Sudi-sudikan laa klik di sini ekk...

Sudi-sudikan laa ekk klik disini..

Sunday, November 14, 2010

Sepetang di Rantau Abang

Jalan-jalan di Rantau Abang sambil tengok anak2 penyu yg dilepaskan serentak petang semalam.Aceli memang tertunggu detik ni tapi tak sangka pulak majlis ni awal dari yg akak jangkakan....ye laa aritu masa bulan raya akak ada ajak kwn yg dok kuantan tu g sini konon2 nak tengok anak2 penyu..rupanya kami tiba salah masa...tempat tu tutup.

Yang ni pun tau dr kawan yg dok Rantau Abang..dia yg sms kata ada majlis pelepasan anak2 penyu petang sabtu..so sms kat kwn yg di kuantan tu tapi sayang dia & family tak dpt join sbb ada hal lain..sian dia...

 
Posted by Picasa

Ada lebih kurang 2600 ekor anak2 penyu yg telah dilepaskan petang smlm..akak tak ler join sama sebab ada hero kecik ni..kang dia pulak yg terlepas ke laut..isk..isk.isk..

 
Posted by Picasa

yang ni size sederhana..ada 5-6 ekor jugak size gini..ada sekor tu derang dah letak ala pengesan atas badan penyu tu..sian pulak akak nengok tapi nak buat camne ..menda2 gitu perlu bagi mengesan populasi penyu..khennnn..

 
Posted by Picasa

para pelajar dari sekolah2 sekitar Rantau Abang bersedia dgn anak-anak penyu di tangan masing-masing.

 
Posted by Picasa

Ini ler penyu yg akak citer kat atas td..

 
Posted by Picasa

hero sulung akak yg berani pegang anak penyu..anak dara 2 orang tu penakut sampai ada sorang pak cik tu kata.." nak jumpa anak-anak penyu seumur hidup pun susah...rugi tak pegang tau"

hemmmm..memang ler susah sebab penyu banyak dah pupus..heheheh..dulu2 masa akak kecik..Rantau Abang ni sangat popular dengan penyu bertelur namun bila akak dah dok dekat area pantai timur ni..Rantau Abang dah tak popular pun..sian akak ekk...heheheh..sebab tu kerajaan negeri amik inisiatif tubuhkan pusat santuari penyu yg bertujuan untuk memulihara penyu2 yg dah pupus..so kita tunggu ler bila anak2 penyu tu nak balik semula ke pantai Rantau Abang 10-20 thn akan datang untuk bertelur..Insyallah


p/s...dh dlm kereta baru perasan sms darik.nor b4 tu dh jumpa dgn Ann ..terjenguk2 juga kot terpandang kak nor tp yg ku nampak hanya en.hubby K.nor aje..hehehe

No comments: