Sudi-sudikan laa klik di sini ekk...

Sudi-sudikan laa ekk klik disini..

Wednesday, January 26, 2011

Homemade Prosperity Burger

 
Posted by Picasa


Ni projek tertangguh semalam..asalnya nak buat sajian dinner semalam tetapi terpaksa di post pone ke hari ni sbb ptg semalam lepas ambil anak2 balik mengaji..kami terus g ronda2 & makan...hehehe

Asal kejadian homemade prosperity burger ni coz roti burger yg dah hampir tamat riwayat belum berusik lagi..kene ler buat something kan! tetiba muncul pulak idea nak buat burger ala Mc D (rajin sangat ni..heheh)

meh kita tengok bebahan nak buat burger ala prosperity ni.

Roti Burger bulat atau seeloknya yg oblong (akak tak jumpa yg pesen tu)
burger cap Ramli..hak lain takde umphhh :),
bawang bombay
tomato-hiris
daun salad
sos cili
sos tomato
mayonis

SOS LADA HITAM

Bahan
1 bawang besar [didadu]
2 bawang putih [dicincang]
4-5 sudu besar lada hitam [kisar]
2 sudu besar tomato sos
1 sudu mkn kicap
1 cawan air rebusan tulang ayam/daging (akak guna stok ayam megi)
cendawan butang atau shitake jika suka (hiris halus ekk)
garam dan sedikit gula
minyak untuk tumis

Cara
1. Tumis bawang & bawang putih sampai layu.
2. Bila sudah agak wangi, masukkan air + stok ayam megi
3. Bila dah pekat masukkan tomato sos, lada hitam, kicap dn daging burger
4. Biarkan daging burger masak dlm kuah sos lada hitam ni.
(oleh kerana akak terpaksa post pone projek ni..maka daging burger tu kira terperap sehari suntuk & panaskan sekejap2 hingga kuah jadi pekat)

cara buat burger pulak...
Panaskan kuali leper..sapu marjerin pada roti dan panaskan roti burger- ketepikan.
Amik daging burger tadi..panaskan atas kuali leper ..sila tekan2 burger iteww bior leper (klu suka laa).biarkan agak garing pastu angkat.dan hiaslah burger anda dgn bawang bombay,tomato hiris,sos cili,sos tomato & mayonis.
perisakan garam n gula secukup rasa.
5. Hidangkan bersama ayam atau ayam

2 comments:

Mimiey.. (^-^) said...

kak ct,mie nak 2 bijik ye..xtra sos...hehehhehe

Ctnaemah said...

amik..ada 2 extra tu..kekekek