Sudi-sudikan laa klik di sini ekk...

Sudi-sudikan laa ekk klik disini..

Monday, January 24, 2011

Bingka roti berjagung

Photobucket

Assalamualaikum...berbingka laa pulak..ni pun amik kat fp kak rinn..Aceli ni untuk jamuan saing2 dengan brownies tadi...saje asingkan posting ..(kengkonon bior banyak ler tu.:P ).thanks to fp kak rinn yg share resepi ni kat alam maya.Akak suka masuk fp kak rinn ..baca citer2 dia..dulu2 ketika baru pandai bertenet..selalu lepaking kat fotopages..cari resepi..tengok dekorasi kek.Kalau kering idea nak memasak jenguk aje laa fp kak rinn, kak hanieliza,mamafami & ramai lagi.Sekarang main blogging and berfb laa pulak..Kalau Fb shutdown..lepak kat forum & berblogging also meriahkan semula fp kot!..hahahah

Rasa-rasanya ramai yang telah cuba bingka roti berjagung ni kan!.


BINGKA ROTI BERJAGUNG-fp kak rinn
Sumber : Chef Azimah Mansor

Bahan-bahan:
3 biji telur
150gm gula castor
100gm mentega (dicairkan)
1/2 tsp garam halus
300gm roti
200gm tepung gandum
1 liter santan (atau 1 liter susu segar atau 500ml santan + 500ml susu segar...... )
200gm jagung krim dlm tin

Cara-cara:
1. Pukul sebati telur dan gula. Masukkan mentega cair, diikuti santan atau susu segar, tepung gandum dan garam halus.
2. Carik-carikkan roti dan masukkan dalam adunan tadi. Rendam selama 15min-20min.
3. Masukkan jagung krim dan kacau sebati.
4. Sapukan mentega pada loyang bingka dan alaskan dasarnya dengan kertas kek.
( Guna loyang biasa pun boleh ...)
5. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180 darj celcius selama lebih-kurang sejam.

No comments: