Sudi-sudikan laa klik di sini ekk...

Sudi-sudikan laa ekk klik disini..

Sunday, February 27, 2011

lauk pauk diet..heheheh

 
Posted by Picasa

Sila2..jamu mata ya...konon2 tengah diet tapi selalu jugak terbabas..kantoi laa diet akak...hahahah

Untuk lunch hari ni akak buat brokoli goreng ,telur dadar dan daun salad.Makan malam hanya rojak tauhu dan tempe..akak tak suka kacang tanah sejak kecik2 lagi so tak de ler kacang tanah atas tu.Sosnya pula kira sos cili homemade laa..resepi emak ..Dulu masa kecik2 kalau mak buat jejemput mesti ada sambal ni sebagai pencicah..Ada 2 versi..satu guna cili kering dan satu lagi lada basah.

Sup Daging Merah

Photobucket

Tak citer banyak laa..apa yang pasti bone steak@sup merah ni mmg sedap...lagi sedap jika guna tualng ..akak tak guna tulang sebab nak perabis stok daging kamben aritu..sedap makan dengan nasi panas tapi akak makan gitu aje..meratah lagi sedap..hahahha

Terima Kasih pada as75

Bone Steak @Sup merah
sumber as75@My Resepi
1kg tulang kambing @ tulang lembu
1 senduk cili kering/ cili boh
*5 Biji Bawang besar
*4 ulas bawang putih
*1 inci halia
1/2 tin tomato pure (440gm)
1/2 botol sos tomato (435gm)
2 Biji telur- di kocok guna garfu pun ok
2 sdb tepung gandum
2 sup bunjut tulang Adabi
Garam secukup rasa
3 sudu gula (kemanisan ikut suka)
Sedikit minyak untuk menumis
Bahan2 utk hiasan: Hirisan kobis, carrot, lada hijau & bawang goreng
Cara-cara

Tulang dicuci bersih dan direbus bersama 2 sup bunjut hingga empuk dan ketepikan
Tumiskan bahan2 yang dikisar,cili kering,setelah naik minyak masukkan tomato pure garam dan gula
Masukkan tulang yang telah direbus dan air rebusan tadi, biarkan mendidih
Masukkan bancuhan tepung gandum anggaran 1/2 cawan, kacau rata..
Masukkan sos tomato dan akhir sekali masukkan telur yang telah dikocok tadi..
Ketika menghidang bolehlah taburkan hirisan cili hijau, kobis, dan bawang g

Thursday, February 24, 2011

Pau Sambal & lauk pauk

 
Posted by Picasa


Pau sambal ni tempahan untuk usrah..akak jual 3 singgit..tak buat banyak pun sbb jemaah tak ramai mana..sekadar utk jamuan ringan2 aje..Banyak ke sikit tu semua rezeki ..Alhamdulillah..aminnn


 
Posted by Picasa

Ini lauk pauk akak..tolong jangan jemu ya! sebab akak asyik ulang tayang resepi suhun..ni tengah avoid nasi jadi makan lauk aje..yang fenting blh jadi alas periuk oppss alas perut daaa!!!...kalau tak tercapai sasaran mau kene buat liposuction gamaknya..hahahah


meh tengok resepi pau sambal..akak copy dari kotak yis aje tp ada penambahan sikit..memandai2 aje ekk ;),..

Pau-sumber pengeluar Yis Mauripan tapi akak kurangkan jadi setengah adunan sahaja.

