak copy tak boleh..pc tengah sewel..tak sukanyaaaa..karang akak sambung balik celoteh merapu ni ekk..

Thursday, March 24, 2011

REPEAT BALIK

Entry ni takde kene mengena dengan keputusan SPM semalam taw!

Assaalamualaikum uols..oleh kerana semalam &hari tu akak dah tersilap..maka hari ni akak kene repeat balik laa ekk..Dalam tersilap2 tu..berat akak menurun jugak uols taww!!..i likeeeeeeeee

Semalam memang masih 57++kg .bangun tido akak timbang tengok 53.3kg..uols jangan laa excited sangat ya sebab ni berat before akak amik bekfest cam kat bawah tu haa..kwang..kwang..

 
Posted by Picasa

Pagi ni akak bekfest scarmble egg aje..bila dah isi perut maka berat pun naik ler balik..hahahaha..but uols jangan susah hati ekk..jap lagi meh kita workout dengan Sumaya kat channel 108 tu.

 
Posted by Picasa

yang ni walaupun akak terbabas semalam takde ler akak nak makan nasi jugak..Akak beli ikan bakar & sayur campur untuk lunch semalam.

uols..after this akak kene sembunyikan alat penimbang ni selama 2 minggu.Kalau asyik nak timbang aje kang emosi akak boleh terjejas taw...hehehe

Wednesday, March 23, 2011

Baca betul2 ekk

Hai uols..akak nak citer lagi ..cer..cer..ceter..ngeh..ngeh..ngeh!

Oleh kerana akak dah terkantoi hari ni maka disini akak nak listkan apa yg boleh dan tak boleh dlm masa 2 minggu ni..Ini peringatan buat diri akak laa jugak..klu kengkawan ada apa2 informasi lagi..sila tinggalkan komen ekk..

Apa yg tak boleh dimakan ketika sesi induction (bukan dapur induction ya!adik2ku)

1.Segala nasi,mee ,pasta ,meehun,keow teow,suhun dan sewaktu dengannya

2.Buah-buahan :- (aiyakkk!!!..yg ni akak terbeli sampai 3 jenis laa pulak..)

3.Segala jenis kuih muih , roti kek dan makanan bertepung.. -(ko cuci mata aje ct!)

4.Segala jenis gula..(kene minum air suam bebyk tau!)

5.Segala jenis jajan

6..jauhi susu dan sedara maranya

7. segala jenis kekacang..no more tauhu sumbat,pecal dan seanteronya (2 minggu aje..heheh)

8.segala jenis makanan segera spt..kentang goreng ,bebola ayam ,nugget etc:-

9.Segala jenis sos tomato,sos cili & sos thousand island kecuali MAYONISSSSSSSSSSSSSSSS (nasib baik byk stok mayonis kat umah)


Boleh makan

AYAM..suka hati nak masak ape ekk...seeloknya bako..bako..(sila ikut gaya UCUP HKLBR)..steam,rebus etc..jangan makan ayam mentah udah laa ya!

IKAN..sama mcm kat atas tu..pesanan penaja..jangan makan ikan mentah kecuali kalau nak makan UMAI.

DAGING..yg halal sajork!kecuali daging burger sebab carbo tinggi.

UDANG..yg ni mmg akak avoid sebab akak resdung..klu makan kang sok-sek idung ni.

SAYUR..sebaik2nya sayuran hijau coz rendah carb

SLICE CHEESE..had 2-3 keping aje..huh!..dah lama tak boli ni..hik2

AIR MASAK..kalau boleh 8 gelen sehari..(larat ke?sendiri mau ingatlaa klu nak slim..air ni ler yg byk membantu..kwang..kwang..)

Amik vitamin tambahan supaya uols tak tumbang K..akak amik nutrisi HL..hehehe


SELAMAT BERJAYA BUAT DIRI AKAK WALAUPUN TERKANTOI 2 HARI NI..hehehehe

Hari PertamaKu-22hb

 
Posted by Picasa


Akak dah mula sejak semalam diet atkins ni..minta kawan2 doakn ler agar akak berjaya ekk..huhuhu..Berat badan pagi semalam 57.6kg..akak amik oat buah-buahan,telur 1/2 masak dan teh tanpa gula (500ml)..Pastu buat workout 1/2 jam utk kuorkan peluh2 + minum air lagi 500ml..

