Sudi-sudikan laa klik di sini ekk...

Sudi-sudikan laa ekk klik disini..

Tuesday, October 19, 2010

Pindah dapur baru

*****Dapur lamaku mylittledapur ****

Assalamualaikum teman2 semua..jemput masuk ke dapur baru akak..Dapur ni belum siap renovate lagi :)..tentu tertanya nape akak ni pindah dapur baru ekk..Alkisahnya akak tak pandai nak menggodek utk betulkan pak guard kaler merah tu..maka dengan berat hati ahkak keputusan buat dapur baru..sob!sob!Sob!

Bila dh jemput tetamu tu kene ler hidangkan makanan ekk..so kengkawan layan dulu kek sponge cappucino(akak sebut spong-ger)..Aceli ada citer pasal kek spong-ger ni..kalau nak tau akak ni asyik fail aje bila buat kek spong-ger..tak tau mana silapnya..kek tak bantat tapi kecut..nyampah ai tawww!..dah berkali buat asyik result tetap F.

So satu hari akak g jenjalan kat kedai bahan bakery kat KG KOLAM,PAKA..akak pun tanya ler owner kedai tu camne nak dapatkan tekstur kek spong-ger yg tak mengecut..ALhamdulilah owner kedai yg baik hati pun sharekan ilmu dia kat akak ni.

Dengan tidak membuang masa..akak balik umah menggodek tepung kek spong-ger yg tinggal sepeket tu..tepung tu ahkak beli kat Tunas Manja.

Photobucket
Bahan2

325 gm tepung kek span
4 biji telur gred A
1 cawan minyak sayur
1/4 cwn air
perisa cappucino

method

Pukul tepung kek span bersama dgn telur hingga gebu sambil tu masukkan air sedikit2 dan perisa.last sekali slowkan mixer dan masukkan minyak sayur.tak perlu putar lama sekadar sebati aje.Bakar pada suhu 180cel hingga masak.

** akak puas ati ler sgt2 bila ikut cara ni sbb ni ler 1st time kek spong-ger akak menjadi...heheheh***