Sudi-sudikan laa klik di sini ekk...

Sudi-sudikan laa ekk klik disini..

Thursday, December 15, 2011

Tart Cheese Blueberry

 
Posted by Picasa



Assalamualaikum uols..tarrraaaaaaaaaaaaaa..ni ler tart cheese blueberry akak...dimana akak rasa akak bukan ler golongan orang-orang yg punya tahap kesabaran yg tinggi untuk mengentel dan menenyeh kulit tart ni satu persatu.

Akak amat tamak dgn menggandakan 4 kali adunan sebenar..penyudahnya baki pastri tu akak bekukan aje dlm peti ais..wakakakaka..kalau akak dah rajin nnt akak gentel balik laa kulit tart ni tapi minta maaf awal2 ekk...akak tobat nak buat yg size cinonet lepas ni..ahahahahah

 
Posted by Picasa


Tart cheese blueberry
source :=fp rinchann

Bahan-bahan:
Untuk doh pastri
125gm butter
40gm icing sugar
1 biji telur
220gm tepung gandum
1/2 teaspn esen vanila

Kaedah penyediaan:
1. Satukan semua bahan dan uli sehingga menjadi doh.
2. Ambil sebahagian kecil doh dan tekankan dalam acuan tat. Sila rujuk gambar di atas.
3. Cucuk-cucuk pastri menggunakan garpu dan bakar doh pastri selama 8-10 minit atau sehingga separuh masak pada suhu 175 darjah cel.
4. Sementara itu sediakan bahan isian cheese.

Bahan Isian cheese:
250gm cream cheese
3/4 cwn gula icing
1 biji telur
1/2 cwn whipping cream **akak omit**
1 camca teh esen vanila
Blueberry filling secukupnya
*Nota:Sukatan Isian cheese ini sebenarnya boleh cater utk dua sukatan doh pastri di atas. Jadi, sekiranya anda hanya ingin membuat sedozen tart kurangkanlah sukatan ini kepada separuh.

Kaedah penyediaan:
1. Pukul cheese dan telur hingga sebati.
2. Masukkan esen vanila dan telur dan whipping cream.
3. Teruskan memukul adunan sehingga kelihatan berkrim.
4. Tuangkan adunan secukupnya ke dalam pastri separuh masak tadi dan sudukan blueberry filling
di tengah-tengahnya.
5. Masukkan kembali ke dalam oven dan bakar selama 15-20 minit pada suhu 175 darj cel.
Sejukkan sebelum dialih dari acuan dan diletak dalam papercup.

Tuesday, December 13, 2011

Stew Pasta

 
Posted by Picasa


ASSALAMUALAIKUM..jom layam stew daging + pasta pula ya..Aceli ini menu untuk orang yang kononnya tak mau makan nasi tapi malam dia pi makan nasi ayam pulak...hehehe

Akak tak buat ikut resepi sebenar ..bukan niat nak menderhaka cuma nak combinekan rasa sahaja ya.Dulu akak ada terbaca dlm majalah wanita edisi 90an..resepi stewnya amat menarik ,malang sekali akak terlupa nak ambil majalah tu semasa berpindah rumah..huhuhu.Stew dlm majalah tu nampak kemerahan so akak punya pun nak ler merah jugak ..sekali amik ko!..merah menyala jadinya.

 
Posted by Picasa


RESEPI STEW DAGING
asal : resepi.raidah
source :Hana jepun

Bahan-bahan:
500gm daging lembu/kambing ~ bersihkan dan potong kiub
2 biji bawang besar ~ potong dadu
5 ulas bawang putih (jgn hiris/potong, sebiji2)
2 sudu pes bawang - resepi di bawah
1 batang lobak merah ~ potong dlm 1 inci
2 biji kentang ~ belah 4
2 helai daun bay
2 sudu tepung gandum - hana letak 1 sudu makan je
1 sudu kecil serbuk lada hitam
Garam dan gula
Sedikit daun bawang, sup dan bawang goreng ~ utk hiasan
Minyak untuk menumis
Air secukupnya.

***AKAK TAMBAH TOMATO SOS,CILI SOS DAN SPAGHETTI SOUP dlm 1 sudu makan ***

Cara-cara
Panaskan minyak didalam periuk tekanan(pressure cooker) atau periuk yg sesuai. Gaulkan daging bersama serbuk lada hitam dan gorengkan daging lebih kurang 10-15 minit atau daging keperangan. Kemudian angkat daging.
Tumiskan bawang putih, merah dan daun bay. Kemudian masukkan pes bawang dan tepung gandum, kacau rata.
Masukkan semula daging dan air secukupnya, kacau rata. Tutup periuk dan masak selama 1 1/2 hingga 2 jam(kalau menggunakan periuk tekanan, masak selama 20 minit).
Kemudian tambahkan kentang dan lobak. Tutup dan masak lagi selama 20minit atau sehingga sayuran empuk/lembut.
Perasakan dengan garam secukup rasa dan sedikit gula. Hidangkan dengan ditaburkan dgn bawang goreng, daun sup dan daun bawang.
Nota Kak.Raidah:
***Saya tidak menggunakan sebarang perasa(MSG/stok ayam) dlm masakan saya. Saya menggantikan dgn gula serta menggunakan bawang yg banyak dlm setiap masakan.

RESEPI PES BAWANG
Source : Resepi Raidah

Bahan-bahan
1 kg bawang besar ~ belah 2 dan hiris
300 gm bawang putih ~ belah dua
1/2 liter minyak atau secukupnya
Cara-cara
Panaskan minyak, tumiskan bawang putih sehingga kekuningan dan angkat.
Kemudian tumiskan pula bawang besar sehingga bawang masak tak perlu sehingga garing. Angkat.
Kisar bawang putih dan merah sehingga hancur. Guna pengisar kering atau boleh juga masukkan dlm pengisar dan kisar bersama minyak gorengan tadi.
Masak semula bawang tersebut sehingga bawang betul2 masak.
Pes bawang ini boleh disimpan....taruh dalam botol dan simpan dalam peti ais.

Tauhu goreng tak sampai Singapore

 
Posted by Picasa


Assalamualaikum...tayangan perdana tauhu goreng tak sampai Singapore.Nape tak sampai sana ekk?Kena tahan dengan Immigresen sebab tak cukup bahan..hahahaha

Bulan lepas masa g KL singgah laa makan2 kat kedai Linda Onn di Tesco Ampang nun..dalm set nasi ayam dia ada tauhu goreng ni..Balik rumah teringat2 pulak...tu yg merajinkan diri membuatnya walaupun cuma ada timun dan lobak merah sahaja.Masa beli tauhu tak teringat nak capai sengkuan dan taugeh so guna apa aje yg ada dlm peti ais tu..ngeh..ngeh..ngeh


meh layan resepinya ya..Akak c&p dari blog DTS..mekasih ya Mat! lengkali akak beli sengkuang & togeh pulak ya..hik3x

Tauhu Goreng Singapore

BAHAN-BAHANNYA :-)
4 keping tahu biasa
1 biji timun, dihiris nipis dan dimayang
100 g taugeh, buang ekor dan celur sekejap (mat tak celur punnn)
1/2 biji sengkuang, kupas, hiris nipis dan dimayang (tak de, mat ganti dengan lobak merah)
4 ulas bawang putih*
5 - 6 biji cili padi*
200 g kacang tanah*
3 - 4 camca besar gula melaka*
3 camca besar kicap pekat*
1 1/2 - 2 camca besar cuka makan @ jus asam jawa*
Air secukupnya*(*bahan sos kacang)

CARA MEMBUATNYA :-)
Kacang tanah digoreng tanpa minyak hingga perang, buang kulit dan tumbuk separuh halus. Kisar cili padi dan bawang putih. Campurkan semua bahan2 sos kacang dan kacau hingga rata. Tambah sedikit air jika perlu, jangan terlalu cair atau pekat, sesuaikan rasa dan tambah gula@garam@asam jika perlu. Ketepikan.
Tauhu dilumur dengan sedikit garam, goreng terendam hingga kuning keemasan, jangan goreng lama sangat. Keluarkan dan tos.
Ambil sekeping tauhu goreng tadi. Potong kepada 4 - 6 bahagian (bergantung pada saiz tauhu), alihkan ke dalam pinggan, tabur atas tauhu tadi dengan hirisan timun, sengkuang (lobak merah) dan taugeh. Tuang sos kacang secukupnya dan hidangkan segera...Makan macam tu pun sedap!!!!!

Monday, December 12, 2011

Nachos?

 
Posted by Picasa



Assalamualaikum...jom layan jajan ni ni pulak..mesti tertanya2..apa ler jajan ni kan?Inilah nachos atau kerepek jagung yg dimakan dengan sos salsa tapi akak tukar dengan sos spaghetti aje..kwang..kwang..kwang..

Photobucket
Akak beli jajan ni aje sebab kat sini memang tak jumpa nachos..dapat yang hujung-hung bunyi cos2 pun jadi laa..kan ;)

resepi sebenar boleh tengok blog Kak Ida 1001 resepi

Sunday, December 11, 2011

Somtam edisi terperam

 
Posted by Picasa


Assalamualaikum..ni somtam edisi terperam dlm kamera..hari ni baru nak upload entry..Aceli aritukan beli betik muda ..belenya akak buat somtam walaupun bahan-bahan ala kadar aje.Pertama kali nampak somtam ni masa g Pengkalan Kubur beberapa tahun lepas.Pastu kalau g makan kat luar..memang order sahaja laa somtam ni.

SOMTAM
sumber asal CERIA RESEPI

2 biji betik muda (dipotong halus-halus)Akak buat 1/2 biji aje aritu
50 gram kacang panjang (dipotong sepanjang 3cm)
2 biji tomato (dipotong halus-halus)
2 ulas bawang putih (dipotong halus)
50 gram kacang tanah (digoreng tanpa minyak)
2 sudu besar jus limau
2 sudu besar cili padi
2 sudu besar kicap Thai (Thipharos)*boleh ganti dgn sos ikan*




Cara membuat:
Campurkan kesemua bahan di atas ke dalam mangkuk
Gaulkan sebati
Hidangkan bersama ulam-ulaman.
Boleh dimakan dengan nasi atau dimakan begitu saja.

Wednesday, December 7, 2011

Tiramisu

 
Posted by Picasa


Assalamualaikum semua..dah lama tak update blog kan!Sejak cuti sekolah aritu weekend aje tak melekat di rumah..asyik travelling ke sana sini..Balik rumah pulak kepenatan dengan kain baju yg perlu dibasuh dan dilipat..(tak suka bab ni).

Ni pun baru tiba dari kampung setelah hampir seminggu di sana.Along terpaksa ditinggalkan sebab masih dlm pantang (masuk jawi)..heheheh ..Macam nak perang masa nak khatankan anak bujang sorang ni..Penakut sungguh ..disuruh baca Bismillah ,dia baca doa makan ketika dlm bilik rawatan..pastu terjerit-jerit sampai budak2 lain yg menunggu diluar bilik rawatan pucat lesi..hahahah..Akak yg dok menunggu kat luar sakit perut ketawakan gelagat along..Aduhai along susah beno nak sunatkan kamu ya! Sampai ayah & atuk terpaksa pegangkan dia..klu tak mg tak dapat bersunat dia ritu...itupun ada hati nak melarikan diri tau!..hahahaha

Okay laa kita tinggalkan citer along tu..meh layan resepi tiramisu yg akak buat untuk customer sehari sebalum balik kampung minggu lalu.Bukan apa.. next time kalau nak buat tiramisu takde ler menggoogle lagi.Alhamdulillah kali ni akak punya kek sponge tak meragam.Cuma nak buat jejari span tu ak menjadi..agaknya kalau ada loyang biskut lidah kucing jadi kot!




TIRAMISU Fp Kak Rinnchan
Sumber : Kak Hanieliza

Bahan-bahan:
1 biji Sponge Cake
Serbuk nescafe secukupnya

Adunan cheese:
1 ketul cream cheese (250gm)
1/2 cwn gula castor
1 cwn yogurt perisa asli (150ml)
2 camca teh gelatin, dibancuh dengan 1/4 cwn air panas ( tambah ini
untuk setkan bancuhan cream cheese ini)
* Cream cheese di pukul hingga berkrim. Masukkan gula dan teruskan memukul. Masukkan yogut dan pukul lagi. Akhir sekali masukkan bancuhan gelatin.