Tepung gandum-4 cwn
yis-1/2 peket
1/2 sudu teh baking powder(memandai tambah)
gula-100gm
Minyak Masak -50gm
air-bergantung pada jumlah tepung yg digunakan (Agak2 laa)
garam sikit aje.

cara buat
Gaul semua bahan dlm mangkuk adunan dan uli hingga adunan tak melekat,.Timbang adunan 60 gm setiap adunan..bulat2kan dan biar 10 minit.selepas 10 min,canaikan adunan isi inti (klu buat pau berinti ya)..kalau tak lps canai,bulat2kan dan goreng dlm minyak panas hingga masak.Dahs ejuk boleh letak sambal tumis dan timun.Resepi sambal tak yah ler sbb masing2 lagi terror dari akak kan!..heheheh

Wednesday, February 23, 2011

Telur Bistik@bungkus & salad suhun

 
Posted by Picasa





Telur Bistik @bungkus ni dicouplekan dengan cendawan brokoli berdaging .Pastu akak inti telur bungkus tu amik sikit utk buat salad. :P..kang sambung lagi utk resepi pulak...hehehe


Photobucket

Resepi
Telur bungkus
2 biji telur + garam.dipukul kemudian goreng guna kuali bertangkai..Sila gelekkan kuali anda ya!.Dah masak boleh letak inti daging pastu lipat molek2.

inti
daging kisar-basuh dan toskan
bawang besar-potong dadu
bawang putih-hiris nipis
halia-hiris nipis
capsicum merah ,hijau & kuning-potong dadu
mix vege
sos tiram
cili boh & tomato paste dan sedikit garam
minyak masak-ai guna minyak jagung..seeloknya guna laa EVOO

1.panaskan minyak & tumiskan cili boh, bwg putih,bwg besar dan halia.
2.masukkan daging kisar,sos tiram,tomato paste serta capsicum dan mix vege.Biarkan agak kering kemudian angkat.

Inti ni akak ltk separuh kat telur manakala belen sikit tu letak atas daun salad.

3.aturkan daun salad,letak suhun dan inti daging.
Nak makan sila lipat daun tu sambil bayangkan tgh makan sireh!.heheheh

Tuesday, February 22, 2011

Cendawan brokoli berdaging

 
Posted by Picasa


Layan dulu menu sihat ni ya!..resepi asal tak ingat dari majalah saji ke sedap..tapi akak dh tuko sikit resepinya ikut apa bahan yg ada dlm esbok...kata chef at home..khennn


Resepi lebih kurang mcm brokoli bawang putih cuma tambah daging ..(akak guna daging kisar aje) dan tambah sayur mayur sikit (nak cantik ler tuuuu..ahaks)


Cendawan Brokoli berdaging

Daging kisar
Cendawan hitam-hiris
brokoli-hiris nipis ,celur sebentar dlm air panas & siram air sejuk.
lobak merah-hiris nipis

bhn tumisbawang putih-3-4 ulas diketuk2
bawang merah-3 ulas dihiris
halia muda- 1/2 inci di hiris halus
lada hijau/merah
sos tiram & garam secukup rasa
minyak utk menumis
cara buat

1.Panaskan sedikit minyak dan masukkan bawang putih..biarkan hingga naik bau.
2.Diikuti dengan bahan tumis yg lain serta daging kisar.
3.Masukkan sos tiram dan sayur-sayuran serta garam.Kalau nak berkuah letak laa air lebih sikit.

Kaedah masak tu bior ler mcm Chef Wok with Yan tu..Guna api beso pastu masak cepat2..

Monday, February 21, 2011

Sup Makaroni

 
Posted by Picasa



Sup makarona eh! makaroni ..menu sempoi sebab maknya malas..ehhhhh!!!! bukan2xxxx!!!!..anaknya sakit mulut..ada mata ikan (bukan telur ikan tau!)..maknya numpang gak semangkuk..kengkonon diet..SILA ULANG 3 KALI arrrr..

Yang ada sambal kecap tu untuk maknya tau..:),

Ayam sweet sour simple

Photobucket

assalamualaikum & salam sejahtera..haiii dah bersawang blog akak ni..minggu lepas masak ala2 so takde ler tayangan perdana disamping mood malas menyerang tahap maksimum..hehehe

So semalam menghabiskan stok hewan dlm peti ais..angan-angannya nak buat masak merah style mak mertuaku ..dek kerana petang semalam dah mula berlari-lari anak (berlari2 dengan anak2 yg benonya..kuikuikui)maka yg terhasil hanya yg diatas tu..

