Sudi-sudikan laa klik di sini ekk...

Sudi-sudikan laa ekk klik disini..

Monday, December 27, 2010

Kacang Foul@phool

Photobucket
pagi tadi masa round blog ternampak resepi kacang phool di blog kak wan..teringin pulak nak buat so lepas beli bahan2 terus buat tapi akak ada derhaka sikit tang resepi tu..Ampunkan ambe ya kak wan!..pepandai nokok tambah..heheheh

Photobucket
Makan dengan couscous pun sedap tau!


Sos Kacang Phool / Foul Mudammas

Bahan-bahan
1 tin kacang foul (kacang parang)-akak kisar sikit.
3 ulas bawang putih di cincang
1/2 labu bawang besar di cincang
2 biji tomato di dadu
1 sudu makan perahan jus lemon
garam dan gula secukup rasa
1 tangkai daun bawang di potong
2 sudu besar minyak zaitun (minyak sawit aje)

bahan b(sendiri tambah)

1 sudu makan serbuk ketumbar
1 sudu teh serbuk jintan manis
1 sudu teh serbuk jintan putih
1 sudu besar sos tomato
Cara-cara :
1. Panaskan minyak zaitun, tumis bawang putih dan bawang besar serta bahan b hingga naik baunya. Masukkan kacang foul bersama airnya. Masak hingga mendidih.

3 comments:

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

salam ct..
lama gak akak teringin nak buat benda nih.. tapi punyalah payah nak jumpa kacang phool tu.. mana beli?

Ctnaemah said...

w/sm kak..beli brand kimball ..macam2 jenis kacang dlm tin ada .

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

ok tq ct... ada masa nanti nak gi cari2 kat checkers/bintang.. nak gi giant/k4/tesco jauh benor dari rumah... skrg akak shopping barang dapur sikit2 beli kat 99 speedmart je.. payah ngan anak kecik nak shopping sebulan sekali.. nak hangkut naik umah tu yg problem sbb akak dok apartment.. parking ke rumah jauh.. huhu.. anyway.. tq utk info ye..