Sudi-sudikan laa klik di sini ekk...

Sudi-sudikan laa ekk klik disini..

Thursday, December 30, 2010

Jejemput nasi jejari ketam

 
Posted by Picasa



Jejemput nasi jejari ketam ni sepatutnya untuk breakfast pagi tadi..dengan rajin akak bangun membancuh tepung,blender nasi bagai sekali nak panaskan kuali baru teringat tong gas masih kat depan tak refill sejak semalam..haru sungguh!!!

Terpaksa laa letak dlm peti ais dulu adunan ni..Goreng petang2 time ujan-ujan gini mmg sedap apetah lagi GKM dlm umah ni asyik komplen lapo aje!!! padahal pukul 2 ptg tadi dah makan kat A&W Kemaman.Akak makan ni sambil bayangkan tengah menelan sushi coz kombinasi nasi + jejari ketam tu seakan -akan rasa sushi laa pulak..hahahah

Layan aje gambo ekk..resepi tak mau tepek sbb uols pun terror buat jejemput ......khennnn :),

Ayam panggang lada hitam & cendawan

 
Posted by Picasa


Our dinner semalam..aceli gas tak beli masa ni so cara paling senang nak masak just guna oven utk panggang ayam & buat nasi beriani instant guna periuk karen..hehehe

Ayam Panggang Lada hitam & cendawam

1 ekor ayam potong kecil2
1 peket perencah daging lada hitam MAGGI
1 labu bawang besar*
2-3 ulas bawang putih*
1 inci halia*
1-2 sudu mkn madu
sedikit garam
1-2 sudu mentega
cendawan butang kering- rendam dan hiris nipis
kentang atau lobak merah
*kisar semua bahan ini*
cara buat
1. Bersihkan ayam kemudian perap dengan perencah lada hitam Maggi dan bahan kisar,madu,garam,cendawan hiris & kentang/lobak merah selama 1 jam.
2. Panaskan oven 200C ..atur ayam dlm loyan kemudian letak mentega dan bakar hingga
masak ikut oven masing2 ya!.

 
Posted by Picasa

Nasi Beriani maggi

Guna beras basmathi seelok2nya tapi semalam akak tersalah amik beras..ingatkan beras basmathi..sampai masa nak masak ..nampak beras ni kontot-kontot aje..eh!nape pulak basmathi ni kontot?Aiseyyy!!!..itu peke beras herba ponni rupanya..ahaks...moral of the story..belek dulu sebelum masuk bakul..hahahah

Nasi beriani maggi

1 peket rempah beriani Maggi
2 cawan beras basmathi
2 air
1/2 cawan susu cair
2-3 ulas bawang kecil hiris nipis
2-3 ulas bwg putih hiris nipis
1 inci halia - hiris halus
rempah penumis
minyak sapi
tomato potong dadu
kismis,gajus yg telah digoreng utk hiasan.
1.panaskan periuk karen pastu masukkan minyak sapi..biarkan cair dan panas.
2.masukkan rempah penumis dan bahan2 yg telah dihiris nipis...biarkan hingga naik bau.
3. Masukkan pula rempah beriani Maggi..biarkan lagi hingga rempah garing kemudian masukkan beras yg telah dicuci serta air dan susu.Biarkan nasi masak .


 
Posted by Picasa


Salad mudah..timun,tomato,daun salad,lada benggala merah dan hijau serta mayonis...gaul rata pastu hidangkan bersama set ayam panggang dan ansi beriani.Takde sup atau kuah sebab tong gas belum refill..heheheh