Sudi-sudikan laa klik di sini ekk...

Sudi-sudikan laa ekk klik disini..

Sunday, January 16, 2011

Asam Pedas haruan tasik

 
Posted by Picasa


 
Posted by Picasa


 
Posted by Picasa


Ini 1st time jumpa ni..selama ni dengar nama aje..ini laa haruan tasik..rupa dan isi macam ikan mayong tau..cuma mayong tu kecil sedikit dari haruan tasik ni..sepotong rm 12..dapat laa 4 keping yg setebal 1inci setiap kepingan ikan..berbaloi laa jugak.Pastu akak buat jugak kerabu suhun yang dicampur dengan isi ikan,jejari ketam,bawang besar,cili padi ,hirisan daun kaduk dan perahan limau kasturi..ratah gitu mmg sedap tau!.Sup tulang ayam bercampur kentang pula untuk anak-anak..

resepi asam pedasku

4 keping ikan haruan tasik
bawang merah*
bawang putih*
halia*
kunyit hidup*
belacan* (jika suka..akak tak letak coz alergik)
lada kering*
kisar lumat bahan bertanda *
halba
asam jawa
garam secukup rasa
minyak untuk menumis

cara buat :-
1. panaskan minyak dan tumis halba hingga naik bau.
2. masukkan bahan kisar dan biar hingga garing.
3. masukkan ikan dan tutup sebentar periuk dgn penutup dalam 3 minit
(tujuannya biar rempah meresap dlm isi ikan)
4. tambah air dan asam jawa serta garam.Air jgn masuk sekaligus nnt tercair tak sedap.
5. biarkan mendidih dan masukkan daun kesum,bunga kantan jika ada.
6. angkat dan hidangkan.


resepi kerabu suhun

sepeket suhun -rendam dengan air panas
bawang merah hiris
cili padi
hirisan daun kaduk
jejari ketam
isi ikan yg telah digoreng dahulu kemudian dicarik-carikkan..ataupun guna tuna dlm tin pun boleh jugak :P
2-3 biji limau kasturi diambil jusnya
garam dan gula secukup rasa

cara buat.

1.Gaulkan semua bahan hingga rata kemudian hidangkan...senang ..kan!

2 comments:

Sari Yusa Ibrahim said...

menggoda tol asam pedas tu..

Ctnaemah said...

asam pedas mmg mengiurkan...ya tak?