Sudi-sudikan laa klik di sini ekk...

Sudi-sudikan laa ekk klik disini..

Thursday, October 28, 2010

Kek lobak merah

Photobucket

akak buat kek ni utk customer sempena ulang tahun perkahwinannya yg ke 2..resepi kek carrot yg akak selalu guna ni akak amik dr Fp jasmine HomeDelights ..serius mmg sedap giler2 kek carrot ni..nak buat pun sonang ajo..heheheh..Frosting tu akak guna butter roux method but kali ni tak letak cheese sbb customer request takmo cheese.

Sila abaikan tulisan akak yg tak senonoh tu ekk!..tapi ms deko ni akak saje2 gatai tangan nak buat roses..selalunya akak mmg fail buat roses ni..bak kata orang "practise make perfect" so kene ler rajin2 buat latihan tangan supaya rose bertambah cantik...khennnn..
Carrot Cake
Sumber : leen omar (Rnet)

Bahan
2 1/2 cwn Tepung Berserbuk Penaik (preferably bluekey)
1st baking powder
1st soda bicarbonate
1/2st cinnanom powder (teman x ltk - tadak stok)
1/4st garam
3/4cwn brown sugar
1cwn gula castor
4biji telur
1cwn minyak jagung
1cwn mentega cair
3cwn lobak (diparut - <>2 biji lobak yg sederhana besar)
3/4 cwn walnut cincang (teman guna Badam + Pecan)

Topping
3/4 ketul cream cheese
3sm mentega
1/3 cwn icing sugar (teman tmbh ngan Sugar syrap)
1st lime juice (x ltk sbb sugar syrap tuh dah ada perisa lemon)
(kalau nak more creamy lagi lebihkan butter/krimwell)

Cara
Panaskan oven 180C
Ayak tepung+baking powder+bicarbonate dlm mangkuk
Campurkan lobak parut, minyak jagung, mentega cair, cinnamon powder, brown sugar, castor sugar dan telur
Putar adunan sehingga lebut/gebu. Masukkan walnut dan kisar sebentar
Bakar dlm oven selama 45 min hingga 1 jam.
Biarkan sejuk...buatkan topping

Hiasan Krim Keju
Masukkan semua bahan dalam mangkuk.Kisar hingga halus dan sapukan pada kek.

1 comment:

Anonymous said...

Νοt just that, you cаn іnԁulgе in aԁded wоrks
when ωeагing this.

Here is my web blog http://dursle.com