Cara-cara:
1. Potong kek untuk membuat lapisan dasar tiramisu.
2. Tuangkan sebahagian adunan cheese sehingga menutupi kek dan taburkan
serbuk nescafe di atas cream cheese secukupnya.
3. Lapiskan dengan kek lagi.
4. Seterusnya tuangkan lebihan adunan cheese dan taburkan serbuk nescafe.
5. Sejukkan tiramisu sekurang2nya 5 jam
* Bilangan lapisan kek dan adunan cheese adalah bergantung kepada saiz bekas yang
digunakan.

Thursday, November 24, 2011

Sayur Betik Goreng

 
Posted by Picasa


Sayur betik goreng ni mengembalikan nostalgia zaman kanak-kanak di mana mak akak sering masak lauk2 gini.Almaklum ler kami dok felda yg terceruk dari bandar..nak makan sayur kobis,sawi etc tu jarang sekali kecuali kalau ada apek jual ikan masuk berjual.

Mak kena laa cari sayur alternatif untuk anak2 kesayangannya..betik muda,pisang muda,pucuk ubi,kangkung,sulur keladi,lengkuas hutan,pucuk meranti,kacang kelo sering jadi lauk pauk kami.Anehnya kami tak banyak soal pun ketika itu berbanding anak2 sekarang..lauk betik goreng ai tak laku tau!huhuhu

Takpe tak laku pun pada tekak anak sebab akak sangat suka lauk ni..ratah gitu aje..tak pyah campur nasi pun..hahahahha

jom layan resepinya

Betik goreng

1 biji betik muda /mengkal
(akak guna 1/2 biji aje)
1 biji lada merah*
segenggam ikan bilis + sedikit udang kering*
lada hitam (jika mahu)*
1 ulas bawang putih*
1 labu bawang besar*
Sedikit santan (jika suka)
minyak masak,garam & gula

Cara-caranya

1.Betik muda dibuang kulit dan disagat halus

2.Kisar semua bahan-bahan yang bertanda *.

3.Panaskan minyak kemudian tumis bahan kisar hingga naik bau.

4.Masukkan betik yg telah disagat tadi.Letak sedikit air /santan supaya betik tak kering sangat.

5.Masukkan garam dan gula secukup rasa kemudian angkat dan hidangkan.

Tuesday, November 22, 2011

Kuih bakar pandan

 
Posted by Picasa


Teringin nak makan kuih bakar..aritu tak puas makan masa kat kampung..ni buat lagi..tak buat banyak pun 1/2 resepi aje sebab anak2 tak gemar sangat kuih muih gini.

Jom tengok resepi asal dr blog Mat gebu

KUIH BAKAR PANDAN
Sumber Mat gebu

BAHAN-BAHANNYA :-)
2 cawan tepung gandum
3 biji telur gred A
600 ml pati santan dari 1 biji kelapa (atau guna santan kotak)
250 ml jus pandan (250 ml air kisar dengan 4-5 helai daun pandan tua)
1 cawan gula
1/4 camca teh pewarna hijau
1/4 camca teh garam
2 camca besar minyak sapi, cair dan sejukkan
Bijan secukupnya, untuk ditabur
*akar tabur badam sebab bijan takdak*

CARA MEMBUATNYA :-)
Panaskan oven pada suhu 200C, lenser acuan berukuran 8 inci x 8 inci dengan mentega, alas dengan aluminium foil, biar lebih sedikit dari ukuran tin. Ketepikan.
Satukan semua bahan2 diatas kecuali bijan, kacau sebati dengan whisk atau masukkan ke dalam alat pengisar makanan. Tapis dan tuang dalam tin tadi.
Tabur bijan rata2 atasnya dan bakar selama 40 - 50 minit atau hingga masak. Untuk mendapat permukaan yang berkerak, tukar fungsi oven pada api grill dan bakar 5 minit lagi. Sejukkan kueh sebentar sebelum dikeluarkan dari tin.
Biar kueh betul2 sejuk sebelum dipotong.

Sunday, November 13, 2011

Nasi goreng kerabu v3.0

 
Posted by Picasa


Assalamualaikum uols..dah lama x hapdet blog sebab akak malas..heheh.

Nasi goreng kerabu v3.0 ni dah lama teringin nak buat tapi bahannya tak complete sotertangguh ler resepi ni..Nape akak letak v3.0 ekk?Jawapan sebab akak makan nasi goreng kerabu ni dah pukul 3 ptg laa dek non!..huahuahuahu

jom layan resepinya..akak cp dari fpKak Hanieliza tapi ada derhaka sikit dgn resepi itu..heheheh


Nasi goreng kerabu v3.0

NASI GORENG KERABU

Bahan
4 cawan nasi sejuk [peroikan]
1 keping ikan talang masin [hiris nipis] -akak omit
3 s/b minyak
garam
salad hiasan *
timun *
keropok *..
* xde langsung*

Sayuran [hiris]
serai
daun kaduk
daun limau purut
bunga kantan
kacang panjang
lobak merah

Bahan tumbuk
ciliapi
bawang merah
udang kering -tak letak
bawang putih-akak tambah
Cara
1. Panaskan minyak. Gorengkan ikan masin. Ketepikan.
2. Tumiskan bahan tumbuk sehingga wangi.
3. Masukkan nasi dan kacau rata.
4. Tutup api dan masukkan ikan masin goreng tadi.
5. Masukkan bahan sayuran yg dihiriskan. rasakan garam/masin. Tambah garam jika perlu.
6. Hidangkan dengan salad.

Sunday, October 30, 2011

Pisang Penyet Coklat Keju

 
Posted by Picasa


 
Posted by Picasa


Assalamualaikum & salam sejahtera semua..Hari ni akak nak ajak bersarapan dengan pisang penyet...bukan ayam aje yg penyet tau..pisang pun ada versi penyet rupanya..hahah

Alkisahnya seorang kenalan alam cyber dari Indonesia yg upload gambar pisang penyetnya di facebook semalam..Sis Elly ni berniaga juadah masakan tradisional dan citarasa Indonesia di Bandar Baru kerteh..hari ni menunya pisang penyet..aduhhhh..terliur sungguh akak dgn pisang penyet ni.Nak ke Kerteh tak sempat pulak..Nasib baik semalam ada beli pisang berangan sebab nak buatkan jejemput pisang.Kak uda minta buat dari aritu lagi.

