Sudi-sudikan laa klik di sini ekk...

Sudi-sudikan laa ekk klik disini..

Tuesday, December 21, 2010

Kek Oren 1mas2ra

 
Posted by Picasa



Kek oren 1mas2ra ni konon nak dialunkan bior jadi kek oren alunan kasih laa mulanya ..sekali akak tak abis baca resepi maka alunan kasihnya pun tak berapa kasih laa..hehehe.

Dah siap potong untuk dibawa ke majlis khatam Alqurqn anak2 jiran..jiran2 yg rasa terus nak menempah & nak belajar..Akak kata nanti laa dulu ..tetiba pagi tadi jiran sebelah umah call nak tempah sebiji pagi ni ugak sebelum adik dia balik Johor...terpaksa laa dulukan yg ini sebab ada org nak balik jauh..yg dekat2 tu tunggu laa ekk..stok telur tak cukup :),..bahan2 lain pun kurang..hahahah..Akak kene g soping moping petang ni kat Tunas Manja ..Orait jom layan resepi 1mas2ra ni..akak kopipes aje forumcari.

Orange Cake
Sumber: [1mas2ra ] - CARI FnR

280g butter
240g gula caster
6 telur kuning
11/2Tb orange paste
rind dari satu orange
65g jus dari satu orange
250g tepung gandum ) ayak
1tsp baking powder )
6 telur putih
1/2 tsp cream of tartar

Pukul butter dgn gula hingga kembang. Masukkan kuning telur satu persatu, kemudian rind dan paste. Masukkan tepung, gaul dgn senduk, orange juice dan kemudian tepung.
Pukul egg white dgn cream of tartar sampai kembang. Masukkan dalam adunan atas dan gaul rata. Bakar dalam tin 10" bulat yang dilapik kertas gris 170C/50-55minit.

dek kerana akak guna telur gred c so ketinggian kek ini tak ler berapa tinggi..seeloknya guna laa telur gred A sbb putih telurnya byk..nnt kek jadi gebu tapi nak beli telur gred A..akak kene tunggu lori telur datang esok..hehehe

3 comments:

NoorMasri said...

suka sgt dgn kek 1mas2ra ni, salah satu kek kegemaran ku..

Sari Yusa Ibrahim said...

pes time dgr nama kek ni, smpi ada yg menempah, msti sedap tu..

Ctnaemah said...

kak noor..resepi mmg femes kat forum selain dr resepi bebop ya!.

Yus..aku memandai tabur serbuk koko..konon2 nak buat cam kek alunan kasih tapi tersalah step..hehehe