Sementara nak nunggu tengahari tu..mengunyah ler buah-buahan..Lunch pulak akak goreng telur mata + kacang foul.Untuk makan malam..akak mkn b4 7pm..g makan mee sup (tak aci ni...heheheh)..malam akak buat workout lagi sejam laa pulak + 1000ml air.

Karang hapdet lagi ekkk...harap hari ni dapat habiskan 3 liter air..


Untuk rujukan boleh KLIK SINI

Induction tu dapur ke?

 
Posted by Picasa


Entry ni takde kene mengena dengan dapur di atas ya!..uols tau ke ape menda induction ni..(sila buka kamus dewan ya!)..akak kene pinjam kamus along cari makna..heheheh...

Aceli nak story pasal diet2 ..orang pompuan ni mmg tak lari dari menda gini ..khennnn!!!!. Sape yg baca entry akak yg lalu akan perasan yg akak asyik tepek pasal lauk2 diet...hukhukhuk..sedihnya tak berapa menjadi (mmg tak jadi punnnnng)diet akak ni sebab akak tak tahan godaaaannnnn..mencik tau!..

Akak sangat admire kat seseorang ni..kalau masuk blog dia mesti pi kat tepi belah kiri tu ..tengok menu2 masa dia tengah berdiet dulu.Kiranya blog dia ni pembakar semangat akak yg cepat noo merudum dan rujukan akak :P

Taraaaaaaaaaa....meh akak perkenalkan siapakah gerangan orang yg akak maksudkan diatas..Rasanya ramai gak yg dah kenal dengan blogger ni tapi tak pe..bior akak kenalkan sekali lagi..(akak beri link aje ekk..hehehehe)....

KLIK SINI

Buat Cida..mekasih coz berkongsi info DIET ATKINS ..insyallah akan akak pratikkan caramu itu...geh..geh..geh!!

Tuesday, March 22, 2011

Gulai lemak pisang kapas@lilin

 
Posted by Picasa


As-salam semua...hari nak buat tayangan perdana gulai lemak pisang pulak..lamanya tak masak gulai lemak pisang ni..klu makan ramai2 lagi best..kan ada pulak sambal hitam aritu..ni percubaan pertama sambal hitam.

Sambal akak tak hitam manis tapi masin cam garam tumpah..segan nak tayang kat sini..hehehe..Nape jadi gitu?Alkisahnya masa rebus belimbing buluh dah letak garam tapi masa buat sambal dengan yakinnya akak g tambah lagi garam..haaa amik ko..masin tak hengat dunia jadinya sambal hitamku.

balik kg aritu mak mertua kirim buah pisang jugak tapi bukan pisang kapas ..dia bagi pisang kelat siam & pisang raja..pisang kapas ni akak dapat dari jiran sebelah..kami buat acara menukar pisang..akak pilih pisang kapas yg muda tp bila masak rupanya dah matang juga laa pisang tu..huhuhu..yg belen tu letak kat tong beras kejap aje dah kuning..Nampaknya minggu ni kene buat kuih berasaskan pisang ..heheheh


layan resepi pulak
GULAI PISANG MUDA

Bahan-bahan
1 sisir pisang kapas muda
1 cawan santan cair
3 cawan santan pekat

garam

Bahan untuk dikisar:
5 biji ciliapi
3 ulas bawang merah
2 cm kunyit hidup
1 sudu kecil lada hitam
segenggam ikan bilis

Cara:
1. Kupas pisang dan tumbuk kasar . Rendam dengan air garam 1/2 jam dan toskan.
2. Masukkan semua bahan dalam periuk kecuali santan pekat. Didihkan.
3. Bila telah mendidih masukkan santan pekat dan kacau supaya tidak pecah minyak. Renehkan sehingga mendidih sekali lagi.
4. Tutup api dan masukkan dalam mangkuk dan hidangkan.