Gigih akak google resepinya tapi resepi yg akak tepek ni berdasarkan cara-cara akak masak laa ya!.

PISANG PENYET COKLAT KEJU

2 biji pisang dibelah dua(akak guna pisang verangan)
1 sudu besar marjerin
1 sudu teh susu pekat manis
1 sudu teh coklat nutella/coklat rice pun boleh
1 keping keju cheddar/parutan keju cheddar

cara-cara

1.panaskan marjerin kemudian gorengkan pisang2 tadi hingga keperangan.
2.Angkat dan susun dlm pinggan.
3.curahkan susu pekat manis
4.Picitkan coklat nutella atau taburkan coklat rice
5.taburkan pula keju cheddar parut & sedia utk dimakan
6.step ni versi akak sendiri tau.Masukkan sebentar ke dalam microwave (1/2 minit aje)..panaskan hingga keju cair.

Sunday, October 23, 2011

Nasi lemak vs Red velvet

Photobucket


Assalamualaikum semua..dah breakfast ke?Cuaca lembab gini amat sesuai sekali jika bersarapan dgn nasi lemak..kan..Arini nak share petua buat nasi lemak mak akak.Nasi lemak mak ni mmg marvellous sebab lembut dan berderai aje nasinya..kalau simpan sampai petang pun masih lembut nasinya.

Mak akak kalau nak buat nasi lemak untuk sarapan pagi dari malam dia dah rendam beras kemudian pepagi dia toskan beras tu sekejap sambil masak santan dgn halia,garam dan daun pandan.Kacau santan sampai berwap tapi tak mendidih ya.Tujuan kacau tu sebab tak mau santan pecah minyak.Lepas tu baru masukkan beras yg dah ditoskan tadi.Masak nasi sampai kering.Pastu tutup nasi dgn daun pisang dan biarkan nasi tanak.Cuba laa ya..ni mmg cara mak akak masak nasi lemak untuk berjual dulu-dulu..ramai kawan2 kat forum yg dah try cara mak akak buat nasi lemak ni tau.. ;)

Photobucket



Ini red velvet tersedap yg pernah akak try..dulu buat guna resepi JOY..nampaknya red velvet ni yg akan pilihan kalau nak buat red velvet lagi.Terima Kasih kepada Sis Nina Suria..sangat sedap resepi rv ni berbanding resepi JOY.
Jom kita tengok resepi dari Nina Suria

Red velvet
Nina Suria

5 biji telur gred B
250 gram mentega beku tanpa garam
3 cawan tepung naik sendiri
3 sudu makan koko Vochelle
2 cawan gula kastor4 sudu makan pewarna Red Bright
1 cawan buttermilk
1 sudu teh garam
1 sudu makan bicarbonate of soda (baking powder pun ok)AKAK GUNA BAKING POWDER
1 sudu makan cuka makan
Cara-caranya:
1. Panaskan ketuhar 180 degree celcius.
2. Ayakkan bahan kering menjadi satu bahagian ke dalam sebiji mangkuk. Ketepikan.
3. Pukul mentega dan gula di dalam mangkuk pengadun kek elektrik hingga sebati.
4. Masukkan telur sebiji demi sebiji, perlahan-lahan.
5. Masukkan tepung dan buttermilk, berselang-seli hingga habis. Masukkan garam. Pukul hingga kembang dan ringan. Matikan mesin pengadun.
6. Larutkan baking powder dan cuka kemudian tuangkan kedalan adunan kek. Kaup dan balik-balikkan hingga sebati.
7. Tuang adunan ke dalam dulang pembakar dan bakar hingga kek masak.
8.Sejukkan dan hias dgn krim cheese (akak guna resepi kak zati)

Nota: Gunakan dua biji dulang pembakar bulat bersaiz 8". Sejukkan kek kemudian barulah dipotong dua untuk mendapat empat lapisan.

Friday, October 14, 2011

Beriani lapis daging & gangs-kredit to MakLong Ruzie

Photobucket

Assalamualaikum uols..dah lama akak tak main masak-masak ni..hiks2..hari lunch nasi beriani lapis daging sebab teringat zaman remaja purbakala dulu ada belajar masak beriani bombay dgn arwah mak kawan..malangnya buku khazanah tu ntah mana ilangnya..isk..isk...isk..

Dek teringin sangat akak pun pm ler sahabat yg sama2 g belajau dulu..dia pun sama..resepi takdak..rugi betul laa..harus akak selongkar peti khazanah cari buku diari biru tu...orang tulis diari utk catat kisah cinta ke hape..akak guna diari untuk simpan resepi ko!

Tapi akak tak mati akal sebab dengan bantuan en.google dan rempah beriani Pak Haji Sernan..akak berjaya mengatasinya..ewah2x

Akhirnya dengan bantuan pakcik Google,akak berjaya jumpa resepi yg serupa mcm akak belajar dulu.Thanks to maklong ruzi yg dok Uk tu .

Photobucket

Nasi beriani Versi maklong
sumber Mak Long Ruzi

Bahan-bahannya

400 gm daging kambing (dipotong kecil)Akak gua daging lombu aje

4 cawan beras basmathi (direndam selama 20-30 minit kemudian disaring)=tapis

1/2 paket rempah beriyani (Mak Long guna Briyani Bombay Mix)
akak guna cap hj sernan
2 bawang besar dihiris nipis

4-6 biji tomato dicincang

2/3 cawan yoghurt dikacau

daun ketumbar diracik halus

daun pudina diracik halus

4 biji buah pelaga

4 kuntum bunga cengkih

1 kuntum bunga lawang

serpihan kayu manis

85 gm sultana

100 gm buah gajus

beberapa titik air ros

2 sudu besar susu segar

kuma-kuma

garam

4 sudu besar minyak sapi (akak campur dgn minyak masak)

Hidangan 4 orang

Panaskan ketuhar pada suhu 180 C. Basuh beras perlahan-lahan dan rendam dalam air selama 20-30 minit. Toskan. Panaskan susu dan apabila mendidih turunkan dari api, masukkan koma-koma dan biarkan ia menyerap kedalam susu.

1.Gaulkan daging dengan rempah beriyani dan yogurt sehingga sebati. Perapkan. Sementara itu, panaskan minyak sapi dan goreng buah gajus sehingga kekuningan. Asingkan. Sekarang goreng pula sultana sehingga kembang. Angkat dan toskan.

2.Masukkan bawang dan goreng hingga kekuningan kemudian masukkan tomato yang telah dicincang. Masak tomato sehingga benar-benar layu dan hancur. Masukkan daging dan kacau rata. Tutup dan renihkan dengan perlahan.

3.Di dalam belanga yang lain, masukkan beras, buah pelaga, bunga cengkih, bunga lawang, kayu manis dan garam.

4.. Penuhkan belanga denga air dan didihkan. Kacau perlahan-lahan untuk mengelakkan beras melekat ke dasar periuk. Apabila air telah mendidih selama 8-10 minit, tuangkan air dan saringkan beras ke dalam tapisan.

5.Seterusnya gunakan sebuah periuk logam yang berdasar tebal dan cedokkan separuh daging kedalamnya. Taburkan sebahagian daun pudina dan daun ketumbar. Taburkan sepertiga kismis sultana dan buah gajus. Tutupkan dengan separuh daripada nasi setengah masak. Renjiskan dua tiga titik air ros. Buat beberapa lubang pada nasi dan sudukan susu yang telah terendam koma-koma ke dalam lubang-lubang itu. Cedokkan separuh lagi daging dan tutupkan ke atas lapisan nasi. Ulangi dengan taburan daun pudina, daun ketumbar dan sepertiga lagi kismis sultana dan buah gajus. Tutupkan dengan nasi yang selebihnya. Ulangi renjisan air ros dan koma-koma. Sebagai lapisan akhir, taburkan selebih daun pudina, daun ketumbar, buah gajus dan kismis sultana.

Tutup dengan kedap dan bakar dalam ketuhar selama 40 minit. Untuk menghidangnya, sudipkan perlahan-lahan supaya nasi tidak hancur. Oleh kerana nasi beriyani ni sudah berkuah dan berdaging, Mak Long hanya hidangkannya dengan salad sayuran dan acar buah epal sahaja.

**Akak guna periuk biasa & masak atas dapur dgn api plg perlahan.tutup periuk pula akak balut dgn kain supaya wap nasi tak keluar.***

Tuesday, October 11, 2011

Balik kampung cari Kuntas

Assalamualaikum uols...last posting ada sebut2 GL kan..hehehhe..Sebenarnya nak balik kampung khamis lepas.kalau dah balik kampung tu macam-macam makanan feberet masuk dalam list..tapi bukan semua dapat sebab masa tak mengizinkan.

Photobucket
Yang fenting balik kali ni dapat makan kuntas..uols tau ke kuntas tu ape?Kuntas tu bukan adik beradik kunta - kinte ekk! dia adik beradik char kuey dan kayu keramat .Nak beli kuih ni pula kene pergi pepagi sikit..klu pergi pukul 7 pagi dapat makannya pukul 8.45 pg..jenuh menunggu sebab ramai yang menempah.Kata pak mertua klu nak makan sarapan ..malam lepas isyak boleh g kedai ni dan buat tempahan.Next time balik muor boleh buat cenggitu.

Photobucket
Kuntas ni sedap makan dengan kuah kacang atau kari tapi aritu takde roti canai so kari pun ilekkk ..ada sambal kacang aje.

Kalau rajin boleh buat sendiri ya!..resepi ada SINI

Akak copy paste untuk rujukan diri sendiri..kot2 teringin boleh buat..ahaks


KunDas a.k.a Kuntas sebutan penduduk2 Gersik dan sewaktu dgnnya.
resepi asal dr AlmaMyresepi
Bahan-bahan ( 4-5 orang )

225g tepung gandum
120-150g gula halus (dlm kurang dr 2/3 cwn gitu) - resipi ni tak sensitif sukatan, so jgn riso guna sukatan tepat sgt...
1 sdk soda bikarbonat
110ml air
Minyak untuk menggoreng
Cara-cara

1.Gaul rata ke semua tepung, bikar dan gula. Kemudian, tuangkan air dan dgn menggunakan tangan aje, kacau semua bahan td dengan air tu. Tak payah uli lama2, smpai semua dah jd cam gambar ni, kire ok dah. Biar skjap, dalam > 30min (leh tutup dgn cling film, xyah pun xper janji jgn lalat dtg dah lerr…). Adunan ni tahan hingga semalaman (kalau nk mkn srpn esok paginye tu, mlm leh bancuh & simpan).
2. Alas tangan dgn tepung sket (agar tak melekat), ambil sket adunan, dlm sebesar bola ping-pong (saiz ikut suka tp jgn tebal sgt), then leperkan guna rolling pin (board utk meleper tu pun kene diletak tepung sket je). Buat ler smpai abih (spt dlm gambar).
3. Panaskn minyak. Dgn api sederhana kecil, masuk satu persatu. Bila satu side dah menggelembung, baru balikkan (flip to the other side). Dia garing sekejap je, tu yg api kene kecil kalau tak dalam x masak. Rupa kuih kundas dah siap digoreng (sblm goreng saya potong dua sbb beso benor hehe…). Siap dihidangkan

Thursday, October 6, 2011

Kemalasan melanda..syoh..syohhhhh p jauh!!!!

Assalamualaikum semua..akak teramat malas nak mengupdate blog laa..tolong kipas angin malas yg jahat p jauh-jauh dari akak ni..heheheh

Dek kemalasan yang menguasai diri amat tinggi bak gunung ledang (motif ape sebut gunung ledang bagai ni???)..dapat sms dari seorang teman yang meminta dibuatkan apam mekar dan muffin coklat..Nak ditolak tak sampai hati sebab teman akak tu tengah preggy.Kena kayuh jugak laa nampaknya.

Yang tak best ..apam mekar ni tak nak mekar tapi sengih sampai telinga aje walaupun api tu dah tahap maksimum semasa ngukus tu..bukan takat bengang malah sakit jiwa raga akak ni tau!