Kisah berlari-lari dengan anak2 ni awalnya plan nak berjoging 10 pusingan tapi anak2 daraku mula mengekor maka sesi berlari disingkatkan kepada 4 pusingan aje..balik umah ajak en.hubby main badminton tapi berebut pulak dengan si kecik..time akak pegang reket time tu laa dia pun join sama..bila ayahnya main sepak takraw..dia pun menyibuk lagi..kesimpulannya petang semalam kami banyak main badminton ala2 aje..

Hari ni en.hubby g Batu Rakit maka petang ni akak takde partner nak main badminton..tapi takpe jiran sebelah ada pasang tiang bola jaring kat belakang umah ni..nak menumpang shoot bola walapun terpaksa guna bola dak haiqal..hahahah

Friday, February 18, 2011

Tempura Ikan Bulus

 
Posted by Picasa

Aritu g Tunas manja ternampak ikan bulu ayam basah...kat sini ikan ni dipanggil ikan bulus..Akak beli dan goreng ala2 tempura ...kononnya nak makan ala2 jepun laa..hahaha

Brokkoli bawang putih kali akak campur dgn cendawan shiitake yg tinggal sikit tu..kes teringat siaran JJCM yg Qi makan kat restoren chicken rice Ball kat Kajang nun..Aceli dlm siaran tu sawi kontot + cendawan shiitake..Akak belasah aje resepi nya..kan kita ni CHEF AT HOME..kuikuikui

 
Posted by Picasa


Sebahagian ikan bulus tu akak salut dengan seaweed macam kat blog CHEF AZLIRAZALI tapi akak takde mee soba bagai..cuma amik resepi bater tempura jek!.Thanks Chef

Resepi Ayam Kasturi pulak dari sifu masakn tersohor kita ..heheheKak Liza..thanks juga to Kak liza yg baik hati tu :P

Sunday, February 13, 2011

Award,Crabstick Puff & Apam marble polka dot

Photobucket
Award dari NAZ ..thanks ya Naz.



 
Posted by Picasa



Assalamualaikum & selamat sejahtera..ape kabo semua?akak baru tiba dari kg mlm tadi..walaupun letih tapi akak tak kisah coz selasa ni ada public holiday lagi ..kan.Boleh ler kaberina letih2 tu on selasa..heheheh

Crastick puff dan apam marble polka dot tu akak buat hari rabu lepas untuk majlis usrah di SRK,Paka.Untuk puff akak guna kulit pratha cap Giant aje...pastu apam marble tu asalnya nak buat seloyang tapi bila difikir2 susah nak memotongnya nnt jadi akak buat dlm paper cup yg kecik2 tu.Resepi asal akak dah lupa sape punya tapi rasanya amik kat forum Cari dulu..Apam ni jenis kukus tapi akak nak cepatso guna oven & just buat ala2 baine -marie tapi guna api bawah aje laa..

Apam Marble-source Forum Cari

250gm tepung berserbuk penaik (tepung kek)
200 ml santan-
2 biji telur
1camca teh esen vanila
1 sudu makan ovallete
secubit garam
Pewarna

Cara buat
1.Panaskan kukusan/oven dan tuang air panas mendidih.
2.Satukan semua bahan kecuali pewarna dan pukul hingga kembang dan pekat.
3.Kalau guna loyang besar - sila buat cam marble yg adunan ni..akak guna cup kecik so laa ala2 apam dot2.
4.kukus hingga masak .