Wednesday, March 16, 2011

kamheong Ayam

 
Posted by Picasa




 
Posted by Picasa


Tarrraaaaaaaaaaaaaa...ni Kamheong Ayamku....orang masak guna sotong ke udang ke ketam tapi akak guna ayam..nak guna udang..alahai..udang tinggal secoet aje..tak nak citer pepanjang arr..orang tengah bersemangat nak balik kampung ni..kiranya hati dah tiba kampung walaupun jasad masih di disini..huahuahua


Mesti cuba resepi ni sebab sedap sangat..agaknya kalu guna ketam lagi sodappp..Kak Ratna @ MaDiHaA terima kasih share & translate resepi sedap ni..Ai kopipes aje resepi dari blog Kak Ratna @ MaDiHaA

versi asal guna sutun tapi akak guna ayam jek..

Kamheong Baby Squid
Source : TasteofHome
Olahan & Terjemahan : Kak Ratna @ MaDiHaA


Bahan2 :
900 gm ~ 1 kg sotong kecil/anak sotong [boleh juga nak guna sotong biasa]
3 ~ 4 sudu besar tepong jagung

3 ulas bawang putih ~ dicincang halus
5 ulas bawang merah ~ dihiris / dicincang
8 biji cili padi ~ hiris halus [MaDiHaA tak letak sebab anak kecik nak makan]
2 sudu besar udang kering ~ rendam, tos & cincang halus
1 sudu besar rempah kari ikan [MaDiHaA guna rempah kari ayam/daging je]
3 pelepah daun kari ~ lurutkan daunnya sahaja
3 ~ 4 sudu besar kicap cair
½ cawan air
Garam & perasa secukup rasa


Cara2 Menyediakannya:
1. Anak sotong dibersihkan seperti membersih sotong yang besar terutama buang kotoran dlm perutnya terutama dakwatnya. Buang juga tulang lembut & kalau rajin buang juga kulit ari yang warna purple2 tu.
2. Basuh sotong & tos hingga kering. Masak sebentar sotong dengan api sederhana sehingga airnya terbit & sotong berubah warna. Tutupkan api. Tos kering. Keringkan dengan tuala dapur yang bersih sehingga benar2 kering. Gaulkan sotong dengan tepong jagung sehingga rata.
3. Panaskan sedikit minyak anggaran 6 ~ 7 sudu besar & goreng sotong dalam kuantiti yang sedikit setiap kali menggoreng (masukkan sotong satu persatu & jangan goreng sotong sekali gus! 1 kg sotong = goreng 4 kali!) Goreng sehingga sotong berubah warna & TAK PERLU garing. Agak2 tepongnya masak dah memadai. Toskan sotong yg digoreng. Ulangi menggoreng beberapa kali sehingga habis kesemuanya. (waktu menggoreng berhati2 kerana sotong kadang kala meletop! sediakan perisai seperti penutup periuk/penutup pengukus semasa menggoreng.. hehe..
4. Panaskan sedikit minyak dalam kuali yang lain dengan api yang sederhana. Tumiskan bawang putih, bawang merah, daun kari & cili padi sehingga wangi. Masukkan udang kering cincang & biarkan sekejap. Masukkan rempah kari & kacau rata. Sebelum rempah hangus segera masukkan air & kicap cair. Kacau rata.
5. Masukkan sotong kecil yang digoreng tadi & perisakan dengan garam & serbuk perasa secukup rasa. [garam tak perlu banyak sebab kicap cair dah masin!] Gaul rata & terpulang anda jika suka kering atau berkuah sedikit bolehlah tambah air lagi. Bila dah secukup rasa bolehlah padamkan api & dihidang segera semasa panas2 dengan nasi putih. SEDAP!

Monday, March 14, 2011

Dendeng daging

 
Posted by Picasa


Akak asyik kene tag gambo dendeng daging aje dlm FB..sampai terguda gitu...nak order dah tentu amik masa berhari2 nak sampai umah..kebetulan ada daging sikit..akak pun buat laa dendeng daging ni..Thanks to CMG dan tuan punya resepi asal ni..Kak Ummi Kuantan..Dua2 ni terror memasak..blog derang selalu jadi tempat rujukan akak klu nak cari resepi..

1 kilo daging fresh -source dr blog Kak Ummi Kuantan&CMG

(Daging dipotong besar2 dulu, rebus dan toskan. Kemudian potong kecil dan nipis. Tumbuk2 daging. Setelah siap menggoreng bawang, gunakan minyak bawang untuk menggoreng daging yang telah ditumbuk)

20 - 25 tangkai cili kering ] kisar
20 biji bawang merah ] bersama
1 cawan hirisan gula melaka
1/4 cawan air asam jawa pekat
3 sudu besar kicap pekat manis
garam secukup rasa
1/2 cawan minyak masak
1 kilo bawang merah - buat bawang goreng

Cara Membuat:-
Panaskan minyak dalam kuali. Tumiskan cili dan bawang kisar. Masak hingga betul-betul pecah minyak. Masukkan gula melaka, kicap, air asam jawa dan garam. Seimbangkan rasa. Masak hingga kering sikit dan naik minyak lagi, baru masukkan daging tadi. Kacau rata. Tutup api dan masukkan bawang goreng dan kacau rata. Sedap dimakan dengan lemang/pulut/nasi/roti.

Sunday, March 13, 2011

Kuih Gandus

 
Posted by Picasa



Tarraaaaaaaaaa..kes tengok majalah 3 semalam..kuih gandus kota..ni pun jauh di ibu kota tempatnya..akak buat setelah gigih mencari resepi guna en.google...thanks to BRO ROZZAN yang sudi berkongsi resepi kuih gandus ni.

Kalau tak tengok majalah 3 semalam ..haram tak tau kewujudan kuih ni..kalau nak tau pasal kuih sedap ni..sila klik SINI


KUIH GANDUS
sumber : Hajah Zahara Sudi

Bahan-baham :
600 gm tepung beras
200 gm tepung gandum
2 sudu makan tapai nasi (akak tak letak..takde stok tapai nasi)
500 gm kelapa muda parut putih
1200 ml santan dari 1 biji kelapa putih
1 bungkus yeast kering
garam secukup rasa
gula merah (gula tanjung) secukupnya (akak guna jem nenas)
acuan gandus (akak guna acuan telur yg buat burger tu aje)

Cara:
Tepung beras, tepung gandum, tapai nasi, separuh bahagian kelapa muda, yeast kering, garam, serta santan digaul rata dan dikisar sedikit.

Masukkan separuh bahagian lagi kelapa, gaul rata dan perap selama kira-kira satu jam atau hingga adunan naik berbuih.

Panaskan acuan diatas dapur gas dan sapu sedikit minyak, kemudian tuangkanlah adunan tadi kedalam acuan anggaran tiga suku bahagian, letak jem nenas kemudian ditutup lg dgn adunan tepung agar jem tenggelam lalu dibakar kira-kira 10 minit atau hingga masak.

Keluarkan dari acuan ketika masih panas dan hidangkan dengan gula merah.

 
Posted by Picasa

ini dia acuan telur yg akak gunakan untuk buat kuih gandus...hehehe..kalau tak de boleh guna acuan muffin atau kuih cara.

Note:versi bro rozzan makan dgn gula merah tapi akak letak jem nenas..ikut cam Pakcik jaafar tu buat...lepas ni sure lagi meletup2 KUIH GANDUS KOTA pakcik Jaafar ni.

Chicken rice ball & sup ayam berempah

 
Posted by Picasa


Teringin nak makan chicken rice ball tapi tempat tu jauh nun di Kajang..huhuhu..so akak buat aje laa sendiri supaya tak kempunan..khen..Make sure kepal nasi ayam tu masa tengah panas2..guna sarung tangan plestik ekk..kang melecur pulak..heheheh

pecal aje..