Photobucket

Photobucket

muffin cekelat pulak dengan konfidennya akak bakar tup2 masa nak susun dlm bekas kurang 3 ketul..aiyakkkk..kelam kabut bakar lagi 3 ketul...tu yg rupa parasnya ada lain sikit..mujur laa pick up time tu terlambat dek hujan lebat..sempat juga muffin tu sejuk..hihihihi

Photobucket
Daging salai..beli dgn teman cyber.. 1kg = RM30 termasuk kos pos..lama terperap dalam peti ais sampai terlupa kewujudannya..huhuhu.Masak lemak cili api cara nogori sembilan...sayangnya takde tempoyak.

Sunday, October 2, 2011

Puding Kastard kek prune kukus

Photobucket

Assalamualaikum & salam sejahtera...fuhhh!!! bukan main panjang lagi nama puding akak tu ya!..Aceli puding terjadi sebab ada lebihan kek prune kukus aritu.


Photobucket

Dari terbuang begitu sahaja baik akak olah semula jadi puding..khenn..makan pula dgn sos kastad + fresh krim ke..aduhai..nyamannya lalu kat tekak..heheheh..uols layan gambor dulu ekk..karang2 akak hapdet resepi tau.. ;),

Wednesday, September 28, 2011

Ikan Bawang putih (Garlic Fish) &Kerabu Suhun lagi

Photobucket

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua..tuan tanah kedaung ni tenggelam timbul aje kan!..mana taknya masih belum ada mood nak berblogging semula..huhuhu..tapikan semalam akak ternampak kat blog Kak Nor Secubit Garam resepi ikan bawang putih..walllaaa..nampak sangat sedap tau!..So hari ini tanpa berlengah-lengah lagi akak terus goreng ikan kembung yg berbaki 3 ekor dlm peti ais tu..sangat confident mengeluarkan semua bahan-bahan masakan..last2 dah masak baru perasan sos yang akak tuang dlm kuali tu bukan sos plum..huhuhuhu..rupanya sos masam manis..gasak laa yang fenting ada garlic ya!..hikhikhik


Garlic Fish
Resepi asal dari dapur Mas Duniaku kemudian Kak Nor Secubit Garam pulak tayang dapur dia..Akak follow aje walaupun tersalah sos..huahuahua

Bahan :
1 ekor ikan talapia (akak guna ikan kembung aje so yang nak guna talapia merah boleh ikut step 1 tu ya.)
garam secukup rasa
sedikit lada putih
1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung jagung
minyak secukupnya untuk menggoreng ikan
Cara memasak :
Talapia dibersihkan dan diperap dengan asam jawa @ jus limau nipis ( boleh letak daun dan batang kesum @ daun pisang yang diramas2 dalam rendaman keli tu sekali ) dan sedikit garam selama 5 minit untuk hilangkan hanyir, cuci bersih dan perapkan sekali lagi dalam 5 minit dan cuci kembali dan toskan.
Lumurkan talapia dengan garam dan serbuk lada putih hingga rata .
Satukan tepung gandum dan tepung jagung dan salutkan talapia dengan campuran tepung tadi.
Goreng talapia hingga garing dan masak.
Angkat dan toskan.
Letak dalam pinggan hidangan.


Bahan Sos :
1/4 cawan sos tiram Maggi
3 sudu besar sos plum (akak terguna sos masam manis tau..huhuhu)
sedikit kiub ikan bilis
1 sudu kecil madu - tak letak pun tak pe
4 ulas bawang putih - cincang halus
cili padi - ikut pedas dicincang halus
1/2 biji bawang besar - potong bulat2
1 tangkai daun bawang - potong2
sedikit gula dan garam jika perlu
sedikit air panas
Cara memasak :
Tumis bawang putih dengan api perlahan hingga wangi dan masukkan bawang besar, cili padi, kacau sebati.
Masukkan sos tiram dan sos plum, kacau lagi, kemudian masukkan sedikit air panas , madu, sedikit gula dan kiub ikan bilis, kacau lagi.
Rasakan dan jika ok masukkan daun bawang, kacau sebentar dan tuang sos atas talapia tadi.
Sedia dihidang...

Percaya laa mmg sedap pun resepi..uols sila cuba ya..kalau tak jumpa ikan talapia ganti ikan kembung mcm akak pun okay aje.. :P



Photobucket

yang ni resepi ulang tayang ..kalau buat ni mmg tak berhenti2 meratah..tak hengat donia fana tau!

Tuesday, September 20, 2011

Apam gula merah

Photobucket
assalamualaikum & salams ejahtera..pagi tadi tgk Sheila tayang apam beras dia..akak dah terjebak tau..kebetulan gula merah buat agar2 santan ada baki sebotol ..Misi membuat apam pun bermula sambil merebus kentang kononnya nak roti bawean..tapi minyak sapi pulak tarak..takpe laa akak tukau dgn planta aje laa..hahahah

APAM GULA MERAH- resepi kredit to Kak Rinn
Bahan-bahan:
3 cawan air
1/2 cawan gula merah
1/2 cawan gula pasir
*Ketiga-tiga bahan di atas hendaklah dimasak, ditapis dan dibiar sejuk.

500gm tepung gandum
1 pkt (11gm) Yis Mauripan, dibancuh dengan 1 cwn air dan sedikit gula pasir

Cara-cara:
1. Panaskan kukusan.
2. Masukkan tepung gandum ke dalam sebuah mangkuk besar ( Bila dia naik taklah
melimpah2 nanti !!!)dan tuangkan bancuhan yis dan bancuhan gula. Gaul rata, seelok-eloknya menggunakan tangan.
3. Tutup bekas selama 1 jam. Dibiar adunan naik 3 kali ganda.
4. Sapu loyang pengukus dengan sedikit minyak.
5. Tuangkan bancuhan tepung ke dlm loyang dan kukus selama 40minit.
6. Biarkan sejuk sebelum dikeluarkan dari loyang dan dipotong.
7. Sedap dimakan dengan kelapa parut muda yg digaul dgn sedikit garam.

