Sudi-sudikan laa klik di sini ekk...

Sudi-sudikan laa ekk klik disini..

Thursday, January 6, 2011

Sup cendawan ala tomyam

 
Posted by Picasa

Sup cendawan ala tom yam..menu paling senang..rebus air + rempah tom yam sayur Adabi pastu masukkan cendan dan rakan2..nak sedap lagi tambah ler serai ,daun limau purut & daun ketumbar ya!.

 
Posted by Picasa

Ikan jaket siram sambal dan daun limau purut...wangi seyyy!!!!

 
Posted by Picasa

Lempeng sayur ni yang beno dari adunan cucuq udang aritu..nak dibuat cucuq lagi tinggal secoet ..tak cukup pulak kang! so akak tambah air,cairkan lagi adunan tu pastu jadi ler lempeng sayur+ udang.makan pulak time2 ujan..mmg sedap tak hengat doniaaa..Alkisah lempeng sayur ni teringat zaman sekolah dulu..kat kantin sekolah menengah tu selalu ada lempeng sayur tapi kaler merah sebab campur lado boh agaknya..pastu yg cantikknya lempeng tu bentuk petak 4 segi..sekeping 20 sen kalau tak silap..Berebut- rebut bebudak membelinya termasuk laa akak ni haaa..Kalau mee kari ke mee goreng kat kantin tu tak berapa sedap pada tekak akak sebab dicelur dgn air perisa kepala ikan bilis..tak best sungguh!..

Citer pasal sekolah ni..semalam mmg tak jumpa kasut kak ngah tu..& semalam jugak kak uda bagitau yang duit dia kene copet!...rupanya kawan dia tu seluk poket dia & amik duit ..kurang asam sungguh !!..bila ditanya nape kak uda tak amik balik?..dia diam aje.Dah pesen kak uda ni tak reti melawan..kan dah kene buli so hari ni duit kak uda masuk tabung terus lagipun umi dah bekalkan makanan untuk rehat.

Pagi tadi ke sekolah derang sebab along tertinggal buku bahasa melayu..tiba sana dah time rehat..melilau laa cari mana along..bila dah jumpa along dia suruh umi ni naik tingkat 3 hntr buku sebab dia nak makan..haaa amik !...berbuah betis turun naik tangga ..tu baru beberapa minit aje..kalau hari2 mmg kene minum susu anlene untuk kuatkan tulang..heheheh..Otw balik ternampak kak uda kat taman permainan dgn classmate dia (yg amik duit dia tu)..alahai lebih kenit dari kak uda tapi tak padan kenit pandai saiko orang..Aceli kak uda ni takde choice & terpaksa layan budak tu sebab kawan-kawan dia yg dari satu tadika masuk Kelas Arif..kak uda tersesat kat Kelas Bistari..sian dia..Balik sekolah tadi kak uda bagitau yang dia dah kene tukar ke Kelas Arif..suka sangat dia seolah-olah terlepas dari cengkaman kuku besi ..heheheh..

2 comments:

Sari Yusa Ibrahim said...

aku selalu wat tomyam udang, cendawan ni nanti aku sorang jer suka.. tu yg tak best..

Ctnaemah said...

ala..kat umah aku ni tak abis pun tom yam rebus gini..Anak2 aku lg suka tom yam yg hubby aku buat ...last2 cendawan tu aku lebur dalam nasi goreng aje..