Wednesday, February 9, 2011

Sup wantan

 
Posted by Picasa


Dah lama teringin nak buat wantan sendiri..bahan2 dah ada so apalagi..buat laa projek wantan..mula2 buat wantan goreng tp tak laku so akak jadikan sup pulak..kira ni 2 in 1 laa..heheheh

 
Posted by Picasa

ni ler rupa wantan akak..tak kacak pun ;), sebab tu tak laku..hahaha

Wantan Sup

Kulit wantan segera KGPastry
intinya
daging ayam kisar
udang cincang
serbuk lada sulah
daun bawang
lada hitam kasar
garam
bawang putih parut halus
halia -parut halus
cara buat
1.gaul semua inti kemudian letakkan kat kulit wantan cam pastu goreng mcm biasa.


bahan sup
Kobis-hiris
lobak merah- hiris
bawang merah-hiris
bawang putih hiris
halia-hiris
garam
daun sup ,daun bawang dan bawang goreng
air

cara buat
1.tumis bwang putih,halia dan bawang merah hingga naik bau kemudian masukkan air.Biar mendidih.
2.masukkan pula kobis dan lobak merah (nak sayur lain pun boleh jugak).
3.masukkan wantan dan boh garam.Angkat dan taburkan daun sup,daun bawnag dan bawnag goreng.

Tuesday, February 8, 2011

Kuey teow goreng sempoi

 
Posted by Picasa


Assalamualakum..& selamat petang..arini terajin sket..kwang..kwang..kwang.Sementara tunggu anak2 balik ngaji jap lagi ,akak pun masak kuey teow goreng sempoi untuk minum petang.Guna bahan apa yg ada aje kat dlm peti ais tu..meh layan resepi yg tak seberapa ni.

sebungkus mee teow
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
sedikit ikan bilis
1 sudu makan cili boh
kobis
lobak merah
lada merah hiris
daun bawang hiris
minyak utk menggoreng
1 sudu mkn kicap pekat
1 sudu mkn kicap cair

cara buat
1.Tumbuk bawang merah,ikan bilis dan 2 ulas bawang putih
2.Panaskan minyak kemudian campak seulas bwg putih yg diketuk.biar naik bau.
3.pastu masukkan lada boh & bhn tumbuk.
4.biar naik bau baru masukkan sayur kobis dan lobak merah.diikut dengan
kicap pekat dan kicap cair..klu nak masin lg tambah ler secubit garam.
5.Masukkan mee teow tadi dan gauyl rata.Pecahkan sebijik telur..dan gaul lagi.Sebelum angkat masukkan lada hiris dan daun bawang.Very the sempoi ..khennn

Monday, February 7, 2011

Masak biasa2 aje + citer banjir tak abis lagi

 
Posted by Picasa

Ikan tumis asam

 
Posted by Picasa

Sayur campur goreng kunyit.

Masak ala2 aje semalam sebab sibuk buat housekeeping konon2nya..Al maklum ler baru balik dari Kluang pulak..rasanya weekend ni balik Muor lagi sebab nak nolong ngemas umah yg dilanda banjir aritu..perghhhhh 3 minggu berturut2 asyik jenjalan.

Yok layan gambo banjir yg sempat en.hubby snap Jumaat lepas..akak tiba umah mak kat kluang hari kamis so ptg jumaat en.hubby balik kg dia kejap coz nak hantar stok makanan.Kata abah..barang2 makanan dh tinggal sikit...nak keluar tak lepas.Derang tak pindah ke pusat pemindahan sebab tu bantuan tak berapa nak ada..sian kan!!!!.Bukan tak nak pindah tapi bimbang rumah kena dimasukki pencuri.Tu pun hari sabtu 5/2 kakak ipar sms kata derang terpaksa tido kat umah sebab mlm sebelum tu dah ada tanda2 org nak merompak..Ape raaa..orang tgh susah nak amik kesempatan pulak..