Monday, September 19, 2011

Kek Lapis Horlick

Photobucket

KEK LAPIS HORLICK- Sumber rakan Fb AzNie RozIma
BAHAN A...
10 biji putih telur
125gg mentega
1/2 cawan gula
1/2 tin susu pekat manis
1 1/2 cawan tepung gandum

BAHAN B..
10 biji kuning telur
1/2 cawan gula
125g mentega
2 sudu besar serbuk koko
2 sudu besar golden sirap
1 cawan horlick

CARA2...A
-pukul putih gula ngan gula hingga kembang, masukan mentega & susu ke dalam telur. kemudian masuk tepung skit2.. kacai hingga rata....

B...
kuning telur dipukul ngan gula..kemudian masuk mentega & golden sirap.. akhir sekali masuk horlick ngan serbuk koko... kemudian kukus selapis demi selapis.... setiap lapis kukus 15 minit

Corat-coret hari raya

Assalamualaikum & selamat sejahtera serta masih belum terlewat rasanya akak nak ucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI buat rakan2 semua.Sejak pulang ari kampung mood nak update blog lenyap terus ..almaklum ler sibuk beraya ke sana sini sinun..khennn..

Photobucket
Seronok dapat berkumpul dengan ipar duai berbuka puasa sesama.Anak2 pun sungguh gembira dapat bersua dengan sepupu-sepupunya.Juadah berbuka petang itu..ada juadah pra-raya dari kiriman mak akak buat mertua di kampung..ditambah pula munjungan dari kakak sepupu hubby..mcm dah raya pulak menu kami petang tu..hihihi

Photobucket
Macam-macam kenangan manis,masam ,masin dan pahit ..secukup rasa raya kali ini..Anak2 dara kecil mandi tak ingat dunia di pagi hari raya seolah-olah dalam spa kekdahnya..Ada yg menangis sebab kena mandi dalam bilik kecik & air sejuk..(Along laa tu..hahahah).

Sesi bergambar beramai-ramai..anak-anak mudah hilang mood ..kejap2 lari ke sana sini..susah betul nak longgokkan bebudak ni..yang asyik dgn games tu digelar SCREENAGERS..pantang nampak LAPTOP/HP lepa..ada saje yg sambar nak main games..Haiqal pun tak kurang juga..asyik mengelek beg berisi angry birdsnya..Dek asyik dgn komputer sampai tersalah rumah pun ada gara-gara nak cepat p caj bateri yg kong (ALONG laa..ermm dia lagi..kan),mujur laa itu pun rumah sedara jugak..disalahkan kita katanya nape parking kat dpn rumah itu tapi masuk rumah lain..huahuahua..


Photobucket
Ini pula menu rumah terbuka untuk jiran-jiran..LAKSA JOHOR,KUIH MUIH,KEK LAPIS & PRUNE KUKUS SERTA AGAR- AGAR SANTAN disediakan .Mungkinkah ini kali terakhir kita raikannya bersama?Jeng..jeng..jeng..
Mudah-mudahan panjang umur kita bertemu lagi di raya tahun hadapan ya!

Wednesday, August 24, 2011

Hazelnut cookies wanginya pandan

Photobucket

Ini pula untuk mak mertua..aritu buat sample biskut ni kononnya nak jual tapi rasa malas pula nak buat jualan tahun ni..so akak buatkan satu adunan untuk mak mertua yg sememangnya sangat menggemari kekacang..akak ni kalau kacang2 kureng sikit minatnya bukan sebab takut berjerawat ya!..Dari bebudak lagi memang tak berapa suka kacang..klu mak buat rempeyek siap request nak tepung aje..ada ke gitu pulak pesennya ekk!..hahahha


Resepi asal biskut ni guna kacang hijau tapi akak dah tukar kpd hazelnut ya!

hazelnut wanginya pandan

Bahan-bahan:

120gm serbuk hazelnut
Tepung biskut @tepung rose..agak2 ya sampai boleh kepal/terap
100g gula icing
pandan emulco
1 tin kecil minyak sapi
minyak jagung secukupnya sehingga menjd doh yg lembut
secubit garam
Sapuan: 2 biji kuning telur + 1/2 sudu kecil air + sket pewarna kuning

Cara membuat:

Gaulkan semua bahan kecuali minyak jagung. Kemudian masukkan minyak sedikit demi sedikit sehingga mendpt doh yg lembut sehingga boleh digentel bulat.
Susun dlm loyang bergris kemudian hiaskan dgn kuaci & sapu dgn campuran kuning telur.
Bakar pd suhu 160C selama 20 min atau sehingga masak.
Sejukkan dan boleh lah disimpan kedlm bekas kedap udara.

Tart nenas merahnya mak ngah pula :)

Photobucket

Assalamualaikum uols..senyap sunyi sepi blog sebab tuan tanah kedaung dah gantung periuk belanganya..tak sabo2 nak balik kampung ni..kihkihkih


Atas permintaan mak dan adik tersayang yang nak tat pesen lama,tak manis kulitnya pastu masuk mulut cair aje maka akak buatkan laa mereka tat tradisional ni..Mujur jem nenas masih berbaki lagi.Akak panaskan semula pastu tambah kaler merah..Oleh kerana akak ni jenis yg teramat rajin maka method memasak semula nenas ini..akak guna rice cooker aje..ngeh..ngeh..ngeh...


Kali ini akak pakai resepi Maizana..jom layan resepinya

TART NANAS MAIZANA

Bahan-bahan (menghasilkan 200pcs) :

1kg tepung gandum

2-1/2 butter (1 ketul = 250g, biarkan pada suhu bilik)

4 kuning telur + 1 putih telur

1 sudu teh garam, essen vanilla dan pewarna kuning telur.

Jem nenas (masa nak buat jem tu.. nenas ni seeloknya diparut.. ini supaya hasilnya akan jadi bertali-tali, iaitu berserat maka.. kuih tart tu nanti bila makan. taklah pecah berderai)

Oleh kerana akak masak guna rice cooker maka jemnya takde ler bertali2..lembik2 gitu..Petua nak mengatasinya..masukkan jem dlm piping bag dan picit aje atas tart tadi..mudah tak?


Caranya:

Tepung dan butter digaul hingga sebati. Dah sebati.. ketepikan. Ambil telur (kuning dan putih), campurkan garam, essen vanilla dan pewarna kuning.. pukul sedikit (4.. 5.. kali kacau jer.. tak perlu sampai kembang.. just nak satukan esen, garam dan pewarna jer). Masukkan telur kedalam tepung tadi dan uli lagi hingga sebati.. dan doh menjadi lembut.