 
Posted by Picasa


Assalamualaikum..meh layan pecal petang2 ni..tapi pecal ku takde tempe..ntah kenapa semua kedai takde stok tempe pulak time nak buat pecal..klu tak teringin tu banyak pulak dia.

Sebenarnya pecal kira pecal suka hati akak aje nak letak apa..hahaha..yang penting ada ada sengkuang,timun,tauhu & tempe ..daun cekur kalau suka laa..Yang ni takde daun cekur punnn...

akak share resepi kuah kacang yg mak akak selalu buat dulu.

KUAH KACANG MAK
kacang tanah- goreng /sangai hingga masak pastu tumbuk kasar separuh..separuh lagi blender halus.
2-3 sudu gula merah/gula melaka/kabung
garam secukup rasa
1 sudu asam jawa-perah dgn air masak atau bancuh asam jawa adabi dgn air masak.
lada kering*
bawang kecil*
bawang putih*
cili padi*
ubi cekur (optional)
goreng bahan bertanda * kemudian angkat dan tumbuk halus.Dlam bekas lain letak kacang tanah yg telah dikisar dan masukkan perencah..gaul rata dan tambah air asam dan gula merah.tambah air masak lagi jika terlalu pekat.dah siap boleh curah atas sayur-sayuran .

Thursday, March 10, 2011

Daging lada hitam

 
Posted by Picasa


Assalamualaikum...dah bersawang blog ni..tuan umah ntah ke mana gaknya...tak reti-reti nak hapdet blog ekk...hehehe

Aceli ada dan masih bernafas lagi..Alhamdulillah...minggu ni anak2 exam so maknya pun buat bizi..meleterkan anak2 soh jawab soalan betul2...anak2 ni klu ditanya dapat jawab ke tidak..jawapannya dapat! tapi bila dapat kertas jawapan..aduhaiii..ada jugak yg tak berjawap..huhuhuhu

Daging lada hitam & kuah lemak kobis tu lauk senin lepas..ms tu en.hubby tak kerja jadi..masa nak berdating dgn pc pun tak berapa nak ada..

Mari layan resepi ya..

DAGING BLACKPEPPER

Bahan-bahan
500 gm daging lembu [potong kecil dan nipis]
2 s/b kicap pekat
2 s/b tepung jagung ] bancuh
1 cawan air ]
2 s/b lada hitam [tumbuk]
3 s/b minyak untuk menumis
garam secukup rasa...

bahan tumis

2 ulas bawang putih
1 inci halia
1 labu bawang besar



Cara membuat
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis sehingga wangi dan layu.
2. Masukkan daging dan gorengkan sehingga daging lembut.
3. Masukkan bancuhan air tepung jagung dan kicap pekat.
4. Masakkan sehingga pekat.

Monday, March 7, 2011

Red Velvet...khas buat Mac girls

 
Posted by Picasa

Red velvet khas buat gegirls yg sambut besday bulan ni..termasuk laa akak..heheheh..BFF akak ..Eda dan anaknya Iffah pun besday derang dekat dgn akak so kami buat sekali harung aritu kat TC mlm sabtu lepas..ni rupa asal RV selepas dideko..tapi dek kek ni very the moisttt..terjadi laa earthquake di permukaan kek besday kami..kwang..kwang..kwang..

tak pe laa asal boleh makan tp akak cuit aje sbb kek ni tak sejuk..kureng umphhhhh!!!..almaklum laa bilik kat Hotel Shahzan tu takde peti ais kecik..terpaksa stay situ sebab anak2 merengek2 nak swimming..uhhh..

 
Posted by Picasa


yang ni pulak terpaksa dibuat popcake sebab kek ni akak tersalah letak baking powder..sepatutnya letak baking soda+ cuka..patut laa pagi jumaat tu akak buka peti ais tengok kek tu jadi kecik..huhuhuhu..so dari terbuang baik buat popcake pastu bg jiran yg buat birthday party anak dia petang..kira buah tangan laa sbb akak tak dapat join sekali.





Kek Baldu Merah @ Red Velvet

1/2 cawan butter @ 113 gm
1 1/2 cawan gula castor
2 biji telur Gred B
1/4 cawan serbuk koko
1 sudu teh coffee emulco
60 gm pewarna merah (aku guna 40 gm cecair, 20 gm serbuk)
2 1/4 cawan tepung gandum
250 ml susu masam/buttermilk
1 sudu teh baking soda
1 sudu teh distilled white vinegar**
CARA

1. Penyediaan susu masam @ buttermilk : 250 ml susu segar dicampurkan dengan 2 sudu teh white vinegar**. Ketepikan selama 10 minit baru boleh digunakan.
2. Putar butter dan gula hingga kembang. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan putar hingga gebu.
Serbuk koko, coffee emulco dan pewarna dicampurkan bersama hingga menjadi pes pekat. Masukkan ke dalam adunan telur.
3. Masukkan susu masam tadi ke dalam adunan dan kacau sebati.
4. Masukkan tepung dan sebatikan.
5. Akhir sekali, masukkan baking soda dan cuka makan (adunan akan berbuih sedikit), segera kacau hingga sebati.
6. Bakar adunan hingga masak pada suhu 160'C.
7. Bila sudah sejuk, hiaskan dengan topping cream cheese atau biasa mengikut kesukaan masing2.

Thursday, March 3, 2011

Sambal tauhu udang kering & Ayam Kicap Berkentang

 
Posted by Picasa


Assalamualaikum..layan dulu gambo ni ekk..nanti dah free akak stori mori dan updated resepi ya!.

hapdet resepi pulak..aceli aritu ada beli tauhu 2 keping..sekeping dah masak sehari b4 tu..ada sekeping lagi dah siap bergoreng..so buat sambal tauhu udang kering..resepi asal versi kukus dari Dayang Jack di Myr..

Bahan-bahan ( 2-3 orang )

2 keping tauhu basah/lembut (dipotong ikut suka)
3 sudu besar cili kering kisar
3 ulas bawang putih (ditumbuk lumat)
segenggam udang kering (digoreng tanpa minyak)
sedikit air asam jawa
sedikit garam dan gula
sedikit minyak masak
Cara-cara

Kukus tauhu selama 7-8 minit.
Sediakan kuali. Panaskan minyak. Tumis bawang putih hingga wangi. Kemudian masukkan pula cili kisar dan tumis hingga pecah minyak.
Masukkan garam, gula dan air asam jawa.
Susunkan tauhu di atas pinggan. Tuangkan sambal td diatasnya dan taburkan udang kering.
***jika x suka tauhu dikukus, boleh juga digoreng. Jadilah tauhu goreng dgn sambal udang kering :)

Tuesday, March 1, 2011

Udang sos plum

Photobucket

Photobucket

Photobucket


Assalamualaikum semua...boring sunguh laa dgn Picasa ni..nak upload gambo tak boleh..guna photobucket pulak..gambo2 klu letak blog semua ke tepi..cam malu2 kucing aje...

Udang sos plum dan buncis tu kejadiannya dah 2 hari lepas ..dek kerana picasa meragam ..tu yg lambat upload sampai dah lupus udang dalam perut ni..hahahah

Pizza tuna tu dapat free malam tadi masa g makan steam bot di Awana Kijal.....suka sangat klu cousin yg kerja kat sana invite srh makan kat situ..free mana tak nya...heheheh.Semlm cousin akak belanja makan steambot..harga untuk steambot tu rm32/dewasa dan rm 18 untuk kanak2..makan laa ko sampai boyak perut..Gagal lagi diet akak...wakakakak..tapi takpe..pagi ni akak dh minum 2 liter air..asyik ke bilik air aje ni..kang petang sambung lagi 2 liter air..Nampaknya mmg tak boleh jenjalan jauh2 ..kang asyik nak terkucil aje...hihihihi

Pizza tu jadi juadah breakfast & bekalan anak2 aje..abang long mmg suka sangat klu makan yg western2 tu..semalam pun dah tak sabo2 nak makan...kene tegah dulu sbb anakku ni dah semakin bam bam mcm umi dia jugak..kuikuikui