 
Posted by Picasa

Umah mertuaku yg kaler merah samar tu..banjir sampai takat dpn umah pak cik hubby aje so mak & abah serta kakak ipar dan ada sedara numpang umah pak cik sbb umah pak cik tinggi sikit..air cuma sampai laman umah dia aje.
Posted by Picasa

Itu ler mak sedara hubby yg umah dia tenggelam abis..tu anak2 dan cucu tengah nak bawa dia ke umahnya..dapat tengok pintu pun jadi laa..


 
Posted by Picasa

Ruang dlm umah..tu mesin basuh akak ipar gaknya..kerusi kayu beso tu dah 2 kali kene air banjir..nasib baik kayunya jenis tahan lasak walaupun bukan kayu jati.

 
Posted by Picasa

Pasu ni setinggi lutut orang dewasa..pasni tak yah siram pokok tu sebab dah terlebih air..



 
Posted by Picasa

Ni family sepupu hubby yg sempat berpiknik..umah mak mereka dah tenggelam sbb ms memula banjir tu Wak Ju takde kat kg..dia g umah anaknya kat Melaka..habis barang2 dlm umah dia tak dpt diselamatkan.


 
Posted by Picasa

Anak bujangku..dia kata masuk kg ikut jalan hutan guna GPS..hahahah..Pak Long dia bawa GPS..kuikuikui

 
Posted by Picasa

alahai...terapung termos mak ..kene beli baru ni..hehehe..Almari ni tak sempat nak ditinggikan sebab dlm tu penuh pinggan mangkuk.Lagipun cuma abah aje lelaki dlm umah + dia pun dh tak kuat nak buat kerja berat2.

Tuesday, February 1, 2011

Kampungku dah banjir............

Assalamualaikum semua...akak takde mood nak tayangan perdana pasal masak2..dapur kene off kejap sbb esok atau lusa nak blk kampung kat Kluang.Aceli akak baru tiba dari Muor pagi semalam (31/1@1.30am)..kami terpaksa ikut jalan jauh sebab jalan menghala ke Segamat semua telah ditenggelami air.

Mujur dear hubby buat keputusan tepat untuk tidak meneruskan perjalanan ke Segamat ptg Ahad aritu.Ketika kami melalui Jementah..air sungai Muo dah melimpah pun tapi belum deras & dlm lagi..Kemudian ada laa hamba Allah yg baik hati bg isyarat yg jalan tak boleh dilalui so kami pun berhenti sekejap & call IPD Segamat.Pihak polis memaklumkan yg air semakin naik ..ada kemungkinan tak boleh lepas..huhuhu..terpaksa laa kami pusing balik ke Tangkak dan ikut KL menuju ke Paka.

Sepanjang perjalanan di lebuhraya PLUS..hujan turun selebat2nya..dalam hati berdoa agar perjalanan kami lancar.Alhamdulillah tiba di r & r Dengkil..hujan reda sikit.Mula hubby plan nak ikut Tampin-Bahau-Keratong tp dia berubah fikiran..bukan ape kami pernah laa lalu jalan tu..kiri kanan pokok kelapa sawit aje yg nampak..umah2 penduduk..jarang-jarang nampak.Cousin hubby yg ikut jalan Tampin tu pun terpaksa memesongkan perjalanan sebab banyak jalan yg telah dinaiki air..perghhh ...


Photobucket
Ni gambo kat Pekan Kundang Ulu..kata kakak ipar ..yg dok umah2 tepi tu dah kene pindah sejak pkl 4.pg tadi

Photobucket


Photobucket
Ni umah sepupu MIL..sian mak cik ni .dah laa sorang diri..kene banjir pulak tu..kalau air dh tiba sini tak mustahil laa boleh sampai umah mertua kat PT.TEPI t..huhuhu..

Baru sat tadi kakak ipar bg tau umah dia yg kat pekan tu dah masuk air..sedihnya..Penduduk2 pekan yg pindah kat dewan futsal pun kene pindah lagi ke Sri Jaya pulak..ni banjir besar ke 2 dlm masa 5 tahun..Penghujung 2006 dulu pun kene banjir jugak.