Ambil jem nenas, ambil doh (besar sedikit dari jem nenas tadi).. masukkan jem ke dalam doh (seperti buat kuih onde-onde).. bentukkan lonjong sikit dan bolehlah digunting (sepit) menjadi bentuk nenas.

Wednesday, August 17, 2011

Tart nenas

 

Posted by Picasa

sila abaikan cat atas tat tu..hik3x


Assalamualaikum & salam sejahtera semua..lama tak menebeng kat blog sendiri bula pose ni..nak kat sibuk kat dapur tak jugak..asyik order aje skrg ni .Kalau en.hubby berbuka di luar maknanya juadah akak simple2 aje..ikut selera anak2.

Hari ni dah masuk 17 Ramadan..kat sini cuti hari ni...Alkisahnya pagi tadi akak kesiangan..terjaga pukul 5.30 pagi..haaah! ..kelam kabut kejut semua suruh sahur..sahur pun ala-ala ketapi laju..hikhikhik..

Sebenarnya semalam agak penat..mengusung & memanjat tangga utk bersihkan sawang2 & basuh langsir...nasib baik hubby berbuka kat luar .Pastu haiqal pula bulan puasa gini waktu tido dia dh berubah..Pukul 3.30ptg baru nak tido..melayankan dia sampai pukul 2pg..alarm berbunyi pukul 4pg pun akak tak sedo.Nasib baik dina terbangun dulu.Dia laa yg masuk bilik bagitau dah lewat..huhuhu

Oleh kerana anak2 tak sekolah hari ni maka akak pun buat projek biskut sikit..dapat laa 2 jenis..itupun biskut kegemaran anak2 aje..Setiap tahun print resepi bagai nak rak..buatnya tak jugak kecuali biskut wajib ni.Kalau tak buat rasa tak lengkap rayanya.Dulu2 buat pesen terap2..laa ni buat yg guling2 @ gulung pulak..hihihi.Pastu buat biskut cornflakes madu..saje nak ajak anak2 merasa kemeriahan buat semekut raya walaupun banyak menyentap jiwa raga..sabor aje laa..


Mari kita tengok resepi tart gulung AnisSuraya..dia ni tokey biskut tapi tak lokek berkongsi resepi dan tips2 buat biskut..


TART GULUNG ANISSURAYA

200gm butter + 50gm marjerin
1 sudu besar minyak sapi **
3 cawan tepung gandum
1/4 cawan gula halus
1 biji telur ayam
1/2 cawan serbuk badam
jem nenas secukupnya
kuning telur + pewarna kuning telur secukupnya..

gaul tepung + gula + serbuk badam sebati. kemudian gaul dgn buter +marjerin sampai jadi serbuk roti.gaul sebati..kemudian msukkan telur ayam yg dipukul manja sedikit..uli sampai jadi doh yg lembut..kalau doh mcm keras ambil sedikit butter dan gaul pada doh hingga doh menjadi doh yg lembut dan senang ditekan..doh yg keras akan sebabkan anda bekerja lebih keras sambil terangkat2 badan...hik hik hik hik

Tips Dari AnisSuraya

**untuk tart yg gebu tambahkan 1 sudu besar minyak sapi**
kalau nak yg rangup...just follow yg kat atas tu..

Wednesday, August 10, 2011

Fried Carrot Cake

 

Posted by Picasa


Assalamualaikum semua..ni bukan kek lobak merah yg tak abis lalu digoreng ya!Ini sejenis masakan warung cina yg fofuler tau!orang melayu pun ada jual tapi derang tuko dgn nasi impit.

Nak buat kuih ni renyah sikit tapi dek kerana dah lama sangat teringinkan menda ni maka akak merajinkan diri untuk memarut lobak putih,kemudian goreng pastu kukus pulak...erkk?????????..(nampak gaya sekali ni aje laa akak buat sebab akak bukan rajin sangat pun!..ngeh..ngeh..ngeh).

Jom layan resepinya pulak ya!Akak c&p dari Bro Rozzan

FRIED CARROT CAKE

5 sudu makan minyak
1 sudu makan bawang putih cincang/tumbuk
200 gm lobak putih (parut)

Bahan Perasa (Seasoning)
600 ml air
1 sudu makan gula
½ sudu makan garam
1 sudu makan serbuk lada putih........ Satukan semua bahan ini.

Bahan Pemekat (Thickening agt)
350 gm tepung beras
25 gm tepung jagung/kanji
500 ml air .........Satukan semua bahan ini

Bahan Sambal

20 tangkai lada kering

2-3 biji bawang besar

2 sudu makan udang kering
2 sudu makan ikan bilis
(Kisar semua bahan di atas ini dgn sedikit air)

2-3 sudu makan gula
sedikit garam
sedikit air jika perlu
minyak utk menumis

Cara Membuat Sambal:
Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bahan-bahan kisar tadi sehingga garing. Tambah sedikit air jika perlu. Kemudian masukkan gula dan garam lalu kacau lagi. Biarkan sebentar hingga pekat sedikit sebelum dimatikan api.

Cara Membuat Bahan Carrot Cake:
Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bawang putih lalu masukkan parutan lobak putih tadi. Kacau sebentar. Kemudian masukkan Bahan Perasa dan terus kacau. Masukkan Bahan Pemekat dan terus kacau sehingga adunan pekat. Tuangkan adunan ke dalam acuan/loyang berukuran 8x8x2 inci dan kukus selama kira-kira 30 minit atau hingga masak.

Cara Menyediakan Fried Carrot Cake
Panaskan minyak dalam kuali. Tumis 1 sudu makan bawang putih dan 2-3 sudu makan chye poh. Masukkan 200-300 gm carrot cake (yg telah dipotong dadu) bersama 2-3 sudu makan sambal dan dikacau rata. Kemudian pecahkan 2-3 biji telur dalam kuali yg sama lalu digaul rata. Kemudian masukkan secukup 'sweet sauce' dan sedikit kicap manis. Kacau lagi dan akhir sekali taburkan sedikit daun bawang dan bawang goreng.